"Griežtai smerkiame šią ekstremistinių elementų provokaciją", - sakoma ministerijos atstovo Aleksandro Lukaševičiaus komentare, kuris penktadienį buvo paskelbtas ministerijos interneto svetainėje.

"Atrodo, kad šia ataka buvo siekiama destabilizuoti teritoriją prieš municipalinius rinkimus, numatytus 2013 metų lapkričio 3 dieną, dėl kurių Belgradas ir Priština susitarė surengti aukšto lygio politinį dialogą Briuselyje", - nurodė jis.

Per ketvirtadienio ataką prieš EULEX automobilių koloną netoli Zvečano miestelio Kosovo šiaurėje, žuvo EULEX misijos narys iš Lietuvos Audrius Šenavičius, o dar keli žmonės buvo sužeisti.

Kolona buvo užpulta rajone, kurį kontroliuoja vietos serbai, nepripažįstantys Kosovo, kuriame gyventojų daugumą sudaro albanai, 2008 metais paskelbtos nepriklausomybės.

Išpuolis, kurio auka tapo 35 metų Lietuvos muitinės pareigūnas, buvo surengtas Bendrijai spaudžiant Belgradą ir Prištiną išspręsti tarpusavio nesutarimus prieš pradedant derybas dėl ES narystės.

EULEX buvo įkurta 2008-aisiais, praėjus vos keliems mėnesiams, kai Priština vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos.

Ši misija turi mandatą prižiūrėti, kaip Kosove įgyvendinami įstatymų viršenybės principai ir tirti svarbias bylas, kurios yra opios vietos teisėsaugai.

EULEX, turinti 2 250 darbuotojų, įskaitant policijos pareigūnus, teisėjus ir prokurorus, yra didžiausia kada nors pasiųsta ES civilinė misija.

Jos metinis biudžetas – 111 mln. eurų (383,3 mln. litų), tačiau EULEX yra kritikuojama, ypač Vokietijos, dėl nepakankamo veiksmingumo, stengianti išrauti organizuotą nusikalstamumą ir numalšinti smurtą šiaurėje, kur šios misijos nariams padeda apie 6 tūkst. NATO taikdarių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)