Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys A. Matulas pažymi, kad ministro pristatyti pakeitimai yra, jo nuomone, tik kosmetiniai ir esminės problemos pacientams nesprendžia.

„Ministras A. Veryga vakar paskelbė naują savo sukurtos kompensuojamų vaistų tvarkos korekciją, kur ir toliau bus kompensuojamas pats pigiausias vaistas, o jei vaistinė jo neturės – antras pigiausias variantas, tačiau jei pacientai nenorės įsigyti kompensuojamojo vaisto pagal „pirmąjį paskyrimą“, turės sumokėti visą kainą už norimą. Nors ministras pasakoja apie pakeistą tvarką, tačiau situacija nepasikeitė – vis dar nepagrįstai apribotos pacientų teises rinktis gydymą, naudotis sveikatos draudimo garantuojamomis teisėmis.

Kitaip tariant, mokėdami sveikatos draudimą pacientai vis dar negaus Konstitucijos garantuoto nemokamo gydymo – norėdami gydytis preparatais, kuriuos pritaikė gydytojas pacientui individualiai ir kurie yra patikimi bei veiksmingi, pacientai turės mokėti visą kainą, nes valstybė kompensuoja tik už pigiausius analogus. Ir vėl turime situaciją, kai ministras kaip naują pristato savo sukurtą kompensuojamų vaistų tvarką, tačiau esminių problemų neišsprendžia“, – teigė A. Matulas.

Parlamentaras M. Majauskas kartu pabrėžė, kad minimaliai pakeisti kompensuojamųjų vaistų tvarką nepakanka – reikia prisiimti ir atsakomybę už pacientus, kuriems teko visus metus laukti garsiai pristatytų pokyčių.

„Šiandien socialiniuose tinkluose pasirodo įvairių pacientų, taip pat ir ypač jautrių vaistų pokyčiams – epilepsija sergančiųjų – pranešimai, jog jų lūkesčiai pagaliau bent šiek tiek buvo išgirsti, tačiau kas atsakys už tuos pacientus, kurie dar nuo mūsų kreipimųsi pernai laukė visus metus, kol ministras teiksis minimaliai pakeisti kompensuojamųjų vaistų tvarką?“, – klausė M. Majauskas.

Kaip ELTA jau skelbė, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) patobulino „pirmojo paskyrimo“ tvarką bei kai kuriuos reikalavimus vaistinėms. Ekonomiškiausias kompensuojamasis vaistas pacientams bus išduodamas jį paskyrus pirmą kartą arba po ilgesnio kaip 12 mėn. laikotarpio. O sutrikus ekonomiškiausio vaisto tiekimui ir vaistinėms neturint galimybių jo užsakyti, pacientams bus išduodamas kitas tos pačios veikliosios medžiagos ir dozuotės mažiausios kainos vaistas. Šie pokyčiai įsigalioja nuo liepos 2 dienos.

Sveikatos apsaugos ministro A. Verygos teigimu, šiuos pokyčius paskatino dialogas su pacientų organizacijomis, medikais ir vaistininkais.