„Mūsų „Vienos Kinijos" politika aiškiai skiriasi nuo vadinamojo „Vienos Kinijos principo“, kuriuo Pekinas tvirtina, kad Kinija turi teisę užkariauti Taivaną, jeigu jie to nori“, – ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo. R. Biutikoferis.

Europarlamentaras sako lyginąs Pekino ir Kremliaus elgesį užsienio politikoje ir vadina jų veiksmus smurtavimu.

„Aš palyginčiau Kinijos požiūrį į Lietuvą su požiūriu, kurį pastaruoju metu savo kaimynų atžvilgiu demonstruoja Rusija. Jie išsiuntė laiškus kaimynams Vakaruose, tvirtindami, kad Rusija nenori, jog šios šalys stiprintų savo saugumą, jeigu Rusija su tuo nesutinka. Tai yra „peštuko“ elgesys. Kinijos elgesys yra toks pats“, – tikino jis.

Politikas kartu pabrėžė, kad Pekino valdžia žengė dar toliau, nes per antrines sankcijas atakavo ir ES „Šventąjį Gralį“ – vieningą rinką.

Todėl EP delegacijos ryšiams su Kinija vadovas tvirtina, kad ES turi ginti tiek Lietuvą, tiek savo pačios principus.

Politikas taip pat atkreipia dėmesį, kad didesnės priklausomybės nuo Pekino klausimą kelia ne tik Vilnius, bet ir kitos ES valstybės.

„Lietuva nėra vienintelė valstybė, kuri plėtoja aktyvesnę ir užtikrintesnę politiką su Kinija. Matome, kad panašūs procesai vyksta Slovėnijoje, Čekijos Respublikoje. Jeigu atkreipsime dėmesį į naujosios Vokietijos vyriausybės koalicijos sutartį, pastebėsime ganėtinai panašią retoriką dėl Taivano“, – pabrėžė R. Biutikoferis.

ELTA primena, kad Lietuvai leidus Vilniuje veikti Taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. Kinija teigia, kad sprendimas pavadinti atstovybę „taivaniečių“ vardu rodo Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei, o tai, komunistinės valstybės atstovų įsitikinimu, prieštarauja „Vienos Kinijos“ politikai. Dėl jai neįtinkančio atstovybės pavadinimo Kinija ėmė Lietuvai taikyti ekonominio ir politinio spaudimo priemones.

EP delegacijos ryšiams su Kinija vadovas: PPO sprendimo dėl Kinijos veiksmų šiemet nebus

Europos Sąjungos (ES) skundo dėl Pekino taikomo ekonominio spaudimo Lietuvai nagrinėjimas Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO) užtruks ir tai nėra greita pagalbos priemonė, tikina Europos Parlamento (EP) delegacijos ryšiams su Kinija pirmininkas Reinhardas Bütikoferis.

„Faktas, kad problema iškelta PPO, jau signalizuoja, kad tai ne tik Lietuvos ir Kinijos, bet ir ES ir Kinijos konfliktas. Tai užtruks – bet kokie PPO veiksmai nėra greiti. Tokių atvejų nagrinėjimas juda vėžlio tempu“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė R. Bütikoferis.

„PPO sprendimų iki šių metų pabaigos tikrai nesulauksime“, – pabrėžė europarlamentaras.

R. Bütikoferio teigimu, greičiau nei PPO priims savąjį sprendimą apsaugos nuo ekonominės trečiųjų šalių priemonės planą turėtų priimti pati ES – priemonė galėtų būti patvirtinta dar šių metų pabaigoje, bendrai sutarus EP, Europos Komisijai ir Europos vadovų tarybai (EVT). Kaip pažymi europarlamentaras, vadinamasis „trialogas“ dar nėra pradėtas, nes savųjų pasiūlymų kol kas nesuformulavo EP ir EVT.

Tačiau, R. Bütikoferio vertinimu, priemonė gali būti įgyvendinta rekordiniu tempu, kadangi ją rengiant bus remiamasi Lietuvos patirtimi.

„Byla PPO nėra trumpalaikis sprendimas. Veikiausiai apsaugos nuo ekonominės prievartos priemonė bus patvirtinta gerokai anksčiau, nei PPO baigs nagrinėti bylą ir pateiks atsakymus. Priemonę kuriame vis greičiau, kadangi galime remtis Lietuvos patirtimi, ją galėtume turėti jau šių metų pabaigoje – labai greitai, turint omenyje sudėtingas ES teisines procedūras“, – teigė jis, kartu akcentavęs ir kitą paramą, pavyzdžiui, Taivano, Jungtinių Amerikos Valstijų ir kitų šalių planuojamas investicijas Lietuvoje.

„Manau, kad yra daug būdų, kaip galime padėti Lietuvai“, – apibendrino R. Bütikoferis.
Pasak jo, vis tik vien pats faktas, kad ES solidarizavosi su Lietuva ir nepalieka jos vienos prieš Kiniją, yra labai svarbus politinis signalas ir šis klausimas tapo nebeatskiriama ES ir Kinijos santykių dalimi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)