Kalbėdamas apie Rusiją, Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pabrėžė, kad ES veiksmai Rusijos atžvilgiu neturėtų keistis tol, kol Rusija tęsia agresyvią užsienio politiką kaimyninių ir kitų valstybių atžvilgiu, nesilaiko tarptautinės teisės reikalavimų bei didina represijas prieš Kremliaus kritikus.

„Opozicijos lyderio A. Navalno galimas apnuodijimas – tai dar vienas pavyzdys, kaip Kremlius reaguoja į demokratines tendencijas šalies viduje. Metodai šokiruoja, bet nesikeičia. Visa tarptautinė bendruomenė jau paragino Rusiją imtis skaidraus tyrimo“, – sakė L. Linkevičius.

Ministras taip pat paragino ES kolegas išlikti nuoseklius, laikytis subalansuoto ir realybe grįsto požiūrio į Rusiją, o penki ES Rusijos politikos principai turi likti šių santykių pagrindu.

„Turbūt visi sutiksime, kad nesame pasirengę glaudžiau bendradarbiauti su Rusija kibernetinio saugumo ar hibridinių grėsmių klausimais, kai ji, pasitelkdama būtent šiuos instrumentus, nuolat atakuoja ES?“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Anot ministro, geriausia atsvara Rusijos elgesiui – maksimaliai ambicinga ES Rytų kaimynystės politika ir aktyvi parama demokratinėms aspiracijoms šiame regione.

Ministrai, kaip skelbiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime, taip pat aptarė situaciją Viduržemio jūros rytuose, išsakė solidarumą Kiprui ir Graikijai, pasmerkė vienašališkus Turkijos veiksmus, kurie didina įtampą regione. Kalbėdamas trijų Baltijos valstybių vardu, L. Linkevičius išsakė palaikymą ES vyriausiojo įgaliotinio J. Borellio ir Vokietijos užsienio reikalų ministro tarpininkavimo pastangoms tarp Graikijos ir Turkijos, akcentavo deeskalacijos svarbą.

„Turkija – svarbus partneris sprendžiant su saugumu, terorizmo grėsmėmis, migracija ir pabėgėliais susijusius klausimus. Mūsų tikslas – strateginis dialogas su NATO sąjungininke Turkija. Venkime bet kokių veiksmų, kurie užaštrintų padėtį“, – sakė L. Linkevičius.