„Tie žmonės net nesugeba suformuluoti, ko jie iš tikrųjų nori. Jų tradicinė šeima – tokie rėkiantys „buduliai“, rašantys nesąmones feisbuke. Visada rašo su klaidom. Tiesiog tam tikro mentaliteto žmonės. Kiek jų yra? Tikrai nedaug Lietuvoj. Jų pagrindinė tradicinė vertybė – neapykanta kitam žmogui. Dauguma tų žmonių išsiskyrę, tai jų tradicija yra labai keista, kas savaime bent jau katalikiškos tradicijos neatitinka“, – „Delfi TV“ laidoje „Pokalbis su Daiva Žeimyte-Biliene“ sakė A. Maldeikienė.

„Aš tik dabar sužinojau, kas yra Orlauskas, man prieš mėnesį mano padėjėjai parodė jo vieną anekdotą. <…> Aš du kartus peržiūrėjau tą anekdotą. Ir kunigai eina į tą vietą. Ten Stano man aiškino, kad jį įžeidžiau. Na koks padorus tėvas eis į „Šeimų maršą“, kur kažkoks Orlauskas, sakantis klaikaus nepadorumo anekdotus, kažką dėsto. Tiesiog mes esame iš skirtingų lentynų“, – apibendrino europarlamentarė.

Jos teigimu, šioje situacijoje stebina ir policijos elgesys, kurį A. Maldeikienė vertina kaip neveiklumą.

„Tiesiog buduliai siautėja prie Seimo ir policija nieko nedaro. Visi gi matėm, kad ten ne po 15 jie stovi. Minia šaukia, grasina nužudyti, policininkai nieko nedaro. Aš bijau, kad tai yra baimė dėl to, kad ana grupė labai rėkianti, paskui visur kreipsis. Kitas dalykas – jie gal ir todėl nieko nesiima, kad jiems gal atrodo, kad tai yra grupė, kurią palaiko valstybės prezidentas“, – laidoje svarstė. A. Maldeikienė.

Prezidento palaikymas akivaizdus

Paklausta, ar mano, jog prezidentas Gitanas Nausėda palaiko „Šeimų maršo“ dalyvius, A. Maldeikienė teigė, kad iš to, kaip jis komunikavo, toks įspūdis galėjo susidaryti.

„Be abejo, kad jis yra šitoje pusėje. Jis to niekada labai ir neslėpė. <…> Man susidaro įspūdis, kad jis labai linkęs palaikyti šitą vadinamą tradicinę šeimą, o kas tai yra, tai jau sunku pasakyti. Šiaip, kas yra tradicinė šeima, iš tikrųjų niekam neaišku, čia yra toks kultūrinių karų elementas ir tuose kultūriniuose karuose prezidentas, man atrodo, stoja į tą radikalios dešinės pusę“, – sakė A. Maldeikienė.

„Aš visą laiką laukiu tos dienos, kai jis nuvažiuos į Europą ir pradės pasakoti apie Stambulo konvenciją ir partnerystę, ir kalbės, akivaizdu, kitaip nei kalba Lietuvoje. Jeigu pradės kalbėti taip, kaip kalba Lietuvoje tuo klausimu, manau, sulauks labai keistos situacijos. Niekas, aišku, nekomentuos, bet mes pastatyti į tam tikrą vietą. Ir nemanykite, pasaulyje tai mato“, – kalbėjo ji.

Anot europarlamentarės, Europa taip pat stebi tai, kas vyksta Lietuvoje, o toks kalbėjimas šiomis temomis būdingas tik Rytų Europai.

„Šitas kalbėjimo metodas yra iš tikrųjų tik Rytų Europos dalykas. Ir kai mūsų prezidentas viešai aiškina, jis, susidaro įspūdis, vieną kalba čia, kitą bando ten sakyti. Tik Rytų Europoje yra problema su Stambulo konvencija ir tie visi kliedesiai apie tas daugybines lytis ir t. t. Eina kalba apie socialinius stereotipus. Kodėl tie „buduliai“ stovi prie Seimo ir rėkia, kodėl jiems ta tradicija patinka, tai mes matome skaičiuose – trečdalis Lietuvos moterų artimoje aplinkoje patiria smurtą. Sunku tikėtis, kad šitaip baisiai besikeikiantys žmonės namuose nesprendžia klausimų panašiai. Tai jie mato kaip pasikėsinimą į savo tą laisvę. Ką už to mato prezidentas, – tikrai ne tokius dalykus. Jis už to mato savo galios žaidimus – tai yra tie žmonės, kurie už jį balsuos“, – aiškino politikė.

Netiki, kad kyšiai Seime – masinis reiškinys

Apie praėjusią savaitę kilusį skandalą Seime, kai paaiškėjo, kad parlamentarui Matui Maldeikiui Mindaugo Puidokos padėjėjas galimai siūlė 50 tūkst. eurų kyšį, A. Maldeikienė kol kas sako žinanti tiek, kiek skelbiama viešai.

„Aš žinau patį faktą, žinojau iš karto. Ir nežinau daugiau jokių detalių. Tiesa, iš karto žinojau, dėl kokio įstatymo eina kalba.“

Laidoje A. Maldeikienė svarstė, kodėl galėjo būti pasirinktas būtent jos sūnus.

„Jis yra kultūringas, o šitie žmonės įsivaizduoja, kad išlaikytas žmogus, kurie nepakels tono, yra gal labai pažeidžiamas. Jie bando įrodyti, kad jis yra silpnas, bet jis tikriausiai priešingai yra labai stiprus. Jie tiesiog keistai mąsto. Kitas dalykas, jiems tiesiog gal reikėjo žmogaus, kurie būtų valdančiojoje daugumoje“, – kalbėjo europarlamentarė.

„Gal jis (Mindaugas Puidokas – „Delfi“) tiesiog įsivaizdavo, kad jie yra draugeliai, bet taip niekada nebuvo ir neprisimenu, kad sūnus būtų tokį draugą turėjęs“, – sakė A. Maldeikienė.

Nepaisant to, buvusi Seimo narė teigė netikinti, kad Seime kyšiai dalinami masiškai.

„Aš pati dirbau Seime dvejus su puse metų. NIekas man nieko nesiūlė, aš labai aiškiai ir griežtai kiekvieną susitikimą deklaruodavau, kovojau, kad taip būtų. Dabar įprasta praktika susitikimus su lobistais deklaruoti. Lobistai iš tikrųjų yra gėris, nes įstatymų leidėjai gali gauti informacijos iš skirtingų pusių. Parlamentarui visada reikia tos informacijos. Bet yra kitas dalykas – atsparumas. Mes turėtume einant į Seimą žmogui žiūrėti jo veidmainystės laipsnį. Jeigu tas žmogus nesugeba atsakyti į aiškius moralinius principus, jeigu jis nepaaiškina dalykų, yra neapsiskaitęs ir tas matosi agresyvus, tai gal tiesiog jo nereikia rinkti“, – laidoje „Pokalbis su Daiva Žeimyte-Biliene“ apibendrino A. Maldeikienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1236)