„Tai buvo svečių vizos metams, jie buvo kaip svečiai buvo mūsų kviesti. Vasarį žiūrėsime, kokia bus jų situacija, tada kalbėsime, kad tas vizas pratęstų arba transformuotų tuos žmones į kitokį teisinį statusą. Mūsų bažnyčios įsipareigojimas yra jais rūpintis kaip ir anksčiau, taip ir dabar. Mes toliau prisiimame už juos atsakomybę. Mums svarbu, kad jie galėtų legaliai būti, gyventi“, - BNS sakė Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis.

Ši bažnyčia pernai vasarį į Lietuvą pakvietė 39 sirų pabėgėlius. Jie buvo apgyvendinti šeimose.

M.Sabučio teigimu, dabar nuolat Lietuvoje gyvenančių sirų yra mažai, vos kelios šeimos, daugelis jų keliauja po Europą. Tačiau metų pradžioje jiems pagalba buvo suteikiama Lietuvoje.

„Tas laikas buvo gydytis pokario traumas, mes su jais labai daug triūsėme, buvo organizuojami intensyvūs anglų kalbos kursai. Ir vyresni, ir jaunimas dalyvavo didžiojoje dalyje mūsų veiklų, buvo suteikiama jiems būtina medicinos pagalba, nes kitų sveikata buvo labai pašlijusi, paūmėjusios ligos. Toks intensyvus darbas buvo iki birželio - liepos mėnesio. Didžiausias mūsų nuogąstavimas buvo dėl vietos gyventojų, kaip sirai bus priimami, kaip sutinkami. Bet labai gerai sekėsi. Iš tiesų žmonės buvo ir tebėra labai draugiškai nusiteikę. Kas prisidėjo maistu, kas namus atvėrė“, - sakė M.Sabutis.

Anot jo, stengtasi svečiams pristatyti Lietuvą, Europą, „kad jie susivoktų, kas yra Europos įstatymai, teisė, kad jie priimtų kitokias, nei jų krašte buvo, taisykles“.

Pilietinis karas Sirijoje prasidėjo 2011 metų kovą, kai prezidentas Basharas al Assadas ėmė griežtai sloptinti prieš jį nukreiptus protestus, tuo paskatindamas ginkluotą pasipriešinimą. Į pilietinį karą abejose pusėse vėliau įsitraukė užsienio kovotojai.