„Šis klausimas dar nėra uždarytas ir pačiu artimiausiu metu bus svarstomas. Tai šiuo metu yra Lietuvos prioritetas“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė D. Matulionis.

„Darysime viską, kad taip, kaip prezidentas pasakė – turėtume tam tikrą referenciją į Vokietijos brigadą NATO dokumente“, – aiškino jis, referuodamas į pirmadienį šalies vadovo Gitano Nausėdos išsakytas mintis, kad NATO deklaracijoje „būtų naudinga pasveikinti sąjungininkus už jų ryžtą stiprinti priešakinę gynybą“.

ELTA primena, kad antradienį Vilniuje prasideda aukščiausio lygio NATO viršūnių susitikimas.

Baltijos šalys siekia reikšmingai sustiprinti regiono atgrasymo ir gynybinius pajėgumus, įtvirtinant pernai Madride priimtus įsipareigojimus. Madrido viršūnių susitikime patvirtinti sprendimai dėl atgrasymo ir gynybos stiprinimo aprėpia ir dvišalį Vokietijos ir Lietuvos susitarimą dėl brigados dydžio vieneto dislokavimo.

Praėjusią savaitę prezidentas Gitanas Nausėda Lietuvos žiniasklaidai teigė, kad Vilniaus NATO viršūnių susitikimo deklaracijos tekste „atsispindės“ Berlyno įsipareigojimai Vilniui. Tuo metu pirmadienį, po dvišalio susitikimo su J. Stoltenbergu, jis nurodė, kad vokiečių iniciatyva didinti gynybos pajėgas rytiniame NATO flange turėtų būti pasveikinta NATO komunikate.

„Manau, kad būtų naudinga NATO komunikate pasveikinti sąjungininkus už jų ryžtą stiprinti priešakinę gynybą“, – kalbėjo G. Nausėda.

Siekiant atliepti regione kylančias grėsmes po Rusijos invazijos į Ukrainą, NATO pristatė naujus Aljanso regioninės gynybos planus. Susitikimo išvakarėse užsienio spaudoje skelbta, kad pastarieji planai jau buvo patvirtinti – tai esą tvirtino keletas diplomatų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją