Asociacijos valdyba šio M. Sinkevičiaus prašymo dar netenkino – tai ketina daryti kitą savaitę vyksiančiame posėdyje. Tačiau po Jonavos mero pareiškimo apie stabdomą vadovavimą LSA viešojoje erdvėje kilo klausimų, ar M. Sinkevičius apskritai gali likti asociacijoje užimamose pareigose.

Politiniuose užkulisiuose stebėtasi ir tuo, kad teisėsaugos akiratyje atsidūręs M. Sinkevičius toliau tęsė vizitus užsienyje – dar šią savaitę jis kaip Lietuvos delegacijos vadovas dalyvavo Europos Regionų komiteto sesijoje Briuselyje.

Tiesa, kaip aiškino LSA atstovė Indrė Vilūnienė, į delegaciją M. Sinkevičius yra išrinktas kaip meras ir šios pareigos nėra susijusios su jo funkcijomis savivaldybių asociacijoje.

Nuomonės dėl to, ar M. Sinkevičius turėtų trauktis, išsiskiria


Nors kai kurie viceprezidentai apgailestauja dėl situacijos, kurioje atsidūrė M. Sinkevičius, kiti neslepia – tai būtų proga atsistatydinti. LSA viceprezidentas, Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas M. Sinkevičiaus vadovavimą organizacijai vertina palankiai, tačiau pripažįsta, kad jei teisėsaugos tyrimas užsitęs iki artimiausio asociacijos suvažiavimo, organizacija turės išsirinkti naują vadovą.

„Manau, kad jei iki suvažiavimo nebūtų užbaigtas tas tyrimas, suvažiavimas, ko gero, turėtų išsirinkti naują prezidentą“, – Eltai teigė B. Markauskas.

Jis sako, kad „nieko neatsitiks“, jei M. Sinkevičius keliems mėnesiams sustabdys vadovavimą LSA – pasak B. Markausko, tuo metu vadovavimą asociacijai galėtų perimti bet kuris iš viceprezidentų.

„Turbūt bus pavesta vienam iš viceprezidentų eiti pareigas iki suvažiavimo ar iki tol, kol paaiškės tie įtarimai, kurie yra pateikti. Iki suvažiavimo ne tiek daug laiko lieka. Manau, nieko neatsitiks, jei M. Sinkevičius sustabdys savo pareigas, ne tiek čia daug laiko iki balandžio“, – sakė Klaipėdos rajono meras.

Visgi kitas savivaldybių asociacijos valdybos narys, Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška M. Sinkevičiaus atžvilgiu kategoriškesnis. Pasak jo, LSA prezidentas jau dabar turėtų trauktis iš pareigų, tačiau ne teisėsaugos mesti įtarimai M. Sinkevičiui yra tarp Kazlų Rūdos mero įvardijamų priežasčių.

„Teisėsaugos įtarimai yra svarbu. Vis dėlto, tai – kol kas tik įtarimai, tai dar nėra kaltinimai, nežinome, kaip toliau žengs pats tyrimas. Be abejo, patys faktai nedaro garbės ne tik Mindaugui Sinkevičiui, bet ir dar keliems viceprezidentams ir valdybos nariams. Tai čia lygiai taip pat galima iškelti klausimus ir dėl dar kelių savivaldybių asociacijos vadovų, kurie jau buvo įvardinti galimai piktnaudžiavę pareigomis ir tarnybinėmis lėšomis“, – teigė M. Varaška.

„Aš turiu kitus argumentus, dėl ko Mindaugas Sinkevičius nebeturėtų vykdyti prezidento pareigų. (...) Asociacijos darbe aš ir kiti kolegos pasigendame kokybiškų tyrimų, analizių ir išvadų, atstovaujant visus asociacijos narius, o ne vieną ar kitą politinę grupę“, – pridūrė Kazlų Rūdos meras.

Tačiau yra ir priešingų nuomonių. Pasak Šiaulių miesto mero Arūno Visocko, M. Sinkevičius viešojoje erdvėje prie kryžiaus kalamas nepelnytai.

„Realiai jis yra geras vadovas, tokie vadovai yra labai reikalingi sistemai“, – sako A. Visockas.

Visgi jis neatmeta, kad, jei LSA valdyboje pasigirstų siūlymai M. Sinkevičiui palikti postą, A. Visocko sprendimas šiuo klausimu priklausytų nuo siūlymo motyvų.

„Priklauso nuo politinio žaidimo gylio – ar šitoje vietoje bus daugiau politinio žaidimo, ar praktiškumo ir bendrojo matymo. Jei pastarųjų – nemanau, kad žmonės, kurie padaro sąlyginai nedidelę klaidą, kuri yra išpučiama, turėtų trauktis iš aktyvių pozicijų“, – teigia A. Visockas.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę prokuratūra pranešė, jog ikiteisminiame tyrime dėl galimai neteisėtai pasisavintų tarybos nario veiklai skirtų lėšų pareikšti įtarimai Jonavos merui M. Sinkevičiui.

Klausimų dėl galimo piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis Jonavos meras sulaukė visuomenininkui Andriui Tapinui pradėjus savivaldos tarybos narių lėšų tyrimą. Gavus išlaidų ataskaitas, suabejota M. Sinkevičiaus įsigytais dviem televizoriais. Kelti klausimai ir dėl keturių telefono sąskaitų, šešių banko kortelių, kuriomis apmokėtos sąskaitos už kurą, intensyvių kelionių karantino metu.

M. Sinkevičius savo „Facebook“ paskyroje sureagavo į abejones ir pasiaiškino dėl poros televizorių. Pasak mero, dokumentuose įsivėlė „techninė klaida“, todėl kanceliarinėmis išmokomis buvo apmokėtos tik poros mėnesių sąskaitos. LSA prezidentas pažadėjo šias spragas ištaisyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)