R. Gottemoeller Lietuvoje lankosi NATO priešakinių pajėgų dislokavimo pirmųjų metinių proga.

Pasak Lietuvos diplomatijos vadovo, prieš metus dislokuotas Vokietijos vadovaujamas daugiašalis batalionas sėkmingai integravosi į nacionalines pajėgas ir sustiprino Lietuvos saugumą.

„Priešakinių pajėgų buvimas reiškia, kad bet kokios galimos agresijos prieš Lietuvą atveju iš karto bus įtraukti kiti NATO sąjungininkai“, - sakė ministras.

Kartu jis pabrėžė, kad dėl Rusijos nenuspėjamo elgesio ir karinės galios telkimo prie vakarinių sienų išlieka svarbus Aljanso efektyvumo klausimas. Iš liepos 11-12 dienomis vyksiančio NATO vadovų susitikimo Lietuva tikisi sprendimų, padėsiančių efektyviau įgyvendinti atgrasymo politiką.

„Labai svarbu, kad NATO sprendimų procesas būtų kuo efektyvesnis. Aljanso vadovavimo ir pajėgų struktūra turi leisti operatyviai persijungti į plataus masto kolektyvines gynybos operacijas“, - teigė L. Linkevičius.

Per pokalbį taip pat aptarti kiti Lietuvai aktualūs NATO kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimo klausimai: greito pastiprinimo pajėgų atsiuntimo strategijos parengimas, regioninės oro gynybos vystymas ir Aljanso vadaviečių reforma.

JAV diplomatė R. Gottemoeller NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojo pareigose yra nuo 2016 metų spalio.