Prieš Tarybos susirinkimą LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis DELFI teigė, kad negali įvardyti nė vienos pavardės, kuri atsidurs sąraše, nes jis dar nesudarytas ir nepatvirtintas Tarybos. Tiesa, vieną pavardę jis įvardijo – Bronis Ropė. Jo kandidatūra buvo patvirtinta pastarojo „valstiečių“ suvažiavimo metu.

B. Ropę „valstiečiai“ pastarųjų prezidentinių rinkimų metu buvo iškėlę kaip savo kandidatą į Prezidentus.

LVŽS sąrašą sudaro 22 asmenys, tiek daugiausiai kandidatų galima teikti.

Sąraše be ilgamečio Ignalinos mero B. Ropės ir krepšininko Š. Marčiulionio, yra ir buvusios kultūros ministrės patarėjo pareigas ėjęs Linas Kontrimas, pusmetį Seimo pirmininko Viktoro Pranckienčio komandoje dirbusi Laima Mogenienė.

„Mes patvirtinome Europos Parlamento kandidatų sąrašą. Dar vietos iki galo neaiškios, tik pirmas penketukas. Tai Bronis Ropė, Šarūnas Marčiulionis, Linas Kontrimas, Laima Moginienė, Karolina Štelmokaitė“, – įvardijo R. Karbauskis.

R. Karbauskis teigė, kad jo paties sąraše nėra, tačiau vardijo daugiau pavardžių iš sąrašo: „Kepenis, Gaižauskas, Jarutis, Kubilienė, Jakeliūnas, Matkevičienė, Matutytė, Miliūtė, Miškinienė, Nekrošius Poderys, Stacevičius, Šarknickas, Šmidtienė, Tomilinas, Vareikis ir kiti“.

R. Karbauskio įvardyta Jolanta Šmidtienė – menininkė, kurianti kalėdines Kauno eglutes. Ji taip pat priklauso ir Visvaldo Matijošaičio visuomeninei organizacijai „Vieningas Kaunas“.

„Šmidtienė negalėjo dayvauti savivaldybių rikimuose mūsų sąraše, nes ji registruota Kauno rajone, o norėjo dalyvauti Kauno mieste. Ji su malonumu sutiko būtų mūsų Europos Parlamento sąraše“, – teigė R. Karbauskis.

R. Karbauskis teigė, kad dabar sudarytas 27 kandidatų sąrašas. „Jei kažkas atkris, kad turėtume maksimalų sąrašą, – teigė „valstiečių“ lyderis. – Reitingavimas bus baigtas šiandien vakare. Penketukas nesikeis. Tolimesniame sąraše manęs nėra.“

„Valstiečių“ lyderio teigimu, jis pats pakvietė Š. Marčiulionį. „Aš pats kreipiausi į Šarūną, mano nuomone, tokių asmenybių įsijungimas į politiką yra naudingas Lietuvai. Šarūnas į tai pažiūrėjo labai kūrybingai ir jo idėja yra Europos parlamente įsteigti jaunimo ir sporto komitetą, kurio šiandien nėra. Tikiuosi, kad ji galėtų pagal savo autoritetą imtis lyderystės tame komitete, jei jis bus įsteigtas“, – kalbėjo LVŽS pirmininkas.

Jo teigimu, derybos bus pradėtos jau dabar, dar prieš rinkimus. „Europos parlamento frakcijos labai norėtų mūsų mandato savo frakcijose matyti, nes prognozės mums yra labai palankios rinkimuose. Jaučiu, kad šių rinkimų kampanija skęs, bus mažiau pastebima po prezidento rinkimų kampanijos. Šarūno Marčiulionio, Lino Kontrimo, Bronio Ropės dalyvavimas leis sudominti tais rinkimais, vizitais savivaldybėse. Džiaugiuosi Šarūno tokiu sprendimu, o kas kitas?“ – tvirtino R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis tvirtino, kad jau yra pasiruošęs puolimui. „Aišku, dabar prasidės puolimas. Turime Vaitkaus situaciją Klaipėdoje, kur puolimas ir žeminimas yra nuožmus. Jei man pavardintų žmonės, kas daugiau yra padaręs Lietuvos žinomumui nei Šarūnas. Bus panašaus rango žmonių, A. Sabonis. Š, Jasikevičius ir taip toliau“, – tvirtino R. Karbauskis.

Jo teigimu, Š. Marčiulionis – vienas garsiausių žmonių visame dešimtuke.

Beje, tai, kad Š. Marčiulionis tapo „valstiečių“ kandidatu į Europos parlamentą, nereiškia, kad jis prisijungs ir prie partijos. „Reikalavimo jam tapti partijos nariu nėra, mes niekada tokio reikalavimo nekeliame. Mes suprantame, kad esame bendraminčiai, – kalbėjo R. Karbauskis. – Šarūnas yra kovotojas.“

Europos Parlamento rinkimai visoje ES vyks 2019 m. gegužės 23–26 dienomis. Lietuvoje – gegužės 26 d. 2019 m. į Europos Parlamentą bus išrinkti 705 nariai, kurių kadencija tęsis iki 2024 m.