Kaip DELFI informavo Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM) Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas (IVRD), tokie ne pirmąkart skambantys pareiškimai atspindi pastarojo meto Rusijos politiką, kurios kulminacija regima Gruzijoje kilusiame konflikte dėl separatistinių Pietų Osetijos ir Abchazijos regionų kontrolės: „Lietuva labai rimtai vertina tokius pareiškimus, kurie neturi likti be atsako“.

„Rusijos Federacijos grasinimai apginkluoti Baltijos karinį laivyną branduoliniais ginklais ir nukreipti juos į Lenkiją ir Čekiją, atsakant į šių šalių valią prisidėti prie JAV priešraketinės gynybos sistemos, yra visiškai nepriimtini. Dar kartą pabrėžiame, kad JAV sistema nėra nukreipta prieš Rusiją, todėl toks pareiškimas neturi jokio racionalaus pagrindo“, - DELFI sakė URM IVRD atstovė Daiva Rimašauskaitė.

„Tai galima vertinti nebent kaip šiurkštų Rusijos spaudimą suverenioms kaimyninėms valstybėms, kurias ji vis dar norėtų laikyti savo įtakos zona“, - pridūrė ji.

Sekmadienį Didžiosios Britanijos laikraštyje „The Sunday Times“ pasirodė informacija, jog Rusija pirmą kartą nuo Šaltojo karo laikų svarsto apginkluoti savo Baltijos flotilę branduolinėmis karinėmis galvutėmis. Pagal rusų planą, branduolinės galvutės galėtų būti įrengtos povandeniniuose laivuose, kreiseriuose ir koviniuose Kaliningrade dislokuotos Baltijos flotilės bombonešiuose.

Toks atsakas esą planuojamas į JAV planus dislokuoti priešraketinės gynybos (PRG) skydo elementus Europoje – Čekijoje bei Lenkijoje. Apie jį paskelbė neįvardytas šaltinis Rusijos kariuomenėje Maskvoje.