Šių metų gegužę paskelbta ES Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro ataskaita daugelį lietuvių privertė įdėmiau suklusti. Pastarojoje nurodyta, kad bene didžiausia Lietuvos problema – metamfetaminas, didele grėsme įvardytas kanapių plitimas, ekstazi sugrįžimas, pernai oficialiai pranešta net apie 98 pirmą kartą aptiktas narkotines medžiagas.

Paviešinus šiuos faktus dažnas ėmė stebėtis – esą tai išpūsta statistika ir skaičiai. Tačiau ar tikrai?

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) dar 2013-aisiais tyrė psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo paplitimą tarp Lietuvos naktinių klubų lankytojų. Žinoma, per trejus metus situacija galėjo pasikeisti, tačiau, deja, pakartotinis tyrimas naujai atliktas nebuvo.

Galima būtų spekuliuoti, kad tendencijos šalyje galėjo pagerėti, tačiau 2013 m. atliktas tyrimas lyginimas su 2008-ųjų. Naujesni rezultatai daugelyje aspektų prastesni. Beje, optimistinėmis prognozėmis dalintis nelinkę ir medikai. Jų teigimu, narkotinės medžiagos – vis didesnė problema Lietuvoje.

Skaičiai gali nustebinti: bent kartą vartojo kas trečias

Daugiau nei trečdalis Lietuvos naktinių klubų lankytojų, tyrimo duomenimis, nors kartą gyvenime vartojo bent vieną narkotiką. Kas penktas – per paskutinius metus. Kas dvyliktas – per 30 dienų.

Dažniausiai tai – kanapės, antroje vietoje – kokainas. Toliau pagal populiarumą – ekstazis ir amfetaminas. Beveik kas septintas naktinių klubų lankytojas narkotikus vartoja su alkoholiu, kai kurie – su energiniais gėrimais.

Trečdalis apklaustųjų teigė, kad bent dalis jų pažįstamų ar draugų vartoja narkotikus. 6 iš 10 aiškino bent kartą gavę pasiūlymą pabandyti narkotikų.

Būtent tai paaiškėjo apklausus penkių didžiausių Lietuvos miestų (Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio) gyventojus, buvusius tirtuose populiariausiuose (išsiaiškinta internetinės apklauso metu) naktiniuose klubuose arba jų prieigose apklausos atlikimo metu.

Beje, įdomu, kad nors respondentams buvo užtikrinamas visiškas konfidencialumas, bene pusė jų dalyvauti tyrime vis dėlto atsisakė.

Narkomanai dažniausiai – vyrai

Narkotikus bent kartą gyvenime vartoję dažniau nurodė vyrai, Vilniaus naktinių klubų lankytojai, į juos užsukantys 1-2 kartus per mėnesį. Nors kartą gyvenime narkotikus vartoję nurodė 38,3 proc. apklaustųjų, per paskutiniuosius 12 mėnesių – 20,1 proc., per paskutiniąsias 30 dienų – 8 proc.

Narkotikų vartoję kartą per metus dažniausiai nurodė vyrai, neturintys aukštojo išsilavinimo, besilankantys klubuose kelis kartus per savaitę.

Per mėnesį – taip pat dažniau vyrai, 25-29 metų amžiaus, neturintys aukštojo išsilavinimo.

Ant pjedestalo – kanapės, kokainas ir ekstazis

Tyrimo duomenys rodo, kad 34,4 proc. naktinių klubų lankytojų yra bent kartą gyvenime vartoję kanapių. Per paskutiniuosius 12 mėnesių šio narkotiko yra vartoję 18,1 proc. naktinių klubų lankytojų, o per paskutiniąsias 30 dienų – 7,2 proc.

2013 metais, lyginant su 2008 m., šiek tiek pasikeitė naktinių klubų lankytojų narkotikų vartojimo įpročiai. Po kanapių tarp Lietuvos naktinių klubų lankytojų labiausiai vartojamas narkotikas yra kokainas. 2013 metų tyrimo duomenimis, šį narkotiką bent kartą gyvenime yra vartoję 7,0 proc. respondentų, per paskutiniuosius 12 mėnesių – 2,6 proc., o per paskutiniąsias 30 dienų – 1,3 proc.

Pagal populiarumą po kokaino eina ekstazis ir amfetaminas. Ekstazį bent kartą gyvenime vartojo 6,7 proc. naktinių klubų lankytojų, per paskutiniuosius 12 mėnesių – 2,4 proc., per paskutiniąsias 30 dienų – 0,6 proc. respondentų. Amfetaminą bent kartą gyvenime vartojo 6,3 proc. naktinių klubų lankytojų. Per paskutiniuosius 12 mėnesių minėtą narkotiką yra vartoję 1,7 proc. apklaustųjų, o per paskutiniąsias 30 dienų – 1,1 proc.

Be bendrų narkotikų vartojimo rodiklių, buvo nustatytas ir vartojimo paplitimas naktiniuose klubuose pasilinksminimo metu. Respondentai naktiniuose klubuose dažniausiai yra vartoję šiuos narkotikus: marihuaną (14,0 proc.), ekstazį (3,5 proc.), kokainą (3,5 proc.), amfetaminą (2,2 proc.), kreką (1,8 proc.), LSD (1,5 proc.), „bazą“ (1,5 proc.). Kitas narkotikų rūšis yra vartoję iki 1 proc. naktinių klubų lankytojų.

Dažniausiai vartoja su draugais

Apklausos metu respondentų buvo klausiama, kokiose situacijose ir kokiais atvejais jie bandė arba turi įprotį vartoti narkotikus. 2013 metais atliktas naktinių klubų lankytojų tyrimas parodė tas pačias tendencijas kaip ir 2008 metais: dažniausiai (88,6 proc.) narkotikai yra vartojami kartu su draugais.

Kitos narkotikų vartojimo situacijos 2013 metais nėra tokios dažnos: 7,1 proc. narkotikus vartoja, kai lankosi naktiniuose klubuose, 4,8 proc. – būdami vieni ir 2,4 proc. – lankydamiesi kavinėse, baruose.

2013 metų tyrimo metu nors kartą gyvenime narkotikus bandę naktinių klubų lankytojai buvo klausiami apie narkotikų vartojimo priežastis. Tyrimo duomenimis, narkotikų vartojimas visų pirma siejamas su smalsumu – noru išbandyti ir patirti narkotikų poveikį. Taip teigia 58,6 proc. nors kartą gyvenime narkotikus vartojusių respondentų. Dar 22,9 proc. tvirtina, kad narkotikai jiems padeda atsipalaiduoti, 18,6 proc. – suteikia malonumo, 11,4 proc. – leidžia gerai praleisti laiką su draugais, 9,5 proc. – padeda pamiršti problemas.

Pagrindiniai skirtumai respondentų grupėse: smalsumo vedinos narkotikus dažniau vartoja moterys, o malonumo vartodami narkotikus dažniau ieško vyrai. Tai pat malonumų dažniau vaikosi gaunantieji didesnes pajamas (daugiau negu 579 eurus per mėnesį). Jaunimas iki 21 metų dažniau teigia, kad narkotikai jiems padeda pamiršti problemas.

6 iš 10 yra gavę pasiūlymų, trečdalis girdėjo apie platinimų vietas

2013 metais didžiausia dalis (40,9 proc.) visų apklaustųjų teigė, kad jų aplinkoje niekas nevartoja narkotikų. Beveik trečdalis respondentų (32,0 proc.) teigia, kad bent dalis jų pažįstamų ar draugų vartoja narkotikus, ir net 27,2 proc. respondentų atsakė nežinantys, ar kas nors jų aplinkoje vartoja narkotikus. Pažįstamų ar draugų, vartojančių narkotikus, dažniau turi vyrai.

2013 metų tyrimo metu 6 iš 10 (59,1 proc.) respondentų teigė, kad yra gavę pasiūlymą pabandyti narkotikų. Dažniau tokių pasiūlymų yra sulaukę vyrai. Tokios pačios tendencijos buvo ir 2008 m.

2013 metų tyrimo duomenimis, daugiau negu pusė (56,6 proc.) apklaustų naktinių klubų lankytojų tikina nieko nežinantys apie narkotikų platinimo vietas, 30,7 proc. apklausos dalyvių yra girdėję apie tokių vietų egzistavimą, o 12,8 proc. respondentų yra žinomos konkrečios vietos, kuriose platinami narkotikai. Apie narkotikų platinimo vietas geriau informuoti yra vyrai.

Dažniausi klubų lankytojai – vyrai nuo 21-erių ir studentai

Remiantis tyrimu, daugiausiai klubuose lankosi vyrai nuo 21-erių ir studentai. 40,7 proc. apklaustųjų klubuose lankosi 1-2 kartus per mėnesį. Dar 39 proc. – kartą per 3-4 mėnesius ir rečiau.

Daugiausiai apklaustųjų į naktinius klubus eina, nes nori pabūti su draugais (54,9 proc.), pasilinksminti (51,6 proc.) ir pašokti (45,1). Stebima, kad kas penktas (18,9 proc.) naktinių klubų lankytojas į klubą atėjo išgerti alkoholinių gėrimų, o 0,9 proc. nė neslėpė siekiantys pavartoti ar įsigyti narkotikų.

Pagrindinės priežastys, kurios sulaikė nuo mėginimo pabandyti narkotikų, kaip ir 2008 metais, buvo neigiamas požiūris į narkotikų vartojimą, nesidomėjimas narkotikais, kenkimas sveikatai ir priklausomybės baimė.

Rūkymas ir alkoholis

Kaip paaiškėjo iš tyrimo, 34,9 proc. apklaustųjų naktinių klubų lankytojų reguliariai rūko, 19,6 proc. tai daro nereguliariai ir tik tam tikrose situacijose. Vis dėlto beveik pusė (45,5 proc.) apklaustųjų teigė nerūkantys. Dažniau rūko asmenys, neturintys aukštojo išsilavinimo ir dažni naktinių klubų lankytojai (lankosi kiekvieną savaitgalį ir dažniau).

Jei rūkymo rodikliai dar galėtų pradžiuginti, su alkoholiu situacija liūdnesnė. Per paskutinius 12 mėnesių alkoholį vartojo 96,1 proc. apklaustų naktinių klubų lankytojų, per 30 dienų – 84,3 proc. 29,4 proc. naktinių klubų lankytojų pripažįsta, kad per paskutinius 12 mėnesių naktiniuose klubuose išgeria tiek alkoholinių gėrimų, kad po to nerišliai kalba, vemia, negali prisiminti įvykių.

Alkoholį daugiau vartoja dažni Vilniaus miesto naktinių klubų lankytojai. Nesaikingai – paprastai vyrai.

Į gerąją pusę nejudama: atsiranda nauji preparatai

Tuo metu Vilniaus Respublikinės universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas Robertas Badaras DELFI aiškino, kad anksčiau įvardyti skaičiai – visai realūs ir greičiausiai ne itin keistųsi, jei tyrimą atliktume apžvelgdami šiuos metus.

„Tyrime, ko gero, daugmaž realus to meto vaizdas, kuris ir dabar neturėtų būti labai gražesnis. Į gerąją pusę nejudama“, – konstatavo toksikologas.

Anot jo, galima būtų teigti net priešingai, nes pastaruoju metu sparčiai populiarėja nauji narkotikai, daugėja vartojančių metamfetaminą.

„Visoje Europoje taip yra, tad nieko naujo, kad ir Lietuvoje – atsiranda nauji preparatai. Stiprėja ir metamfetamino vartojimas, o jis yra labai pavojingas preparatas“, – įspėjo specialistas.

Robertas Badaras

Įžvelgia naują grėsmę

R. Badaras pasakojo, kad vis dažniau jam tenka susidurti ir su pacientais, kurie svaiginasi vaistais.

„Atsiranda nauja pozicija – piktnaudžiavimas ir svaiginimasis vaistais. To anksčiau nelabai būdavo. Kuo toliau, tuo skaudesnė situacija darosi“, – aiškino toksikologas.

Jo teigimu, išskirti vieną vaistą ar veikliąją medžiagą nebūtų tikslinga. Dažniausiai lietuviai svaiginasi raminamaisiais.

„Stebuklų čia nėra“, – konstatavo R. Badaras.

Kodėl narkotikai dažniausiai gundo vyrus?

Tiesa, jis nėra linkęs naktinių klubų lankytojų išskirti kaip specifinės auditorijos, kuri dažniausiai svaiginasi narkotikais.

„Manau, tiesiog norėta ištirti narkotikų paplitimą tarp jaunuolių. Šiaip nėra išskiriama atskira grupė – klubų lankytojai ar ten nesilankantys. Sunku kokias grupes ir išskirti. Gal vyrai šiek tiek dažniau narkotikus vartoja, trečioje gyvenimo dešimtyje“, – sakė R. Badaras.

Jo teigimu, greičiausiai taip yra dėl to, kad jie jau yra savarankiški, neretai daug ką gyvenime išbandę, tad ieško ko „įdomaus“.

Džiaugiasi klientų aktyvumu: susiduria tik kartą ar du per metus

Savo ruožtu vieno iš tyrime dalyvavusių naktinio klubo „Cocainn“ direktorius Algirdas Šumskis DELFI sakė pastebintis priešingas tendencijas. Jo teigimu, galima pasidžiaugti teigiamais pokyčiais.

„Mūsų klube ši problema nėra aktuali, nes dažniausiai čia renkasi jauni asmenys, studentai, užsieniečiai. Be to, ir muzika ne tokia, kuriai reikėtų narkotikų“, – šyptelėjo A. Šumskis.

Jo teigimu, psichotropinės medžiagos dažniau paplitusios vietose, kurios laikomos „underground“ (neformaliomis – liet.) ar tose, kur groja „House“ stiliaus elektroninė muzika.

„Mes su tuo susiduriame labai retai. Ir šiaip jaunimas dabar atidesnis. Dažniau ir patys pasako, kad jiems kažką pasiūlė. Tokiu atveju tiesiog iškviečiame policiją. Tačiau tai vyksta labai retai – gal kartą ar du į metus“, – aiškino klubo direktorius.

Pastebi narkotinių medžiagų populiarumo mažėjimą

Paklaustas, ar tiesa, kad tarp besilankančių naktiniuose klubuose lietuvių populiariausias narkotikas – kanapės, A. Šumskis aiškino, kad pastarosios greičiausiai tiesiog populiariausios tarp jaunuolių ir nebūtinai tų, kurie leidžia laiką klubuose.

„Tikriausiai kanapės šiaip tarp jaunuolių yra populiariausios, nes esą yra pakankamai lengvai prieinamos ir pakankamai nebrangios. Tačiau klubuose jas nelabai vartoja, ne tokia šiek tiek vieta. Be to, jos skleidžia specifinį kvapą, kurį tikrai nėra sunku užuosti. Per savo gyvenimą klube rūkančius kanapes esu matęs tik kelis kartus. Kalbant apie kitus narkotikus – jie ne tik dar labiau pavojingi, bet ir brangūs, tad tikriausiai juos ir perka ne studentai, o jie paprastai pas mus lankosi“, – aiškino naktinio klubo direktorius.

Jis tikino manantis, kad jei jaunuoliai ir vartoja narkotikus, tai ne naktiniuose klubuose, o uždaruose vakarėliuose tarp savo draugų.

„Sakyčiau, problemų dėl narkotikų vis mažiau. Anksčiau tai buvo tokia kaip ir naujiena, trūko švietėjiškos medžiagos. Dabar, kai nuolat aiškinama, kad narkotikai yra blogai, tai bent jau stipresnių narkotikų vartojimas yra sumažėjęs“, – aiškina pastebėjęs A. Šumskis.

Aiškina problemų nematantys

Taip pat tyrime dalyvavusio „Exit“ naktinio klubo atstovas Ignas Vanagas buvo kur kas kategoriškesnis. Jo teigimu, klube niekas nevartoja narkotikų. Tą I. Vanagas pakartojo net kelis kartus.

„Absoliučiai nė vieno nėra. Pats klausiu kiekvieno įeinančio – nėra. Nė vienas nevartoja“, – DELFI sakė jis.

Ignas Vanagas

I. Vanago teigimu, jokių problemų nei dėl vartojančių narkotikus klube, nei dėl į jau atėjusių apsvaigusių besilinksmintojų ar kitiems narkotikų siūlančių klubo lankytojų jie neturi.

„Pas mus niekas nevartoja. Kad mus įtraukė į kažkokius tyrimus ar apklausas – jokių problemų, mes vienas populiariausių klubų, gal dėl to taip ir atsitiko. Tačiau niekaip su tuo nesame susiję. Tikrai pas mus nevartoja niekas“, – dar kartą kartojo jis.

Anot I. Vanago, kadangi narkotikų problemos jo atstovaujamame klube nėra, jiems netenka rūpintis ir jokiomis papildomomis prevencinėmis priemonėmis.

„Aš puikiai žinau, kaip atrodo narkotikus vartojantis žmogus, nėra tos problemos. Praėjo tie laikai, niekas klubuose nebevartoja. „Exit“ klube niekas nevartoja – tą Jums galiu pasakyti“, – aiškino jis.