Vilnietis Ramūnas vieną savaitgalį apsilankė „Spa Vilnius“ Anykščiuose. Paskambinęs užsiregistruoti masažui, Ramūnas kiek nustebo: administratorė kelis kartus pabrėžė, kad masažuos vyras, ir teiravosi, ar dėl to nieko tokio. Nustebusiam Ramūnui administratorė paaiškino, kad dažnai vyrai nenori būti masažuojami vyrų.

„Nuėjau į masažą, vyras man nugarą masažavo pusvalandį ir papasakojo esąs profesionalus kineziterapeutas. Jis neslėpė apie vyrus susidaręs prastą nuomonę – jie nenori eiti pas masažuotojus vyrus, nes šiuos laiko gėjais“, – pasakojo vilnietis.

Ramūnas sako nustebęs, kad dalis vyrų smegenyse turi vidinių apribojimų. Kaip vieną priežasčių, kodėl taip yra, pašnekovas įvardija homofobiją. Antra vertus, mąsto jis, būna apsišaukėlių masažuotojų, kurie tesiekia apčiupinėti moteris ir taip kuria prastą masažuotojų vyrų įvaizdį.

Patvirtina: moterų masažuotojų labiau nori ir vyrai, ir moterys

„Spa Vilnius“ Druskininkai generalinis direktorius Valdas Trinkūnas sako, kad tai ne lietuviškas, o labiau rytietiškas fenomenas. Prieš keletą metų pastebėta, kad vyrų dažniau neprisileidžia iš Rytų atvykusios klientės. Panašiai su lietuvėmis: štai Druskininkuose klientės, vadovaudamosi savo įsitikinimais, irgi pareiškia norą nebūti masažuojamos vyrų.

„Mes anksčiau šito niekada neklausdavome, tačiau atsiranda keli procentai tokių, kurios ateina, pamato vyrą ir sako ne, pas vyrą nenoriu. Vienos dėl to, kad jaunos, kitos, atvirkščiai, yra šiek tiek vyresnės ir turi kūno problemėlių, ne visada norėtų, kad vyras jas matytų“, – kalbėjo V. Trinkūnas.

Valdas Trinkūnas
Tokia pati situacija su vyrais. Anksčiau administratorė klientams aiškindavo, kad visi, siūlantys masažo paslaugas, yra specialius mokslus baigę asmenys, gydymo, sveikatinimo specialistai. Maždaug prieš metus nuspręsta į šį reikalą žiūrėti kitaip: mandagiai atsiklausti, ar yra skirtumas, kas – vyras ar moteris – masažą atliks. Pasak V. Trinkūno, norisi, kad klientas būtų patenkintas, tad stengiamasi labai nesigilinti, kokie jų motyvai.

Anksčiau masažus daugiau atlikdavo moterys. Dabar kolegijose kineziterapiją ar masažą baigia vyrai, kurie dažnai yra puikūs specialistai, laimi konkursuose. „Akivaizdu – daugiau pageidaujama, kad masažą atliktų moterys. Svarstome, ką reikės daryti ateityje – gali atsirasti problemų su personalu. Juk negalime skelbti, kad ieškome masažuotojos moters, tai būtų diskriminacija dėl lyties. Realybė tokia, kad šiandien masažuotojų vyrų ir moterų santykis negali būti net lygus“, – aiškino pašnekovas.

Vis dėlto, sako jis, atsisakančių vyrų paslaugų nėra daug – tik iki 10 proc. Taigi moterims masažuotojoms gyvenimas sotesnis nei vyrams.

Seksologas įžvelgia homofobiją

Individualiosios psichologijos analitikas, seksologas Viktoras Šapurovas vyrų baimę būti masažuojamiems vyrų pirmiausia aiškina homofobinėmis nuotaikomis. Pasak V. Šapurovo, mūsų visuomenėje šios nuotaikos yra išaugusios. „Tai netiesiogiai patvirtina homoseksualūs klientai. Bendrai išaugo įtarumas bet kuriems kitų žmonių veiksmams. Manau, tai rodo teisinės visuomenės pažangą. Tuo pačiu didėja noras skųstis, pranešti apie neteisybę“, – kalbėjo V. Šapurovas.

Viktoras Šapurovas
Kita vertus, pastebi seksologas, toks įtarumas prasilenkia su realybe. Mat, sako jis, nėra ir niekados nebus, kad visi vyrai masažuotojai yra homoseksualūs. Šią specialybę neretai pasirenka sutrikusio regėjimo asmenys, regos trūkumą kompensuojantys padidėjusiu rankų jautrumu. Be to, aiškina specialistas, vyrai paprastai yra fiziškai stipresni, taigi ir masažui turi daugiau jėgų.

„Tikiuosi, kad užuot įtarę nebūtus dalykus, žmonės pripras jausti, tuomet bus nesunku nustatyti, kokia kieno yra seksualinė orientacija ir ar tai tau pačiam pavojinga. Kad neatrodytų, kad homoseksualai yra monstrai, prievartaujantys visus savo lyties atstovus. Pavojai kyla ne dėl orientacijos, o dėl žmogaus ypatybių, suformuotų to žmogaus tėvų jo vaikystėje“, – aiškino V. Šapurovas.