„Aš labai labai noriu, kad nesitrauktų, bet mano širdis man sako, kad gali būti“, – sakė A. Maldeikienė net kelis kartus pakartojusi, kad tai yra tik jos nuomonė, kurios ji su niekuo neaptarinėjo.

Europarlamentarė I. Šimonytės darbą esamomis sąlygomis apibūdino kaip kantrybės stebuklą.

„Asmeniškai bijau kalbėtis su Ingrida, todėl, kad labai neblogai įsivaizduoju, kaip atrodo politinė virtuvė, kaip sunku priiminėti sprendimus, kokie žiauriai neprofesionalūs yra Lietuvos žurnalistai, kurie pamatys kiekvieną karpą ant tavo veido, bet nepamatys nei tavo širdies, nei darbų.

Labai geri ir teisingi interviu (keisti, aišku, taip nedaryčiau) Agnės Širinskienės, kur ji sakė: „tu kiekvieną dieną gyveni košmare“, ir kada tu galvoji, kad tavo palaikymo grupė dar tave apspjaudo, kas vyksta dabar, tai aš manau, kad tai yra tiesiog kantrybės stebuklai“, – kalbėjo A. Maldeikienė.

Europarlementarė pabrėžė šios Vyriausybės darbus, pirmiausia, užsienio politikoje.

„Yra visiškai aišku, kad tai Prezidentūra darė dėl tų trąšų viską, ir dar, jei platesnį kontekstą žiūrėtume, tai yra elementarus juodas pavydas, kad ne Nausėdą, o Gabrielių kviečia į Ameriką ir t.t.

Tai yra mano nuomonė. Aš net su sūnumi apie politiką nebešneku jau du mėnesius, kad turėčiau švarią galvą. Bet skaitau Vakarų spaudą, matau atsiliepimus apie Lietuvos Vyriausybę. Lietuva po daugybės dešimtmečių atsirado ir „Financial Times“ ir „Economist“, – vardijo A. Maldeikienė.

Nustebino Armonaitės pareiškimai

Šioje situacijoje europarlamentarė neslėpė nuostabos ir dėl ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės kalbėjimo.

„Kuri džiaugiasi, kad jos Vyriausybė didina išmokas ir pensijas, kad yra didelis socialinės pagalbos paketas, ir kitame sakinyje pasako: „bet jokiu būdu negalima didinti jokių mokesčių“. Tai, kaip įsivaizduoja Aušrinė, ar iš savo didelės kišenės tą darys? Ji labai turtinga, ir dengs tą skylę? Manau, kad premjerei irgi reikia su šituo dirbti“, – sakė A. Maldeikienė.

Kartu europarlamentarė savikritiškai vertino ir savo kalbėjimą šia tema.

„Bet koks rašymas, ir net tai, ką aš dabar kalbu, tik pastūmės Ingridą išeiti. Ją labiausiai pastūmėjo jos aplinkos žodžiai. Aš tuo esu šventai įsitikinusi. Sąmoningai parašiau, kad „myliu, palaikau, bet visai nediskutuojam. Ką bedarysi, viską palaikysiu“. Tai yra žmogus, kurį aš tiesiog myliu. Bet techniškai aš įsivaizduoju, kad ji pademonstravo neįtikimos kantrybės laukus“, – sakė A. Maldeikienė.

Pasak europarlamentarės, įprastu atveju tokias krizes turėtų suvaldyti prezidentas, bet šiuo atveju iš G. Nausėdos ji to nesitiki.

„Tai yra prezidento misija stabdyti tokius konfliktus. Bet šiuo atveju mes turime žmogų , kuris tik išbalansuoja, nes jam reikia, kad jis visur būtų, jam – rezultatai, o nesekmės kitiems. (…) Tai yra žmogus, kuris yra intelektualiai nepajėgus suvokti, kas yra prezidentas, ir kokia jo funkcija“, – sakė A. Maldeikienė.

Jei valdžioje būtų Kubilius, būtų kitaip

Europarlamentarė sakė, kad, jei Vyriausybės vadovo pozicijoje būtų Andrius Kubilius, jis tiesiog būtų kitaip sprendęs problemas.

„Bet Kubilius būtų tas žmogus, kuris nebūtų davęs išmokų, ir nebūtų leidęs Aušrinei šaukti ant kiekvieno kampo, kad mokesčių nekelsime, bet dalinsime ir dalinsime. Tiesiog turime empatišką premjerę. Labai gerbiu A. Kubilių, ir visokeriopai juo žaviuosi kaip politiku, bet jis nėra labiausiai empatiškas žmogus. Tai yra žmogus, kuris yra pakankamai racionalus šaltas. O Ingrida yra labai ir racionali, ir nežmoniškai empatiška. Tokiems žmonės yra iš tikrųjų sudėtinga“, – sakė A. Maldeikienė.

Paklausta, ar šioje situacijoje, I. Šimonytė galėtų suvokti, kad jai yra tautos suteiktas pasitikėjimo kreditas tęsti darbus, europarlamentarė priminė žymią politikės frazę.

„Ingrida yra žmogus, kuriuo aš tikiu, bet ji yra žmogus, o ne deivė, ne Blinkevičiūtė, kuri gali visus išgelbėti ir savo didele krūtine pridengti. Ingrida yra pasakiusi puikią frazę, kuri man atrodo buvo net metų fraze išrinkta, kad „savo krūtine visos ES finansų skyles aš neuždengsiu“, – sakė A. Maldeikienė.

Kartu ji atkreipė dėmesį, kad I. Šimonytė yra komandoje su konservatoriais.

„Komandos ypatingai stipri ašis yra Gabrielius. Būtent todėl, kad Gabrielius yra stipriausias šito žaidimo žaidėjas, jis gauna didžiausią smūgį. Tai yra labai protingas žaidimas, išstumiant Gabrielių ir paliekant Ingridą vieną. Manau, kad jeigu Ingrida netenka Gabrieliaus, iš tikrųjų jos darbas toliau tampa beprasmiškas“, – sakė A. Maldeikienė.

Šimonytė neatmeta galimybės visai Vyriausybei atsistatydinti

Ministrė pirmininkė I. Šimonytė pirmadienį pareiškė neatmetanti galimybės visai Vyriausybei atsistatydinti dėl tebesitęsiančio „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą.

„Neatmetu šitos galimybės, tą aš galiu labai tiesiai pasakyti“, – nacionalinio transliuotojo LRT laidai „Dienos tema“ sakė I. Šimonytė. Premjerės interviu ištrauka transliuota per LRT laidą „Svarbi valanda“.

„Jeigu dėl Vyriausybės veiklos yra keliama tiek daug klausimų, tai galbūt Vyriausybė, jeigu nesugeba į tuos klausimus atsakyti, turėtų savo įgaliojimus pabaigti ir kažkokia kita Vyriausybė galėtų nuo nulio tą darbą pratęsti“, – teigė ji.

Pasak premjerės, sprendimą dėl Vyriausybės ateities lems tai, kaip ji pati vertins situaciją.

„Politikoje labai daug dalykų priklauso nuo to, kaip tu pats vertini save konkrečiomis aplinkybėmis ir konkrečioje vietoje, – kalbėjo I. Šimonytė. – Tai iš esmės mano sprendimas vertinant, kaip man atrodo mano galėjimas užtikrinti ilgalaikius valstybės interesus, labiausiai ir turės įtakos mano pasirinkimui“.

„Belaruskalij“ trąšų tranzitas per Lietuvą tęsiasi nepaisant praėjusią savaitę įsigaliojusių JAV sankcijų šiai įmonei. Baltarusijos įmonė prieš įsigaliojant sankcijoms pervedė avansą krovinių pervežimą vykdantiems „Lietuvos geležinkeliams“ už kelis mėnesius į priekį.

Dėl šios situacijos užsienio reikalų ir susisiekimo ministrai Gabrielius Landsbergis ir Marius Skuodis pateikė premjerei atsistatydinimo pareiškimus.

Vyriausybė jau įsigaliojus sankcijoms paskelbė siekianti nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ sutartį su „Belaruskalij“, nors teigia, kad JAV sankcijos trąšų tranzitui Lietuvoje tiesiogiai nėra taikomos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)