Po svarstymo už balsavo 94, prieš – 1, susilaikė 5.

Vardijo už ir prieš

Mišrios Seimo narių grupės atstovas Mindaugas Puidokas Seimo nariams ketvirtadienį tikino, kad būtent jaunos šeimos nuo karantino nukentėjo labiausiai.

„Jaunos šeimos su vaikais yra mūsų valstybės stuburas ir ateitis. (…) Per karantiną jaunos šeimos, kurios augino vaikus, nukentėjo labiausiai. Nes dažnas tėtis ar mama turėjo likti namuose, su vaiku, mažėjo atlyginimas, gal net prarastas darbas“, – Seimo posėdžių salėje sakė parlamentaras M. Puidokas.

LVŽS atstovas Tomas Tomilinas G. Nausėdos pasiūlytą idėją taip pat palaikė.

„Manau, kad verta priminti, kad vaiko išmokų sistema yra tikras išsigelbėjimas šeimoms ir koronaviruso krizė parodė jos išskirtinį pranašumą. (…) Vaiko pinigai yra stabilumo garantas šeimoje“, – tvirtino jis.

„Šios priemonės nebuvo Vyriausybės pakete, tai prezidento iniciatyva – mes jai pritariame“, – frakcijos vardu sakė T. Tomilinas.

„Turint tokias dosnias išmokas turėtume strategiškai galvoti į priekį, kaip geriau panaudoti tokius didelius pinigus“, – kalbėjo jis.

Gitanas Nausėda

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) atstovas Antanas Vinkus teigė, kad tai paveiks ir vartojimą gera linkme.

„Šios išmokos turės teigiamą poveikį gyventojų lūkesčiams, kurie ženkliai pablogėjo dėl krizės. Taip pat išmokos tiesioginiai paskatins šeimų vartojimą, tai prisidės prie ekonomikos augimo“, – tikino jis. Taip pat ragindamas šį pasiūlymą palaikyti ir dėl ką tik praėjusios Vaikų gynimo dienos.

Konservatorius Mykolas Majauskas pateikė kitokią nuomonę.

„Turiu tris vaikus ir papildomos pajamos mane tikrai pradžiugintų, bet ar to reikia Lietuvai? Tą skolą vis tiek reikės mūsų vaikams sugrąžinti, skatiname importuojamų prekių vartojimą. Su vienkartine išmoka mes neišspręsime šeimų skurdo klausimo. O išdalinus pinigus karštomis galvomis prieš rinkimus, susidursime su kitomis problemomis“, – tvirtino opozicijos atstovas.

Gaus bene 400 tūkst. šeimų

Registruotame įstatymo projekte tiksliai įvardyta, kiek šalies šeimų gaus didesnius vaiko pinigus. Šalies vadovas pasiūlė Seimui priimti įstatymą, pagal kurį vaikams iš nepasiturinčių ir gausių šeimų, taip pat vaikams su negalia ne vėliau kaip liepos mėnesį būtų išmokėta vienkartinė 200 eurų išmoka, o visiems kitiems vaikams – vienkartinė 120 eurų išmoka.

Kaip rašoma įstatymo projekto aiškinamajame rašte – 120 eurų dydžio vienkartinę išmoką, skirtą visiems Lietuvos vaikams, gautų daugiau nei 507 tūkst. vaikų, apie 330 tūkst. šeimų.

O 200 eurų (skiriant papildomai 80 eurų) vienkartinę išmoką gautų apie 134 tūkst. vaikų: vaikai su negalia bei vaikai, augantys nepasiturinčiose ir daugiavaikėse šeimose, apie 60 tūkst. šeimų.

Dokumente teigiama, kad ši vienkartinė išmoka tiesiogiai paskatins vaikus auginančių šeimų vartojimą.

Ši išmoka taip pat turės teigiamą poveikį gyventojų lūkesčiams, kurie dėl COVID–19 krizės žymiai pablogėjo.

Kartu su didesniais vaiko pinigais šalies vadovas G. Nausėda praėjusį penktadienį pristatė ir pasiūlymą iki metų pabaigos sumažinti standartinį gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą nuo 20 iki 15 proc., taikant jį visų darbuotojų pajamoms iki 3 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) lygio.

Siekdamas papildomai padidinti mažiausiai uždirbančiųjų pajamas, šalies vadovas taip pat pasiūlė anksčiau padidinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD), kaip buvo numatyta, ir pradėti taikyti 50 eurų didesnį NPD jau šiais metais.