„Prezidentė šiaip sau nevetuoja tiesiog susigalvojusi ar norėdama paerzinti valdančiuosius ar kažkaip įgelti. Veto visada yra su siūlymais arba su argumentais, kodėl vieno ar kito teisės akto galima laikyti nepriimtu“, - antradienį „Žinių radijui“ kalbėjo M. Lingė.

Todėl, pasak jo, valdantieji nepagrįstai kalba apie prezidentės siūlymų, tobulinančių partijų finansavimo tvarką keičiančias pataisas, atmetimą. Prezidentės manymu, valdančiųjų „valstiečių“ ir „socialdarbiečių“ iniciatyva priimtos pataisos tiesiog sujaukia partijų finansavimo sistemą.

D. Grybauskaitės patarėjas pabrėžė, kad Seime priimtos „socialdarbiečiams“ valstybės dotaciją garantuojančios pataisos, neatsižvelgus į Prezidentūros siūlymus, tiesiog leis neatsakingai eikvoti valstybės pinigus.

„Seimas atsisakė balsų kartelės, nuo kurios politinės partijos įgytų teisę į dotaciją. Tai reiškia, kad po 2020 m. politines partijas bus galima kurti kaip verslo įmonėles, norint užsidirbti valstybės biudžeto pinigų. Nebūtinai tai bus dideli pinigai, bet tokia iš principo galimybė atsiranda, nesvarbu kokį tu turi visuomenėje palaikymą, - jeigu tu gauni kad ir 10 balsų rinkimuose sukurtoje „kosmonautų partijoje“, - ji jau galėtų gauti iš biudžeto pinigų. Tai yra neatsakingas pinigų eikvojimas“, - aiškino M. Lingė.

Kartu jis pabrėžė, kad būtina taisyti ir kitą valdančiųjų sumanymą - pataisą, numatančią, kad lėšos papildomam partijų finansavimui būtų skolinamos kartu su lėšomis, būtinomis pasiekti 2 proc. BVP įsipareigojimus NATO. Pasak M. Lingės, toks partijos interesų prilyginimas strateginiams šalies tikslams yra pavojingas precedentas.

Seimas antradienį spręs, ar pritarti prezidentės Dalios Grybauskaitės pasiūlymams, skirtiems tobulinti valdančiųjų iniciatyva priimtas partijų finansavimo tvarką keičiančias pataisas.

Spalio pabaigoje D. Grybauskaitė vetavo ir tobulinti grąžino valdančiųjų iniciatyva Seime priimtas bei daug diskusijų sukėlusias pataisas, kurios į valstybės lėšas leistų pretenduoti Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP).

Prezidentė vetavo du valdančiųjų teiktus „socialdarbiečiams“ naudingus pataisų projektus - dėl biudžeto ir politinių partijų finansavimo pataisų.

Šalies vadovė ištarė veto valdančiųjų iniciatyva priimtoms Politinių partijų įstatymo pataisoms, kuriomis keičiama politinių partijų finansavimo sistema. Atmesdama pataisas, prezidentė siūlo įvesti tris saugiklius dotacijas gauti siekiančioms, bet rinkimuose nedalyvavusioms parlamentinėms partijoms.

Taip pat atmestos ir pataisos, leidžiančios naujai sukurtoms partijoms skolintis kartu su lėšomis, reikalingomis užtikrinti įsipareigojimus NATO. Prezidentės teigimu, partinė veikla negali būti prilyginta ypatingos svarbos strateginiams valstybės tikslams ir finansuojama skolintomis lėšomis.

Prezidentė siūlo 2018 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių patvirtinimo įstatyme palikti nenumatytas išlaidas įsipareigojimams, susijusiems su Lietuvos naryste NATO, o parlamentinėms partijoms suplanuoti dotacijas 2019 m. valstybės biudžete.

„Valstiečių“ ir „socialdarbiečių“ iniciatyva teiktos pataisos leidžia pastariesiems tikėtis apie 200 tūkst. eurų valstybės dotacijos.

Valdančiųjų lyderiai teigia atmesiantys prezidentės veto. Norint atmesti veto, reikia, kad už tokį sprendimą balsuotų mažiausiai 71 Seimo narys.

Prezidentė D. Grybauskaitė taip pat vetavo ir Seimui taisyti siūlė metro įteisinantį įstatymą. Kartu atmetė ir valdančiųjų teiktą įstatymą dėl atliekų deginimo jėgainių statybų. Pastarąjį veto Seimas atmetė.