„Ar dažnai kalbatės tarpusavyje?“ - paklausė žurnalistas premjerų. „Labai dažnai kalbamės, siunčiame SMS žinutes“, - atsakė Lenkijos premjeras M. Morawieckis. „Tai tiesa, nors nekalbu taip gerai lenkiškai kaip norėčiau, bet jau turime penkis lenkiškus kanalus (Lietuvoje - red.), tai mokausi“, - juokavo S. Skvernelis. „Puikiai kalbi lenkiškai! Iš tiesų, gerai dirbame kartu“, - sakė Lenkijos premjeras Lietuvos premjerui.

Paklaustas apie situaciją Lietuvoje, S. Skvernelis teigė, kad šiuo metu šalyje vyksta svarbūs pokyčiai. „Kažkada reali valdžia buvo oligarchai, jie sunaikino viduriniąją klasę, mes ją vėl kuriame. (...) Lenkija mums yra labai svarbi. Lenkija tai padarė, tai sėkmės pavyzdys“, - sakė jis.

„Tai yra gilūs pertvarkymai, kaip pas mus, Lenkijoje, gilūs pokyčiai Lietuvoje“, - pridūrė M. Morawieckis.

Nori atgaivinti Lietuvos ir Lenkijos santykius

Lankydamiesi Mažeikiuose, abu premjerai prisiminė tragiškai žuvusį Lenkijos prezidentą Lechą Kaczynskį, kurio pozicija Lenkijai įsigyjant „Mažeikių naftos“ gamyklą buvo kertinė.

„Mūsų visuomenė labai vertino ir vertina prezidentą Lechą Kaczynskį, labai. Jie daug kalbėjosi su prezidentu Adamkumi. Taip pat kartu skraidė, kaip mes šiandien su premjeru Morawieckiu. Grąžinsime Lietuvos-Lenkijos santykius į tą patį lygį“, - žurnalistui sakė S. Skvernelis.

Lechas Kaczynskis buvo žinomas Lenkijoje dėl savo tvirtumo nusikaltėlių, mafijos atžvilgiu. Ponas premjeras (Saulius Skvernelis - red.) buvo policijos vadovas, vėliau vidaus reikalų ministras, įvykdė reformą policijoje, ši reforma laikoma labai vykusia", - S. Skvernelį gyrė Lenkijos premjeras.

„Buvo korupcija, darbas policijoje nebuvo prestižinis. Policija atgavo Lietuvos visuomenės pasitikėjimą. Tiesa, pirmoje vietoje yra ugniagesiai, bet jie visada padeda, o policija ne tik padeda, bet kartais daro tai, kas nepopuliaru“, - sakė S. Skvernelis.

Susirūpinimą kelia bankų sektorius

Kai žurnalistas įėjo į lėktuvą, premjerai kalbėjo apie mokesčių reformas ir užsienio kapitalą bankų sektoriuje.

„Įmonės, smulkusis ir stambusis verslas turi problemų su kreditavimu“, - sakė S. Skvernelis apie Lietuvos bankų sektorių, kuriame, kaip rašo straipsnio žurnalistas, „dominuoja užsienio kapitalas“.

„Duoda kreditus tik didžiausioms įmonėms (...) kalbamės apie finansinį bendradarbiavimą šiame sektoriuje“, - sakė Lenkijos premjeras.

„Oooo!“ - sureagavo abu premjerai į žurnalisto klausimą apie poziciją dėl Europos Komisijos pasiūlyto Europos Sąjungos biudžeto projekto.

„Kaip tai matome? Šie pasiūlymai neatsižvelgia į mūsų vystymosi lygį. Mes tik dabar išeiname iš sisteminio aklagatvio! Tikrai nesutiksime su tokiais pasiūlymais“, - sakė M. Morawieckis. „Mes vykdėme struktūrines reformas, kai buvo krizė. Pietinės ES šalys to nedarė. Tai dabar mus už tai nori bausti?“, - piktinosi S. Skvernelis.

„Turime sąjungininką daugelyje sričių“, - apie Lietuvą žurnalistui sakė M. Morawieckis.

Kratosi populistų etiketės

Žurnalistas paklausė, ar Lietuvą ir Lenkiją vienija tas faktas, kad iš Briuselio elito skrieja kritikos strėlės, kad šiose šalyse valdo populistai.

„Dėl Lenkijos suprantu, o kodėl dėl Lietuvos?“, - nusijuokė M. Morawieckis.

„Taip kalba žmonės, kurie nieko nepadarė visuomenei, o Lietuvoje didino mokesčius. Didžiausia emigracija iš Lietuvos buvo tada, kai jie buvo valdžioje. 30 proc. visuomenės išvažiavo. 1991 metais pas mus gyveno beveik 4 milijonai žmonių, dabar 2 milijonai 900 tūkstančių. O mes esame tokie populistai, kad didiname pensijas ir duodame pinigus šeimoms!“, - emocingai kalbėjo S. Skvernelis.
„Padarėte tai, ką ir mes“, - įsiterpė Lenkijos premjeras M. Morawieckis.

„Dabar 30 eurų kiekvienam vaikui, nepriklausomai nuo pajamų, tiems, kurie turi mažas pajamas, dar papildomai 28 eurai. Pirmasis žingsnis labai mažas, bet kitais metais 50 (eurų - red.), iki kadencijos pabaigos norime, kad kiekvienas vaikas gautų po 100 eurų per mėnesį, nes ekonomika auga“, - sako S. Skvernelis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (350)