Šią istoriją vienoje populiarioje maisto pristatymo platformoje dirbantis kurjeris prisimins dar ilgai – jaunas vyras neslėpė, kad savo darbe matė įvairiausių žmonių, tačiau grasinimų sunkiai sutrikdyti sveikatą jis sulaukė pirmą kartą.

„Su tokiu klientu susidūriau pirmą kartą“, – per apklausą policijoje prisipažino vyras.

Tuo metu jį užpuolęs ir grasinęs viename sostinės daugiabutyje gyvenantis Edgaras S. sako, kad apgailestauja dėl tokio savo neatsakingo elgesio ir, jeigu tik galėtų, šiandien atsiprašytų nukentėjusiojo. Tačiau atgailauti jau per vėlu – ikiteisminį tyrimą dėl grasinimų sunkiai sutrikdyti sveikatą atlikę pareigūnai baudžiamąją bylą perdavė Vilniaus miesto apylinkės teismui.

Ją išnagrinėjusi teisėja Giedrė Telksnienė paskelbė, kad nekyla abejonių dėl Edgaro S. kaltės – nukentėjusysis turėjo objektyvų pagrindą tikėti, jog jo išsakytas grasinimas yra realus ir net gali būti įgyvendintas.

„Nors kaltinamasis nurodė, kad buvo pagautas emocijų ir tiesiog išliejo pykti, rimtų ketinimų sužaloti asmenį neturėjo, tačiau tai jo atsakomybės nešalina, – pažymėjo teismas. – Edgaro S. veiksmų kvalifikavimui neturi įtakos tai, ar jis iš tiesų būtų įgyvendinęs savo grasinimus, svarbu nustatyti, jog nukentėjusysis turėjo pakankamą pagrindą manyti, kad grasinimas gali būti įvykdytas. Nukentėjusysis parodė, kad kaltinamojo veiksmus jis suvokė kaip realią grėsmę jo sveikatai ar net gyvybei, ir tikėjo, kad jis grasinimus gali įgyvendinti.

Pagrindą tikėti, jog grasinimas gali būti įgyvendintas sudarė visuma kaltinamojo vienas po kito atliktų veiksmų (suėmimas nukentėjusiojo už rankos, kvietimas į butą pasiaiškinti dėl neįvykdyto užsakymo, antrankių rodymas ir grasinimas surakinti antrankiais bei oriniu ginklu peršauti abi jo kojas, durų užtvėrimas alkūne ir tokiu būdu bandymas užkirsti kelią pasišalinti), jo bendravimo su nukentėjusiuoju tonas (kalbėjo pakeltu tonu, nuolat reiškė priekaištus dėl neįvykdyto užsakymo).“

Anksčiau ne tik Lietuvoje teistą Edgarą S. teismas pripažino kaltu ir nurodė per vienerius metus į valstybės biudžetą sumokėti 2,5 tūkstančių eurų baudą. Nukentėjusiuoju pripažintas maisto kurjeris ieškinio dėl patirtų dvasinių išgyvenimų baudžiamojoje byloje nebuvo pareiškęs.

Apie tai, kad vos tik į kliento namus pristatęs užsakymą buvo užpultas ir sulaukė grasinimų, kurjeris policijai pranešė iš karto išėjęs iš daugiabučio, kuriame gyveno maisto produktų užsakovas.

Kurjeris pareigūnams nurodė, kad atvežė maistą užsakyme nurodytu adresu, o buto šeimininkas griebė jam už rankos ir ėmė grasinti surakinti antrankiais bei peršauti kojas oriniu ginklu.

„Kai atvykau prie buto, duris atidarė maisto užsakovas, vardu Edgaras – jo vardą žinojau iš programėlės, kurioje jis pateikė užsakymą, – sakė kurjeris. – Tada klientas griebė man už rankos, paprašė užeiti į jo buto vidų, tačiau aš atsisakiau. Tuomet jis man parodė antrankius ir pagrasino, kad jais mane dabar prirakins, taip pat grasino, kad su oriniu ginklu peršaus man abi kojas. Man pavyko išlaisvinti savo ranką, pasitraukiau nuo Edgaro buto durų ir nuėjau link lifto, bet jis mane pasivijo, neleido išvažiuoti liftu žemyn, laikė koridoriaus duris. Jis reiškė nepasitenkinimą dėl mūsų bendrovės darbo, o galop grįžo į savo butą.“

Asociatyvi nuotrauka
Liftu nusileidęs kurjeris iš karto paskambino Bendruoju pagalbos telefonu. Atvykusių pareigūnų Edgaras S. į butą neįsleido, nors šie net pusvalandį laukė, kol šeimininkas atvers duris.

„Už durų girdėjosi vaikino balsas, jis rakino durų spyną, tačiau buto durų taip ir neatidarė“, – tarnybiniuose pranešimuose nurodė policijos patruliai.

Pareigūnai vėliau išsiaiškino, kad Edgaro S. vardu nėra registruota šaunamųjų ginklų.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl grasinimų susidoroti su kurjeriu, informaciją apie įtūžusį klientą pareigūnams pateikė ir maisto pristatymo platformos atstovai. Anot jų, dar prieš maisto pristatymą klientas kelis kartus buvo susisiekęs su platformos darbuotojais ir jiems reiškė nepasitenkinimą dėl nepristato užsakymo, be to, jau tada jis ėmė grasinti.

„Paimsiu jūsų žmogų, kad išsiaiškinčiau“, – vienoje žinutėje rašė Edgaras S. Kitoje, jau prieš pat atvykstant kurjeriui, vyras dar kartą pakartojo, jog šis turės nemalonumų: „Nebus paleidžiamas kurjeris“. O kai jis po maisto pristatymo jau išvyko, Edgaras S. atsiuntė dar vieną žinutę: „Kurjerį išgąsdinau, džiaukitės, kad neprirakinau“. Ir atsiuntė nuotraukas, kuriose matyti, kad prie pristatyto maisto yra padėti antrankiai ir tazeris.

Nors pareigūnų į namus neįsileido, akistatos su pareigūnais Edgaras S. neišvengė – vyras buvo apklaustas net keletą kartų ikiteisminio tyrimo metu, taip pat ir baudžiamąją bylą nagrinėjant teisme. Jis apgailestavo dėl tokio savo elgesio.

„Esu karštakošis, nesugebu valdyti emocijų dėl patirties stokos, o įvykio dieną buvau depresijos būsenoje, susijaudinęs, nes buvau susipykęs su savo gyvenimo moterimi, todėl taip ir atsitiko, – kalbėjo Edgaras S. – Nepykstu ant nukentėjusiojo dėl to, kad apie įvykį pranešė policijai, jeigu su manimi būtų taip pasielgę, būčiau padaręs tą patį.“

Atsakomybėn patrauktas vilnietis sakė, kad išvakarėse buvo užsisakęs maisto iš vieno sushi restorano, tačiau dėl jam nežinomų priežasčių užsakymas taip ir nebuvo pristatytas – jo nesulaukęs vyras užmigo.

„Kitą dieną užsisakiau tą patį, norėjau pasiaiškinti“, – sakė Edgaras S.

Asociatyvi nuotrauka
Jo teigimu, atvykusio kurjerio jis reikalavo pasakyti telefono numerį, kuriuo galėtų paskambinti „jo bosui dėl susiklosčiusios situacijos“, bet kurjeris esą tik nusijuokė ir pareiškė, jog jis pats sau esąs bosas.

„Suprantu, kad ant jo šaukiau ir kalbėjau pakeltu tonu, buvau suėmęs už rankos, siūliau jam užeiti į butą irn išsiaiškinti, bet jis nėjo, – apklausos metu kalbėjo vyras. – Nukentėjusysis norėjo pabėgti, tada pasakiau jam, kad surakinsiu jį antrankiais, kuriuos namuose laukiau kaip eksponatą. Juos parodžiau – taip norėjau tik papokštauti, bet kurjeris išsigando ir nuėjo prie lifto. “

„Pripažįstu kaltę, tiesiog buvo emocijos, pasikarščiavau dėl to, kad buvau užsakęs maistą, o kurjeris taip ir neatvyko, todėl išliejau pyktį ant nukentėjusiojo, nors suprantu, kad negaliu jo kaltinti dėl susiklosčiusios situacijos“, – sakė jis.

Bet, Edgaro S., tuo viskas nesibaigė, nes maždaug už dešimties minučių kurjeris sugrįžo ir paskambino į domofoną.

„Nežinojau, kad jis yra su pareigūnais, nes buvo apačioje prie domofono, o aš jam tada pasakiau: „Eik iš čia, nes peršausiu kojas“, – sakė Edgaras S. – Tačiau to net neplanavau daryti, nes ginklas, kurį turėjau, yra orinis, jis kaip žaislinis. Neįleidau kurjerio, o pats grįžau į kambarį, užsidėjau ausines ir įsijungiau kompiuterinį žaidimą.“

Po šio incidento policijos pareigūnai išsiaiškino, kad Edgaras S. apie įvykį, kai susidūrė su kurjeriu, buvo paviešinęs viename socialiniame portale – patalpino nuotrauką, kurioje matomos dvi sushi dėžutės, antrankiai, tazeris bei ginklas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)