Buvęs krašto apsaugos ministras ir buvęs Lietuvos atstovas NATO interviu BNS pabrėžė, kad užsienio ir saugumo politikoje labai svarbu tęstinumas, tačiau kartu atkreipė dėmesį, jog Vyriausybės pasikeitimas visada sudaro prielaidas siekti teigiamų permainų bendraujant su kitomis šalimis.

"Kalbos nėra - jei yra nauja administracija, visada reikia tikėtis kažkokio perkrovimo. Aišku, visi tikisi gerąja prasme. Kadangi santykiuose su kaimynais tikrai turime rezervo, švelniai tariant, tai aišku, kad tam tikras perkrovimas niekada nepakenktų. Turiu omenyje visus mūsų kaimynus", - pirmadienį sakė L.Linkevičius.

Pasak diplomato, bendraudama su kaimynais Lietuva turi vadovautis demokratinėmis vertybėmis, tačiau neužmiršti ir pragmatinių šalies interesų - pasak jo, šiuo atveju svarbu rasti tinkamą balansą.

"Išskirčiau Šiaurės šalis kaip regioną, kuriame turime nemažai ambicijų, vilčių ir lūkesčių. Paminėčiau taip pat Lenkiją, Rusiją, Baltarusiją. Kaimynystė yra visada labai svarbu. Turėtume vadovautis demokratinėmis vertybėmis, kita vertus, įvertinant ir pragmatiškus mūsų šalies interesus, taip pat ir ekonominius. Tai turėtų būti subalansuota", - kalbėjo L.Linkevičius.

Kandidato į ministrus teigimu, ypač svarbiu partneriu turi išlikti Jungtinės Valstijos - jo žodžiais, "sunku pervertinti šią partnerystę".

"JAV nepaprastai svarbus partneris ne tik Lietuvai, bet visai Europai, ekonominiame bendradarbiavime, ir ypač užtikrinant saugumą, visų pirma NATO. Tai pervertinti sudėtinga. Lietuva nuo pat nepriklausomybės atkūrimo labai vertina JAV indelį į mūsų krašto nepriklausomybės, suvereniteto stiprinimą", - kalbėjo L.Linkevičius.

51 metų patyręs diplomatas teigė sieksiantis plataus politinio sutarimo užsienio politikos klausimais.

"Priminčiau, kad kandidatas į ministrus pirmininkus kalbėdamas Seime pabrėžė, kad revoliucijų nebus. Tokiose srityse kaip užsienio politika, saugumo politika svarbus tęstinumas, perimamumas. Strateginiai tikslai turi išlikti - tai mūsų tarptautiniai įsipareigojimai tarptautinėje politikoje, narystė ES ir NATO", - kalbėjo L.Linkevičius.

"Nepamirškime, kad pagal Konstituciją svarbiausius užsienio politikos klausimus sprendžia prezidentė ir kartu su Vyriausybe vykdo užsienio politiką. Todėl visų institucijų darni koordinuota veikla yra labai svarbi", - teigė jis.

L.Linkevičius sakė, kad vienas iš didžiausių iššūkių jo darbe bus Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungai (ES) 2013 metų antrąjį pusmetį. Tuo metu planuojama surengti apie 3 tūkst. susitikimų Briuselyje ir Liuksemburge, Lietuvoje vyks apie 180 pirmininkavimo renginių.

"Tai didžiulis ir dar niekad netekęs mums iššūkis. Galbūt tai ir bus svarbiausias mums uždavinys", - sakė L.Linkevičius.

Jo teigimu, sprendžiant ES klausimus, Lietuvai taip pat bus labai svarbu glaudžiai bendradarbiauti su didžiosiomis ES valstybėmis, visų pirma Vokietija ir Prancūzija.

1961 metais Vilniuje gimęs L.Linkevičius politinę karjerą nepriklausomoje Lietuvoje pradėjo 1992 metais, kai pateko į Seimą su Lietuvos demokratine darbo partija. Šiai partijai, kuri atsirado Lietuvos komunistų partijos pagrindu, jis priklausė iki 1996 metų. Nuo 2004 metų L.Linkevičius yra socialdemokratų partijos narys.

L.Linkevičiui dukart - 1993-1996 metais bei 2000-2004 metais - teko vadovauti Lietuvos krašto apsaugos ministerijai. Antrosios kadencijos metu jis rūpinosi Lietuvos integracija į NATO ir pirmasis iš Lietuvos krašto apsaugos ministrų dalyvavo NATO gynybos ministrų susitikime Briuselyje.

Taip pat du kartus - 1997-2000 ir 2005-2001 metais jis buvo Lietuvos ambasadorius prie NATO, nors antrąjį kartą šias pareigas ėjo jau kaip vienos iš NATO valstybių atstovas.

2011 metų rudenį L.Linkevičius grįžo dirbti į Užsienio reikalų ministeriją Vilniuje kaip ambasadorius ypatingiems pavedimams, taip pat tapo konservatorių lyderio premjero Andriaus Kubiliaus visuomeniniu konsultantu. Šiemet L.Linkevičius pradėjo vadovauti Lietuvos diplomatinei misijai Minske.