Pareiškimą M.Adomėnas ketvirtadienį perskaitė Seimo plenarinių posėdžių salėje po to, kai rinkimus stebėti norėjęs parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Emanuelis Zingeris negavo Baltarusijos vizos. M.Adomėnas taip pat paskelbė pats asmeniškai atsisakantis vykti stebėti Baltarusijos parlamento rinkimų.

ESBO trečiadienį pranešė, kad Baltarusija neišdavė vizos dviem parlamentarams iš Lietuvos ir Vokietijos. Parlamentinės Asamblėjos atstovas spaudai Neilas Simonas (Neilas Saimonas) AFP naujienų agentūrai teigė, kad vizos negavo E.Zingeris ir parlamentarė iš Vokietijos Marieluise Beck.

Europos šalių įstatymų leidėjams, dalyvaujantiems tarptautinėse rinkimų stebėjimo misijose, vizas išduoti atsisakoma labai retai, o Minskas pastarąjį kartą stebėtojams iš užsienio buvo uždraudęs atvykti 2006 metais.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija trečiadienį paskelbė, kad selektyvūs metodai išduodant vizas rinkimų stebėtojams kelia rimtų abejonių dėl Baltarusijos tarptautinių įsipareigojimų vykdymo bei neprisideda prie Europos Sąjungos ir Baltarusijos dialogo atnaujinimo galimybių.

"URM apgailestauja dėl Baltarusijos sprendimo neišduoti vizos Lietuvos atstovui, ketinusiam ESBO Parlamentinės Asamblėjos trumpalaikių stebėtojų misijos sudėtyje stebėti Baltarusijos parlamento rinkimus. Selektyvūs metodai išdavinėjant vizas rinkimų stebėtojams kelia rimtų abejonių dėl Baltarusijos atvirumo ESBO puoselėjamoms laisvų rinkimų ir demokratijos vertybėms, Baltarusijos tarptautinių įsipareigojimų vykdymo bei neprisideda prie Europos Sąjungos-Baltarusijos dialogo atnaujinimo galimybių", - teigiama URM komentare.

Seimo komitetas: atsisakymą išduoti vizą - nepagrįstas ir nesuprantamas

Seimo Užsienio reikalų komitetas ketvirtadienio posėdyje apsvarstęs Baltarusijos Respublikos atsisakymą išduoti vizą Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkui Emanueliui Zingeriui, ketinusiam kartu su Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos misija 2012 m. rugsėjo 21–24 dienomis stebėti šioje šalyje vyksiančius parlamento rinkimus, priėmė pareiškimą kuriame tokį Baltarusijos valdžios institucijų sprendimą pavadino nesuprantamu, nepagrįstu ir neprisidedančiu prie gerų kaimyninių Lietuvos Respublikos ir Baltarusijos Respublikos santykių kūrimo ir plėtojimo.

Tokie Baltarusijos pusės veiksmai, Seimo Užsienio reikalų komiteto vertinimu, kelia pagrįstas abejones dėl Baltarusijos Respublikos kaip tarptautinės bendrijos partnerės, gerbiančios ir vykdančios galiojančius tarptautinius susitarimus, patikimumo.

Nepritardamas tokiam Baltarusijos valdžios institucijų taikomam pasirenkamajam vizų išdavimo principui komitetas savo pareiškime taip pat paragino Seimo narius susilaikyti nuo vykimo stebėti Baltarusijos Respublikos parlamento rinkimus.

Vokietija iškvietė Baltarusijos ambasadorių

Vokietijoje ketvirtadienį iškviestas Baltarusijos ambasadorius, kad paaiškintų, kodėl jo izoliuota šalis neišdavė vizų dviem Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos stebėtojams, kurių viena yra vokietė, stebėti sekmadienį vyksiančius rinkimus.

Užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle nurodė iškviesti Baltarusijos ambasadorių Berlyne ir pareiškė jam, kad Vokietijos vyriausybė nesupranta, kodėl atsisakoma išduoti vizas, sakė URM atstovė.

Trečiadienį ESBO saugumo ir teisių padalinys pranešė, jog vizos neišduotos Vokietijos ir Lietuvos stebėtojams.

Vokietijos specialioji atstovė Rytų Europoje Antje Leendertse paaiškino Baltarusijos ambasadoriui Andrėjui Girui, "kad federalinei vyriausybei nesuprantama apskritai, kaip galima atsisakyti išduoti vizas rinkimų stebėtojams..., žurnalistams" prieš rinkimus, sakoma atstovės spaudai pranešime.

"Spaudos laisvės suvaržymas, neleidimas atvykti, trukdymai pilietinėje visuomenėje, - visa tai yra potencialiai neigiamas ženklas rengiantis rinkimams ir trukdant socialinei plėtrai Baltarusijoje", - pridūrė ji.

ESBO Parlamentinės asamblėjos atstovas Neilas Simonas trečiadienį nurodė, jog atsisakyta išduoti vizas parlamentarei iš Vokietijos Marieluise Beck ir Lietuvos Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkui Emanueliui Zingeriui.