A. Maldeikienės renginys vyko viename sostinės viešbučių, perdarytame iš sovietinės gamyklos. Parlamentarė, paskelbusi, kad jai suteikta vieta programos pristatymui – parama jos kampanijai, negailėjo pagyrų viešbučiui ir jo kūrėjams.

„Po tamsos ateina Aušra“, – taip pavadintos parlamentarės A. Maldeikienės 2019 metų prezidento rinkimų kampanijos tezės, darant aliuziją į politikės vardą.

A. Maldeikienės išleistame buklete skelbiama – laikas prisiminti, kad valstybę kuria ne apsišaukėlių gelbėtojų klikos.

„Ją kuriame mes visi. Tik kartu galime įveikti šią nelygybės, atskirties ir apgaulės atmosferą, migla aptraukusią mūsų Lietuvą“, – rašo parlamentarė.

Pristatyme - mokiniai, neįgaliųjų atstovė ir bičiulis apžvalgininkas

Salėje, kurioje A. Maldeikienė pristatinėjo savo programą, buvo nemažas būrys jos gerbėjų, o renginį pradėjo politikės mokiniu prisistatantis Tautvydas Marčiulaitis.

„Ji yra nuoširdžiai gera“, – ne kartą pakartojo jis.

T. Marčiulaitis taip pat tvirtino, kad A. Maldeikienė – „visiškai sąžininga“. „Už šitą bruožą aš ją labiausiai ir myliu“, – kalbėjo politikės mokinys.

Pagyras A. Maldeikienei žėrė ir Lietuvos neįgaliųjų forumo atstovė Simona Oginskaitė, Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė, politikės draugu įvardytas politikos apžvalgininkas Mindaugas Lapinskas, kiti.

Pati politikė, rankoje laikydama lapelį, kalbėjo, jog Nepriklausomybės pradžioje puoselėti laisvės ir gerovės siekiai „yra patenkinti tik iš dalies“. Jos teigimu, Lietuva yra lygiavertė tarptautinės bendruomenės narė, bet pasiekimai nepaslepia ir šalies skaudulių – kaip tokius A. Maldeikienė įvardijo emigraciją ir savižudybes.

„Valstybę palikome naujajai nomenklatūrai, kuri buvimą valdžioje sutapo kaip savitikslį veiksmą. (...) Atėjo laikas į mūsų politiką grąžinti tikrą politiką“, – tvirtino ji.

Pasak A. Maldeikienės, būtent tai paskatino ją siekti aukščiausio valstybės posto. „Geriausiai jaučiuosi auditorijoje ar klasėje. Tačiau labiau už viską gyvenime nekenčiu melo ir nekompetencijos. Myliu savo šalį ir jaučiu pareigą ne tik imti, bet ir duoti, todėl ryžtuosi šiam sudėtingam žingsniui“, – kalbėjo ji.

Seimo narė tvirtino per artimiausius kelis mėnesius ketinanti aplankyti „visus Lietuvos kampelius“.

Politikės tezėse – pamokymai apie žiniasklaidą

Susirinkusiesiems buvo išdalyti bukletai su politikės „tezėmis“. Jos sugrupuotos į kelis blokus: „Politikos prigimtis“, „Mano ideologija“, taip pat įprastesnius užsienio politikos, ekonomikos ir pan. skirsnius.

„Aš esu katalikė. Mano tikėjimas nedaro manęs moraliai teisia. Mano tikėjimas tereiškia, kad svarbiausia yra kitas žmogus“, – savo ideologiją dėsto A. Maldeikienė.

Ji tvirtina esanti „ne už turtą ir ne už skurdą“. „Aš už tuos, kuriuos skriaudžia labiausiai – vidurinę dirbančią klasę“, – nurodoma buklete. Čia pat politikė teigia esanti demokratė, nes „vienintelė demokratija suteikia balsą silpnajam“.

Kalbėdama apie politikos prigimtį, Seimo narė teigia, jog „į politiką reikia grąžinti politiką“, ir čia pat pažymi, jog „politika yra idėjų kova“. „Ir vertybių kova“, – priduriama kiek toliau.

„Politika klesti, kai atsisakoma baimės“, „demokratinės visuomenės pamatas yra kultūra“, – dėstoma politikės buklete.

Įvardindama savo ideologiją, nemažai vietos ji skiria pastaboms apie žiniasklaidą.

„Ambicinga žiniasklaida ieško tiesos, o ne skandalo“, „Tikra žurnalistika prasideda nuo priekabaus faktų tikrinimo, kritiškai vertina visus ir neparsiduoda“, „Gyva žiniasklaida kasdien savęs klausia, o kodėl gavau šitą informaciją ir kodėl ji svarbi mano valstybei: kol miega žurnalistų sąžinė, turime melo politiką ir pervargusią šalį“, – vardija politikė.

Prakalbo apie Europos Sąjungą ir Rusiją

Užsienio politikos skirsnyje nurodoma, kad bendrystė su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis gali lemti Lietuvos klestėjimą, tačiau tik tuo atveju, jeigu perimsime kultūrines ir socialines Europos patirtis.

„Lietuvai būtina aktyviau dalyvauti formuojant Europos Sąjungos darbotvarkę, nuosekliai siekiant daugiau duoti, nei imti“, – nurodo A. Maldeikienė.

Ji vardija, kad Lietuva turėtų paremti bendros Europos energetinės sąjungos idėją, privalo visomis išgalėmis palaikyti Europos Sąjungos tęstinumą, bet tuo pačiu metu mąstyti apie galimus ateities aljansus, jeigu dabartinė Sąjunga subyrėtų.

„Europos Sąjungos plėtra po Vakarų Balkanų įtraukimo turi būti įšaldyta, o Turkijos stojimo klausimas dabartinėje situacijoje negali būti svarstomas“, – teigia A. Maldeikienė.

Pasak jos, santykių su Lenkija tęstinumas saugumo ir ekonomikos srityse išlieka prioritetu.

„JAV buvo, yra ir išliks pagrindinis Lietuvos saugumo garantas“, – rašoma buklete.

Čia taip pat pažymima, kad Lietuvos politiniai santykiai su Rusija turi būti Europos Sąjungos užsienio politikos dalimi.

„Į civilizuotų šalių tarpą Rusija gali sugrįžti tik sugrąžinusi neteisėtai okupuotas ir aneksuotas svetimų valstybių teritorijas ir nedviprasmiškai įsipareigojusi žmogaus teisėms. Ekonominiai santykiai su dabartine Rusija rizikingi ne tik dėl ekonominio neapibrėžtumo, bet ir dėl korupcijos, politinio ir nacionalinio saugumo kaštų“, – nurodoma tezėse.

Taip pat politikė nurodo, kad iki 2024 metų privalu padvigubinti krašto apsaugos savanorių pajėgų dydį.

Akcentavo profsąjungų svarbą

Ekonomikos skirsnyje A. Maldeikienė nurodo, kad auganti pajamų, turtinė ir galimybių nelygybė tapo didžiausia grėsme Lietuvos ateičiai.

„Tai lėmė aklas tikėjimas rinka bei savanaudiškas nenoras dalintis bendrai sukuriamu gėriu“, – teigia politikė.

Ji taip pat tvirtina, kad Lietuvos socialiniai įsipareigojimai neatitinka turimų ekonominių galimybių, ir tai neleidžia plėtotis įtraukiai visuomenei bei pakerta stiprios vidurinės klasės perspektyvas.

„Visuomenė ir valstybė privalo įsisąmoninti kovos prieš socialinį dempingą svarbą. O tai reiškia, kad turi būti ypatingai skatinamos ir valstybės visokeriopai remiamos dirbančių žmonių interesams atstovaujančios profsąjungos“, – aiškina A. Maldeikienė.

Politikės manymu, paslaugų ekonomika privalo būti skatinama visomis valstybei prieinamomis priemonėmis, o paramos žemės ūkiui sistema turi būti nukreipta į smulkius ir šeimos ūkius.