Su kiekviena diena – vis daugiau spaudimo

Pasak A. Mažeikos, tai, kas šiuo metu vyksta Gazoje, daugelis ekspertų netgi vadina genocidu.

„Humanitarinė situacija absoliučiai tragiška. Izraelio paskelbta visiška blokada. Gaza ir iki tol 17 metų buvo laikoma blokados sąlygomis, nes Izraelis kontroliavo vandens, elektros patekimą į ją, iš esmės – visus gyvenimo aspektus. Dabar – nei vandens, nei elektros netiekia. Ligoninės jau tokioje situacijoje, kad tiesiog turi nutraukti pagalbą ligoniams, nes pasibaigė generatorių kuras“, – pasakojo pašnekovas.

Andrius Mažeika

Šiuo metu Gazoje nebedirba daugiau nei pusė vietos ligoninių, tad galimybės išsaugoti ir apsaugoti civilius nuolat senka. D. Jakniūnaitė pakomentavo, kaip visoje šitoje situacijoje atrodo būtent Izraelio sprendimai.

„Ne veltui mes dabar matome tą vadinamąją švytuoklės diplomatiją iš Blinkeno, – jis pirmyn atgal važinėja po visą regioną. Labai puikiai suvokiama, kad pozicija, kuria palaikomas Izraelis, sukūrė daug rimtų pasekmių, ir jas dabar reikia spręsti. Būtina padaryti ne tik taip, kad prievarta neišplistų į didesnę teritoriją, už Izraelio ribų, bet kartu svarbu suvaldyti visus tuos nepasitenkinimus, lūkesčius“, – teigė ji.

Anot pašnekovės, šiame kare jau kilo daugybė iššūkių, kuriuos išspręsti ne taip ir lengva.

„Izraeliui ir mums visiems tenka pripažinti, suvokti, kad šiaip Izraelis yra dominuojančioje galios pozicijoje. Jis visą laiką bus teisiamas už tai, kokius karo veiksmus daro, nes „Hamas“, iš tikrųjų, nėra „pririštas“ prie tarptautinės karo teisės, ir tą galima suvokti. Šia prasme Izraeliui su kiekviena diena, su kiekviena Gazos gyventojų žūtimi yra vis daugiau spaudimo“, – teigė D. Jakniūnaitė.

Jos teigimu, galima manyti, kad Izraelis tam tikra prasme pateko į spąstus.

„Iš tikrųjų mes turėsime labai ilgas viso to pasekmes“, – teigė ji.

Dovilė Jakniūnaitė

Žmonės įstrigę nežinioje

Socialinėje erdvėje nuolat mirga žmonių klausimai apie tai, kodėl žmonės pavojuje sėdi lyg katile ir niekas jų niekur neišleidžia? Tiesa, net ir tie, kurie turi užsienio pasus, yra įstrigę tarp palestiniečių ir Egipto patikros punktų autobusuose, negali žengti nei pirmyn, nei atgal. Pasak A. Mažeikos, tokia situacija nėra nauja.

„Gaza jau 17 metų laikoma blokados sąlygomis ir atvykimas į ją bei išvykimas buvo labai stipriai apriboti. Kodėl Egiptas neįsileidžia? Deklaruojama, kad dėl vienos priežasties, – dėl to, kad, iš esmės, ko Izraelis nori ir kas patvirtinta oficialiuose dokumentuose bei planuose, tai Gazos žmones išstumti į Egiptą, į Sinajaus pusiasalį. Čia yra tai, ką Izraelis darė nuo pat savo įsikūrimo. Kai 48-aisiais metais Izraelis ėmė įsikurti, tai ginkluotos gaujos išvarė iš Palestinos 700 tūkstančių žmonių, jie visi yra pabėgėliai“, – pasakojo jis.

Sprogimas Gazos ligoninėje

Anot pašnekovo, galima sakyti, kad net vienas iš trijų pabėgėlių pasaulyje yra palestinietis.

„Pagal tarptautinę teisę jie gali grįžti į savo žemę, bet Izraelis tos teisės jiems niekada nesuteikė ir nesuteiks. Lygiai tas pats scenarijus būtų su žmonėmis, išvarytais į Sinajaus pusiasalį. Jų Izraelis niekada nebepriimtų“, – teigė A. Mažeika.

Jo teigimu, būtent toks ir yra Izraelio noras bei siekis.

„Dabar tiesiog vykdoma populiacijos bauginimo akcija ir kartu keršto akcija, bet ta keršto akcija jau netgi primena nacių Vokietijos laikus, kur ne akis už akį, bet už akį – 10 akių, įskaitant kelis tūkstančius vaikų. Bendras aukų skaičius – virš 9000 žmonių, jau nekalbu apie sužeistus tūkstančius, kurie dar yra po griuvėsiais ir, greičiausiai, neišgyvens. Apie jokį proporcingumą čia neįmanoma kalbėti, nes Izraelio valdžios pozicija, oficialūs pareiškimai yra dehumanizuojantys palestiniečius“, – teigė A. Mažeika.

Pašnekovo teigimu, vertėtų nepamiršti ir to, kad „Hamas“ visomis prasmėmis yra Izraelio kūdikis.

„Nuo „Hamas“ įkūrimo (Izraelis čia dalyvavo ir padėjo „Hamas“ susikurti, siekdamas suskaldyti palestiniečių rezistenciją) „Hamas“ yra Izraelio kūdikis, beje, kadangi 17 metų žmonės laikomi visiškos blokados sąlygomis, tai aišku, kad jie radikalizuosis, ir aišku, kad rezistencija bus. Dabar „Hamas“ sunaikinimo klausimas nieko neišspręs, nes vietoj „Hamas“ bus kokia nors kitokia palestiniečių rezistencijos forma. Rezistencija tęsis tol, kol bus okupacija“, – teigė jis.

Protestai prieš Izraelį

Ateities vizija – neaiški

Vis dažniau kalbama apie tai, kad dabar pagrindiniu tikslu turi išlikti ne paliaubos, o būtent humanitarinės pauzės. Amerika šioje sudėtingoje situacijoje taip pat, panašu, siekia ne nutraukti ugnį, o užtikrinti civilių saugumą, mažinti jų kančias ir aukų skaičius. Vis dėlto, pasak VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorės D. Jakniūnaitės, kol kas Izraelis nedemonstruoja didelio noro daryti tam tikrų pauzių, o tai – ne itin geras ženklas.

„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad ta humanitarinė pauzė yra retorinė. Iš principo, prašoma trumpalaikių paliaubų, tiesiog paliaubos suprantamos kaip ilgalaikis sprendimas, konflikto sustabdymas. Čia vyksta šiek tiek retorinis žaidimas, kadangi amerikiečiai nenori prisirišti prie to žodžio „paliaubos“, – dalijosi ji.

Hamas ir Izraelio karas

Anot pašnekovės, kol kas nėra matoma jokia aiški vizija, kaip galėtų pasisukti šis konfliktas.

„Dabar yra tiesiog noras suvaldyti, apriboti, kažkaip įtikinti izraeliečius pabandyti neutralizuoti įvairius provokatorius iš Irano pusės, Sirijoje, Irake ir taip toliau, bet kol kas, bent jau viešumoje, mes nematome vizijos, nes jos ir negali būti. Blinkenas ir Bidenas vis kartoja, kad dviejų valstybių sprendimas vis dar ant stalo ir kad mes turime diskutuoti, bet reikia suvokti, jog jis nebuvo įtrauktas į dienotvarkę 20 metų, ir Izraelis niekada rimtai nežiūrėjo į šitą variantą“, – kalbėjo D. Jakniūnaitė.

„Palestina.lt“ bendrakūrėjo A. Mažeikos teigimu, visi tokie ir panašūs sprendimai taip ilgai nebuvo įgyvendinami tik dėl to, nes tai būtų nenaudinga Izraeliui.

„Dabartinė situacija, iki šių įvykių, jiems buvo naudinga. Čia būtinas tarptautinės bendruomenės, ypač Vakarų, Izraelio sąjungininkų, spaudimas Izraeliui keisti savo strategiją“, – teigė jis.

Hamas ir Izraelio karas

Visą pokalbį rasite „Žinių radijo“ portale: