„Lietuvos rusų bendruomenė griežtai smerkia teisėsaugos institucijų vykdomas viešųjų ryšių akcijas, kai sostinės Vasilijaus Kačalovo gimnazijoje ir Sofijos Kovalevskajos vidurinėje mokykloje buvo atliekamos kratos dėl įvykių, apie kuriuos Valstybės saugumo departamentas turėjo informacijos dar prieš keletą metų. Lietuvos rusų sąjungos vadovai mano, kad tokiu būdu siekiama suformuoti neigiamą nuomonę ir diskredituoti Lietuvos rusų bendruomenę“, - rašoma pareiškime, kurį pasirašo Lietuvos rusų sąjungos vadovas parlamentaras Sergejus Dmitrijevas ir partijos atsakingoji sekretorė parlamentarė Larisa Dmitrijeva.

„Kodėl už teisėsaugą ir saugumą atsakingos tarnybos, žinodamos ir turėdamos informacijos apie vaikų vežimą į sukarintas stovyklas „Sojuz“, nereagavo anksčiau, o laukė būtent šio momento? Nebuvo reaguojama ir kai vaikai sugrįžo, o juk tai buvo ne pirmas jų važiavimas. Kodėl atlikti kratoms mokyklose buvo pasirinktas toks nekorektiškas laikas - pamokų metu? Esu įsitikinęs, kad tokiais veiksmais siekiama tik vieno tikslo - suformuoti rusakalbių, kaip Lietuvos priešų, įvaizdį“, - pareiškime teigia S.Dmitrijevas.

Pareiškime taip pat sakoma, kad „pastaruoju metu prasidėjo „raganų medžioklė“, ieškant tariamų priešų tiek išorėje, tiek viduje“, ir „tokie veiksmai skaldo visuomenę, didina nepasitikėjimą ir susvetimėjimą, ir yra griežtai smerktini“.

Vilniaus apygardos prokuratūros ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai trečiadienį atliko kratas dviejų rusiškų mokyklų administracinėse patalpose. Jos atliktos tiriant Vilniaus mokinių vežimą į Rusijos organizuotas sukarintas stovyklas.

„Kalbame apie mokyklos vadovus ir vieną mokytoją. Jokių pretenzijų mokyklos moksleiviams prokuratūra neturi“, - trečiadienį per spaudos konferenciją sakė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius. Jis neigė rusiškos žiniasklaidos panešimus, kad moksleiviai kaltinami Tėvynės išdavimu.

Prokuroras neatskleidė, ko pareigūnai ieško mokyklose. Jis pranešė, kad kratos atliekamos ir fizinių asmenų gyvenamose vietose. Pasak R.Jancevičiaus, įtarimai kol kas niekam nėra pateikti, sulaikytų asmenų taip pat nėra.

Kaip skelbta, Generalinė prokuratūra spalį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvos Respubliką. Pagal Lietuvos įstatymus, ši veika priskiriama prie sunkių nusikaltimų, už tai gresia laisvės atėmimas iki septynerių metų. Tuomet teigta, kad tyrimo metu bus siekiama išsiaiškinti Vilniaus miesto tautinių mažumų mokyklos moksleivių dalyvavimo Rusijoje rengiamose sukarintose stovyklose „Sojuz“ aplinkybes.