„Lapė nėra kaltinama, kad suvalgė be priežiūros paliktas vištas. Tai kodėl Putinas kaltinamas dėl dabartinio energetikos kolapso Europoje? Jis siekia savo tikslų. Klausimas ką nuveikėm mes tam ruošdamiesi, nes puikiai šiuos planus žinojom“, – penktadienį feisbuke rašė politikas.

Jis atkreipė dėmesį į Vokietijos ankstesnį požiūrį.

„Vokietijos užsienio reikalų ministro juokas Jungtinių Tautų asamblėjoje po Trampo kalbos, kad Vokietija tampa visiškai priklausoma nuo Rusijos dujų, yra geriausias Vokietijos ir tuo pačiu dažnos Vakarų arogancijos pavyzdys, įsivaizduojant, kad viskas eis pagal mūsų scenarijų. Energetikos atveju, problema, kad mes pakabinti ant tos pačios šakos kaip Vokietija, todėl net prie visų mūsų (ne)padarytų namų darbų plūduriuojam kaip ir Vokietija“, – konstatavo M. Maldeikis.

Jo teigimu, ES šalys išleido šimtus milijardų atsinaujinančiai energetikai.

„Europos Sąjungoje jau dešimtmetis kaip veikia Energetikos Sąjunga. Išleisti šimtai milijonų protingoms studijoms įrodinėjančioms, koks nereikšmingas Europos rinkai Rusijos vaidmuo ir kaip lengvai jis pakeičiamas. Pas analitikus ir politikus tai tapo mantra, kuria visi tikėjo. Rinka viską sustatys, krizės poveikiu efektas būtų minimalus, sakė mums ekspertai. Dirbant Briusely tai girdėjau nuolat. Vėjas pučia, saulė šviečia, jeigu ką damesim iš trečių šalių, o ateitis puiki“, – rašė parlamentaras.

Matas Maldeikis

„Kur tie visi analitikai dabar su savo studijom?

Atėjus valandai X vėjas pučia per silpnai, saulė šviečia per stipriai ir t.t. – ir viskas griuvo kaip kortų namelis. Staiga praregima, kad visas Vokietijos, o tuo pačiu Europos pramonės modelis rėmėsi pigia Rusijos energetika.

Tuo pačiu tai ne tik Rusijos energetinis karas su Europa. Trečiosios šalys irgi tame dalyvauja- užtenka pažiūrėti kaip Vokietijai sekasi ieškoti alternatyvių dujų tiekėjų. Ką daro OPEC+; kaip elgiasi Indija. Apie Kiniją net nešneku.

Trečiosios šalys laukia kaip pakryps karas Ukrainoje. Nes tai atsakys į daug klausimų ir apie Vakarų derybinę galią, likusius įtakos svertus ir Rusijos ateitį.

Tačiau dėl dabartinės mūsų situacijos energetikoje visų pirma kalti mes patys, europiečiai“, – pridūrė M. Maldeikis.

Europos centrinio banko vadovė: euro zonos ekonomikai gali grėsti recesija

Jei Rusija visiškai nutrauks dujų tiekimą, euro zonos ekonomikai kitais metais grės recesija, ketvirtadienį perspėjo Europos centrinio banko (ECB) vadovė Christine Lagarde.

Ji kalbėjo spaudos konferencijoje, surengtoje po ECB Valdančiosios tarybos posėdžio, kuriame buvo nuspręsta pakelti bazinę palūkanų normą rekordiniais 75 baziniais punktais.

Pasak Ch. Lagarde, „jei visiškai nutrūktų rusiškų dujų tiekimas“ ir euro zonoje prasidėtų energijos normavimas, 2023 m. būtų užfiksuotas neigiamas ekonomikos augimas.

Blinkenas: Europa turi progą atsikratyti Rusijos energetinių gniaužtų

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas penktadienį pareiškė, kad Rusijos karas Ukrainoje suteikė Europai galimybę pagaliau nutraukti priklausomybę nuo Rusijos energijos.

Šiuos komentarus A. Blinkenas išsakė po netikėto vizito į Ukrainą, pakeliui į Briuselį, kur, pasak jo, susitikime su NATO atstovais jis aptars energetinio saugumo klausimus.

„Taip pat yra puiki proga... pagaliau kartą ir visiems laikams atsikratyti šios priklausomybės nuo Rusijos, atsikratyti dusinančio spaudimo, kurį Rusija taiko Europai naudodama energiją kaip ginklą, ir diversifikuoti tiekimą, diversifikuoti kelius“, – sakė A. Blinkenas.

„Faktas, kad Rusija vėl sustabdė „Nord Stream“ dujotiekio veiklą, dar kartą įrodo, kad Europai gyvybiškai svarbu atsisakyti priklausomybės nuo Rusijos energetikos, nes Putinas įrodė, kad naudos dujotiekį kaip ginklą, ir neketina sustoti“, – sakė jis.

Arestovyčius: Europa turi vienintelę žiemą nutraukti priklausomybę

Panašiai kalbėjo ir Lietuvoje viešėjęs Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas Oleksijus Arestovyčius. Jo teigimu, Vakarai turi tik vienintelę, ateinančią žiemą, kada gali nutraukti visus energetinius saitus su Rusija galutinai.

„Aš manau, kad Europa ras kantrybės vienai žiemai, kad nutrauktų bet kokią priklausomybę nuo Rusijos. Tai puiki galimybė“, – tvirtino jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)