Jei naktys ir pirmos dienos pusės bus ramesnės, tvirtino Gismeteo.lt atstovė Auksė Lapinskaitė, tai popietinėmis ir vakaro valandomis susidursime su pavojingais reiškiniais. Tiesa, jų intensyvumas skirtingose šalies dalyse skirsis.

Pasak atstovės, šiandien rytiniai ir pietrytiniai šalies pakraščiai susidurs su aukštesne temperatūra, siekiančia 27–29 laipsnius karščio, bus itin tvanku, tad šiandien šiose vietovėse vyraus didesnė intensyvesnių reiškinių tikimybė. „Čia numatomos smarkesnės liūtys, perkūnija, galima kruša ir vietomis škvalas. Dėl gausesnių kritulių gali būti apsemtos gatvės“, – sakė ji.

A. Lapinskaitės teigimu, kaip parodė vakaryštis pavyzdys, daugiausiai Kauno, Tauragės ir Marijampolės apskrityse iškrito ypač dideli krušos ledėkai: „Jei konkrečiau, Šakių rajone, gismeteo.lt skaitytojai fiksavo ledėkus, didesnius už vištos kiaušinį. Tokia kruša gali ne tik rimtai apgadinti turtą, bet ir sužaloti žmogų“.

Negana to, tęsė ji, minėtoje teritorijoje žmonės fiksavo ir susiformavusį nemenką viesulą. „Tokie pavyzdžiai puikiai įrodo, kad anksčiau tokie reiškiniai buvę retesni, bet keičiantis klimatui Lietuvoje dažnėja ir netgi stiprėja. Tad kitą kartą išgirdę žodį kruša, jau, panašu, kad turėtumėme suklusti labiau ir į tai žvelgti rimčiau“, – perspėjo atstovė.

Lietuvoje užfiksuota kruša

Vis dėlto geresnių žinių sulauks tie, kurie gyvena vakariniuose, šiaurės vakariniuose šalies rajonuose, kadangi čia sinoptikai šiandienai numato ramiausius orus. „Pro debesis gali trumpam ir saulė žvilgtelti, numatomas nedidelis lietus. Šiose vietovėse orai bus gaivesni, temperatūra svyruos tarp 16–22 laipsnių šilumos, o pajūryje bus dar vėsiau“, – sakė A. Lapinskaitė.

Likusioje šalies dalyje, prognozavo ji, protarpiais prakiurs dangus, vietomis galima kruša, perkūnija ir jos metu sustiprėjęs vėjas: „Vilniuje oras šils iki 25 laipsnių. Kaune bus apie 23, Panevėžyje apie 22 laipsnius šilumos. Šiauliuose termometrai fiksuos 20, Klaipėdoje 17 laipsnių šilumos.“

Taip pat sinoptikai numatė, kad ketvirtadienio naktį trumpas lietus ir perkūnija galimi tik kai kur, o temperatūra svyruos tarp 13–17 laipsnių šilumos. „Na, o dienos metu vėl lauks labai panaši diena kaip ir ankstesnės. Ramu nebus. Vilniuje oras šils iki 27, Kaune ir Panevėžyje iki 24 laipsnių. Šiauliuose bus apie 22, Klaipėdoje apie 20 laipsnių šilumos“, – apibendrino artimiausių parų orus atstovė.