Penktadienio vakaras Medininkuose. Atvyksta automobilis vokiškais numeriais. Į Lietuvos pasienį atvažiavo leidimą gyventi Vokietijoje prieš kelerius metus gavę Irako piliečiai.

Čia, Medininkų konteinerių miestelyje, apgyvendinta jų šeimos narė, į Europą bandžiusi neteisėtai patekti iš Baltarusijos.

„Taip, turiu susitikimui skirtą laiką, – jokių problemų“, – sakė vyras.

Susikalbėti nelengva. Migrantai viename sakinyje šneka Irako, vokiečių ir anglų kalbomis. Brolis sesers, o motina dukters, sako nematę kelerius metus. Kalbame jau po susitikimo.

„Jau daugiau nei ketveri metai, kai nemačiau savo dukters. Šiandien jaučiuosi labai gerai“, – sakė moteris.

Susitikimui reikia gauti leidimą

Jei legaliai Europoje gyvenantys migrantai nori pamatyti savo giminaičius neteisėtų migrantų stovyklose Lietuvoje, turi pateikti prašymus, ir gauti leidimą.

„Esu čia jau savaitę. Ieškau šeimos, atvežiau valgyti“, – pasakojo jaunas vyras.

Migrantai sako, kad Medininkuose jiems leista su šeimos nare pabendrauti valandą.

„Motina savo dukrą galėjo pamatyti valandą. Dukra serga. Čia nėra galimybių ja pasirūpinti“, – pasakojo vienas iš atvykėlių.

Sako, kad sąlygos Lietuvoje – sunkios

Migrantai sako nusivylę Lietuvos pareigūnais.

„Pareigūnai čia – labai pikti, nežinau – kodėl, jie tik kartoja: „tau jau reikia išeiti. Viskas, eik“. Aš – iš Vokietijos, žinau, kaip ten dirba pareigūnai. Čia viso to nėra“, – sakė vyras.

Panašu, kad, pasimatę Lietuvoje, migrantai vėl atsisveikino ilgam. Lietuva jau išnagrinėjo iš Baltarusijos atėjusios migrantės dokumentus, ir prieglobsčio jai nesuteikė, nurodė išsiųsti į gimtinę. Migrantė šį sprendimą dar gali skųsti.

„Nežinau, kas toliau, klausiau pareigūnų. Sako: „nežinome“, – pasakojo atvykėlis.

Iš Vokietijos atvykę migrantai sako pamatę, kad stovykloje Lietuvoje – prastai.

„Duktė čia neturi ko valgyti. Taip pat yra labai šalta“, – sakė vyras.

„Čia yra labai sunkios sąlygos. Čia yra panašu į kalėjimą. Ji negali išeiti, negali apsipirkti. Tai yra labai gėdinga“, – kalbėjo kitas jaunas vyras.

Tokie susitikimai – ne vienetiniai

Kai į Lietuvą patraukė tūkstančiai neteisėtų migrantų iš Baltarusijos, tokie pasimatymai su Vakaruose jau įsitvirtinusiais migrantais tapo kone reguliarūs.

Reportaže parodyta ir dar viena situacija. Šie užsieniečiai įveikė pusę Europos, ir derasi su pareigūnu, kad leistų šeimos nariams bent pamatyti vienas kitą.

„Jie negali įvažiuoti nesusitarę ir nesuderinę“, – aiškino Lietuvos pareigūnas.

Užsieniečiai kažkam paskambiną, ir nesėkmingai bando įtikinti pareigūną įleisti į stovyklą.

„Visiems pasimatymams, jeigu jie nori susitikti su šeimos nariais, turi užpildyti prašymus“, – į telefono ragelį anglų kalba dėstė Lietuvos pareigūnas.

LNK žurnalistai Medininkuose buvo tris valandas. Per tą laiką prie stovyklos atvažiavo bent penki automobiliai su nelietuviškos išvaizdos asmenimis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (273)