Visa tai Lietuvos kariuomenė išdėstė savo feisbuko paskyroje.

„Karo šiandien nebus.

Matome poreikį šitą parašyti, nes į mūsų pašto dėžutę vienas po kito krenta laiškai su piliečių klausimais, taip pat karių jau kuris laikas klausinėja šeimų nariai ir draugai, jau yra pasitaikę atvejų, kad uniformuoto kario net parduotuvėje arba degalinėje paklausė: „Kada bus karas ir ką man daryti?“.

Savo komunikacijoje niekada nespėliojame ateities, tačiau visada galime pasakyti mums žinomus faktus.

Labai supaprastinant karinės žvalgybos vertinimą, kad įvyktų puolimas prieš Lietuvą, turi būti išpildyti du kriterijai: pirma, prie sienos turi būti sutelkti pajėgumai, antra, turi būti žinomas arba numanomas priešo ketinimas juos panaudoti. Su antruoju kriterijumi gali būti kiek sudėtingiau, nes priešas visada sako „čia ne puolimas, čia pratybos“, tačiau žinant šitą jo manierą gal ne taip ir sudėtinga.

Tad atsakymas į klausimą „Ar šiandien/rytoj/poryt Lietuvoje bus karas?“ yra pakankamai trumpas: šiandien prie Lietuvos sienų su priešiškomis valstybėmis nėra sutelkta karinė technika, atitinkamai antrasis kriterijus – ketinimas ją panaudoti – irgi nėra išpildytas, todėl karo nei šiandien, nei rytoj nebus“, – rašoma socialiniame tinkle.

Per kiek laiko karinė technika gali būti sutelkta?

Susiorientavimui Lietuvos kariuomenė pasiūlė prisiminti įvykių chronologiją Ukrainoje:

„Invazija prasidėjo 2022 m. vasarį, apie karinės technikos telkimą buvo pradėta kalbėti dar 2021 m. pavasarį, rugsėjį technika buvo perkėlinėjama prie Ukrainos sienų prisidengiant pratybomis, o lapkritį visas vakarų pasaulis, pasidėję ryškias ir aiškias prie Ukrainos sienos sutelktos rusų karinės technikos palydovines nuotraukas, aiškiai identifikavo puolimo grėsmę.“

O Lietuvos pasienyje saugumo situacija, pasak kariuomenės, yra nepasikeitusi nuo 2022 metų.

„Strateginės, ilgojo laikotarpio įžvalgos, Lietuvos kariuomenės kompetencijai nepriklauso. Tad ar Rusija ruošiasi karui su NATO ir ar Trečiasis pasaulinis karas yra ant nosies – vertiname ne mes, tą daro aukščiausi valstybės pareigūnai, politikai ir sprendimų priėmėjai.

Tačiau mes turime pilną žvalgybinį paveikslą apie tai, kas šiuo metu iš tikro vyksta prie Lietuvos valstybės sienų (ir dar gerokai toliau nei sienų) ir informacija yra tokia, kokią ir minėjome – padėtis nepasikeitusi nuo 2022-ųjų“, – nurodė kariuomenė.

Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų įkūrimo 32-osios metinės

Tiesa, ruoštis karui, jos teigimu, būtina.

„Ruošimasis karui yra kasdieninė kariuomenės pareiga ir tiesioginė užduotis, taip pat greičiausiai ir kiekvieno šalies piliečio. Atsarginis ratas automobilyje nėra pinigų švaistymas, nes jo neturint, automobilio krovimas ant traliuko kainuos daug brangiau. Nauja karinė technika, ginkluotė ir įranga, taip pat brangios pratybos nėra pinigų švaistymas, nes karo metu skylės be karinės technikos ar be tinkamo pasirengimo yra kamšomos karių gyvybėmis.

Ir galiausiai, svarbiausioji dalis – ruošimasis karui yra tiesiausias kelias į taiką, tą sako ne tik lotyniška patarlė, bet ir sveika žmogiška nuovoka. Ruoškimės karui, kurio šiandien nebus, kad nebūtų nei rytoj, nei poryt, – apibendrino kariuomenė ir pridūrė, – remkime Ukrainą – šiandien karas vyksta ten.“


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)