LK duomenimis, per praėjusį mėnesį Strateginės komunikacijos departamento analitikai priešiškoje informacinėje aplinkoje identifikavo 95 unikalius dezinformacijos atvejus gynybos tema. Trys pagrindinės gegužės mėnesio temos – karas Ukrainoje, Lietuvos narystė NATO ir NATO-Rusijos santykiai.

LK pažymi, kad ir toliau daugiausiai dezinformacijos skleista apie karą Ukrainoje. Vakarų valstybių, tarp jų ir Lietuvos, parama Ukrainai vadinta karo skatinimu. Fiksuotas stabilus „Rusijos-NATO karo“ naratyvo populiarumas – Aljansas kaltintas tiesiogiai dalyvaujantis kare Ukrainoje.

Priešiški kanalai taip pat pasinaudojo žiniomis apie Lietuvos kariuomenės vykdytas tarptautines pratybas „Geležinis Vilkas 2023“.

Platinta dezinformacija apie dėl šių pratybų neva kylančias karines grėsmes Kaliningradui ir Baltarusijai, o Lenkija ir Lietuva kaltintos kuriant slaptus planus įsitraukti į karo veiksmus Ukrainoje.

Kariuomenės duomenimis, artėjant NATO viršūnių susitikimui, Kremliaus kontroliuojami šaltiniai skleidė dezinformaciją apie Aljanso gynybos planus. Šie vadinti ne gynybinio, o puolamojo pobūdžio. Tuo tarpu pats NATO kaltintas ruošiantis atviram konfliktui su Rusija ir tam parengęs specialų planą, kuris bus patvirtintas Vilniuje. Skleistos ir prieštaringos žinutės apie tai, jog NATO viršūnių susitikimas bus nesėkmingas, nes Lietuva – nereikšminga valstybė, neturinti įtakos tarptautinėje arenoje.

Kariuomenės analitikų vertinimu, priešiškos šalys, skleisdamos dezinformaciją, siekė įtikinti vidines savo auditorijas remti Kremliaus politiką tiek karo Ukrainoje, tiek santykių su NATO kontekste. Vakarų šalių auditorijas siekta įtikinti, kad jų parama Ukrainai skatina konfliktą, NATO yra agresorė, o Rusija ir Baltarusija privalo apsiginti prieš NATO, pažymima pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją