Šiam projektui anksčiau yra pritaręs Seimo Užsienio reikalų komitetas.

Pagal komiteto patobulintą projektą, siūloma, kad užsieniečiui būtų draudžiama atvykti į Lietuvą ne ilgiau kaip penkeriems metams, jeigu yra rimtas pagrindas manyti, kad jis užsienio valstybėje yra padaręs sunkų arba labai sunkų nusikaltimą asmeniui, dėl to buvo pažeistos žmogaus teisės bei laisvės, yra įvykdęs korupcinį nusikaltimą, užsiėmęs pinigų plovimu, kurstęs ar kitaip dalyvavęs darant tokius nusikaltimus, taip pat jeigu jis įtrauktas į Europos Sąjungos, Europos laisvosios prekybos asociacijos, NATO narės valstybės nacionalinį užsieniečių, kuriems draudžiama atvykti, sąrašą.

Siūloma, kad sprendimą uždrausti tokiam užsieniečiui atvykti į Lietuvą užsienio reikalų ministro siūlymu priimtų vidaus reikalų ministras.

„Tai bus taikoma kaip politinė sankcija neįsileisti į Lietuvos Respubliką tų asmenų, kurie padarė šiurkščių nusikaltimų pažeidžiant žmonių teises arba padarė korupcinių nusikaltimų kitose valstybėse. Mes manome, kad tai kelia grėsmę mūsų valstybei“, – BNS yra sakęs Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Juozas Bernatonis.

Įstatyme taip pat siūloma nustatyti galimybę į nepageidaujamų asmenų sąrašą įtrauktam užsieniečiui nepranešti apie priimtą sprendimą. Nepranešama būtų, jeigu tai pakenktų valstybės saugumo, gynybos, visuomenės saugumo, nusikalstamų veikų prevencijos, tyrimo, nustatymo ir baudžiamojo persekiojimo interesams.

Įstatymą, pavadintą S. Magnickio vardu, 2012 metais priėmė Jungtinės Amerikos Valstijos, su žmogaus teisių pažeidimais susijusiems Rusijos pareigūnams pritaikydamos sankcijas. JAV uždraudė išduoti jiems vizas ir įšaldė aktyvus, sąraše šiuo metu per 40 pavardžių.

Rusijos teisėsauga, užuot tyrusi advokato S. Magnickio atskleistą nusikalstamą schemą, pateikė jam falsifikuotus kaltinimus, jis buvo suimtas ir mirė kalėjime 2009 metais.

Spalio pradžioje Kanados parlamento žemieji rūmai irgi priėmė įstatymą dėl „korumpuotų užsienio valstybių vyriausybių aukų“. Jis numato individualias sankcijas Rusijos, Venesuelos, Irano, Mianmaro ir Vietnamo valstybės pareigūnams. Jiems bus uždrausta atvykti į Kanadą ir įšaldytas šalyje esantis jų turtas.

Panašų įstatymą yra priėmusi Estija, svarsto Jungtinė Karalystė.