„Leniną keičia Lennonas“, – iškilmingai skelbė skulptūrą atidengęs Vilniaus meras Artūras Zuokas. Skulptūros uždanga krito skambant „The Beatles“ dainai „Imagine“. Šis užrašas puikuojasi ir ant skulptūros pjedestalo.

Meras prisiminė turėjęs istorinę galimybę dalyvauti Lenino skulptūros griovime. „Tuo metu dirbau žurnalisto darbą, filmavau, kaip tai vyko, ir iš karto medžiagą perdaviau britų televizijai, kuri visam pasauliui parodė, kaip buvo nuverstas Leninas nuo pjedestalo čia, Lukiškių aikštėje“, – kalbėjo A. Zuokas.

A. Zuokas sakė asmeniškai pažįstantis J. Lennono našlę Yoko Ono ir pačią gražiausią paminklo atidengimo nuotrauką žadėjo dar šiandien našlei perduoti į Niujorką.

Bijo tik nuolatinio lietaus

Skulptūros idėjos autorius – „Vilniaus festivalių“ generalinis direktorius Remigijus Merkelys.

„Visų pirma tai yra „Fluxus“, žodžių žaismas, skambesys. Antra, yra ir potekstė: Leninas aiškiai simbolizavo komunizmą, diktatūrą, o čia yra laisvės šauklys, laisvės simbolis. Ir „Sostinės dienos“ stengiasi simbolizuoti ir kviesti laisvei, laisvam kalbėjimui, bendravimui ir laisvam atlikėjų dalyvavimui“, - DELFI sakė R. Merkelys, priminęs, kad šįmet „bitlams“ sukanka 50 metų.

Pasak R. Merkelio, visas projektas kainuos 60-70 tūkst. litų.

Kūriniui panaudota 100 tonų smėlio iš Trakų žvyro karjero. Beveik 7 metrų skulptūrą kūrė garsūs Latvijos menininkai iš grupės „Frostiart Baltic”, įvairiuose festivaliuose kuriantys skulptūras iš ledo ir smėlio. Vienas jų – Eduardas Sūninis – DELFI pasakojo, kad prie sumanymo dvi savaites dirbo 8 žmonės. Viršutinė skulptūros dalis sukurta Latvijoje, iš kur atvežta ir kranu užkelta ant pjedestalo. J. Lennono portretui naudotas karkasas – vien smėlis neišsilaikytų.

Planuojama, kad J. Lennono skulptūra Lukiškių aikštėje stovės dvi savaites. Naktimis ji bus saugoma. Jai pakenkti galėtų tik nuolatinis lietus.

Penktadienį prasidėję „Sostinės dienų“ renginiai šurmuliuos iki sekmadienio. Aštuonioliktą kartą vykstanti miesto šventė kviečia vilniečius ir svečius į daugiau nei 100 nemokamų koncertų, parodų, spektaklių, kitų kultūrinių renginių.