„2023 m. birželio 19 d. ilgametis Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnas Darius Lebednykas paskirtas Tarptautinio bendradarbiavimo valdybos specialiuoju atašė Didžioje Britanijoje ir Šiaurės Airijos Karalystėje“, – Eltai patvirtino Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

D. Lebednykas Lietuvos policijoje dirba beveik 29 metus. Pastaruoju metu, tai yra nuo 2001 metų, jis dirbo LKPB.

ELTA primena, kad atranka į policijos atašė Jungtinėje Karalystėje poziciją paskelbta po to, kai iki šiol šias pareigas ėjęs, buvęs policijos generalinis komisaras Linas Pernavas buvo paskirtas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriumi.

Į policijos atašė Didžiojoje Britanijoje pareigas asmuo skiriamas generalinio policijos komisaro sprendimu, prieš tai kandidatūrą suderinus su Užsienio reikalų ministerija. Šio atašė kadencija trunka 3 metus su galimybe ją pratęsti dar metams.

Specialusis policijos atašė tiesiogiai bendradarbiauja su Jungtinės Karalystės teisėsauga, padeda tikrinti informaciją, identifikuoti asmenis ir tiesiogiai dalyvauti vietinėse operacijose, kai įtariamieji yra Lietuvos piliečiai. Atašė užtikrina sklandų bendradarbiavimą Lietuvos ir Jungtinės Karalystės pareigūnų bendradarbiavimą, užkardant, tiriant ir atskleidžiant nusikaltimus, susijusius su prekyba žmonėmis, neteisėtu narkotikų, ginklų, sprogmenų disponavimu, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimu, plėšimais ir kt.

Buvęs policijos generalinis komisaras L. Pernavas buvo pirmasis Lietuvos pareigūnas, ėjęs atašė Jungtinėje Karalystėje pareigas. Jis į šias pareigas buvo paskirtas 2019 m.

Seimas gegužės 23 dieną pritarė L. Pernavo kandidatūrai į STT vadovus, kurią pateikė prezidentas Gitanas Nausėda.