Kitą savaitę Lietuvos Šeimų Sąjūdis ir vėl rinksis prie Seimo – aktyvistai žada kasdien nuo 9 valandos ryto iki 18 valandos vakaro protestuoti šalia parlamento esančioje stovėjimo aikštelėje ir pievoje tarp Antano Goštauto ir Geležinio Vilko gatvių.

Vilniaus savivaldybė leidimus susibūrimams jau suteikė, dėl saugumo aktyviai bendradarbiauja su sostinės policijos pareigūnais.

„Pagrindinis mitingas bus kitą savaitę antradienį, kuomet jie planuoja, kad bus 3000 žmonių“, – Delfi sakė Vilniaus miesto savivaldybės administracinės veiklos skyriaus vadovas Gintaras Leperskas.

Mitinguotojų reikalavimų sąrašas – ganėtinai platus. Organizatoriai kalba ir apie skurdą, ir apie kylančias maisto bei kuro kainas, didelius mokesčius, negaili kritikos civilinės sąjungos įstatymo projektui. Tačiau visas protestas vainikuojamas šūkiu „STOP valdančiųjų buldozeriui!“.

„Tie klausimai, jie tarpusavyje vieni su kitais siejasi. Jeigu mes norime ramios visuomenės, nereikia visuomenės skaldyti“, – kalbėjo opozicijoje dirbantis Seimo narys Mindaugas Puidokas.

Valdantieji sako, kad nėra iki galo tikri, ko prašo protestuotojai.

„Ko jie čia dabar prašo, reikalauja ir panašiai? Na, aš nelabai suprantu. Anksčiau mažiau nesupratau, dabar iš viso nesuprantu. Tai palaukim, pamatysim“, – kalbėjo valdančiosios Laisvės partijos frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas.

Šeimų Sąjūdis kviečia prisijungti ir šiuo metu Seimo plenarinius ir komitetų posėdžius boikotuojančius opozicijos politikus.

Tačiau ar parlamento mažuma protestuos greta susirinkusiųjų? Dar neaišku. Vieni politikai sako, kad išeis pabendrauti su žmonėmis, kiti planuoja stebėti protestus iš šalies.

„Aš tikrai nebijau ir visada išdrįstu ateiti į tokius renginius ir atsakyti į žmonių klausimus. Turbūt politikų yra tokia pareiga. Liūdina turbūt tik tai, kad dabartiniai valdantieji politikai yra ištižę bailiai. Jie bijo netgi išeiti ir atsakyti į klausimus“, – kalbėjo opozicijos atstovas Valius Ąžuolas.

Panašiai sakė ir M. Puidokas.

„Tikrai svarstau, kaip ir visada, išeiti ir gyvai bendrauti su žmonėmis. Manau, kad tai yra kiekvieno politiko pareiga“, – sakė jis.

Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Tomas Tomilinas sakė, kad dar negavo jokio kvietimo.

„Negavau jokio kvietimo, bet manau, kad svarbiausia, kad kiekvienas žmogus, kiekviena organizacija Lietuvoje jaustų tą demokratijos dvasią ir turėtų galimybę reikšti savo nuomonę“, – sakė jis.

Socialdemokratas Algirdas Sysas teigė, jog yra šeimos žmogus, bet ne Šeimų Maršo.

„Aš esu šeimos žmogus. Deja, ne Šeimos Maršo. Todėl nedalyvavau ir prieš tai buvusiuose renginiuose, nebendravau. Ir dabar nesiruošiu. Juo labiau, kad visą programą aš matau, nes mano Seimo kabineto langai išeina kaip tik į tą aikštę“, – Delfi pasakojo parlamentaras.

Seimo darbiečiai jau delegavo ir frakcijos atstovą, kuris dalyvaus proteste.

„Frakcija gavo kvietimą. Laiškas yra parašytas su klaidomis, bet parašytas. Kviečia į tą piketą. (…) Eis Aidas Gedvilas, kadangi jisai yra toks nuolatinis šitų mitingų ir piketų dalyvis, jisai sudalyvaus ir pristatys frakcijos poziciją“, – sakė Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Viktoras Fiodorovas.

Nors regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė mitinge nedalyvaus, politikė pasidžiaugė, jog Vilniaus savivaldybė pagaliau leido Šeimų sąjūdžiui rinktis ir prie parlamento rūmų.

„Kada homoseksualių asmenų organizacijoms vos tik paprašius leidimai buvo suteikiami ir jie savo nuomonę galėdavo išreikšti be jokių trukdymų, o Šeimų sąjūdis nuolat buvo nustumiamas į paraštes“, – sakė politikė.

Tuo metu parlamento daugumos atstovai pabrėžia, kad kiekvienas šalies pilietis turi teisę protestuoti. Visgi, jiems kyla klausimas – kodėl Šeimų sąjūdžio mitingas organizuojamas būtent tuomet, kai Seime tęsiasi daugumos ir opozicijos kivirčai?

„Klausimas, kas čia ką kviečiasi – opozicija kviečiasi prie Seimo palaikymą, mitingą, ar čia juos mitinguotojai kviečiasi. Galbūt tas procesas yra abipusis“, – Delfi svarstė konservatorius Paulius Saudargas.

Tačiau ir šie sako, jog galbūt išeis pabendrauti su protestuotojais.

„Jeigu būsim kviečiami, kodėl gi ne? Ateisim ir kalbėsimės“, – tikino P. Saudargas.

„Pabendrauti gal ir išeisiu. Žiūrėsim, kaip ten atrodys visas veiksmas“, – sutiko V. Mitalas.

Vis dėlto, valdantieji neabejoja, jog tokie protestai prie Seimo tik paaštrins parlamente tarp pozicijos ir opozicijos tvyrančias įtampas.

„Jeigu suskilus Seimui, opozicijai posėdžiaujant atskirai, prie Seimo vyksta protesto mitingai ir ten yra kviečiama opozicija, tai opozicija neturės motyvo grįžti į salę ir išspręsti problemas, rasti kažkokį konsensusą“, – svarstė P. Saudargas.

Darbo partijos atstovas V. Fiodorovas teigė, jog nieko blogo čia nėra.

„Įstatymuose yra įteisinta galimybė savo nuomonę pasakyti mitinguose ir piketuose. Tai čia nieko tokio, blogo kažkokio dalyko nėra ir neturėtų pozicija vertinti kaip kažkokio dialogo naikinimo“, – sakė V. Fiodorovas.

Lietuvos Šeimų Sąjūdžio atstovai pakomentuoti Delfi savo planus atsisakė, tikindami, jog dabar intensyviai ruošiasi protestams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)