Generalinė prokuratūra trečiadienį informavo, kad tarp įtariamų šnipų – Lietuvos kariuomenės karininkas.

„Vykdant įslaptintą operaciją Lietuvoje sulaikyti keli asmenys, kurie įtariami šnipinėjimu užsienio žvalgybos tarnybai. Tarp sulaikytųjų yra Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų karininkas, kuris, kaip yra įtariama, šnipinėjo užsienio valstybei teikdamas ją dominančią informaciją, tame tarpe – ir įslaptintą“, - teigiama prokurorų pranešime.

Anot Generalinės prokuratūros, taip pat sulaikytas „asmuo, kuriam minimas karininkas teikė surinktus duomenis“.

Šįsyk įtariami šnipai įkliuvo ne saugumiečių, o jų kolegų krašto apsaugos sistemoje operacijos metu. Prokurorai praneša tyrimą vykdantys pagal Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos surinktą informaciją. Ikiteisminį tyrimą atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Priešingai nei ankstesniais atvejais, kai pranešta apie įtariamus šnipus, tyrimas dar nėra baigtas ir byla į teismą nekeliauja. „Šiuo metu Generalinė prokuratūra ir Lietuvos kriminalinės policijos biuras atlieka procesinius ir kitus būtinus veiksmus, siekiant surinkti visą tyrimui reikšmingą informaciją“, - teigiama pranešime.

Šaltiniai: įtariami šnipai dirbo Rusijai

Kokios šalies naudai veikė įtariami šnipai, prokuratūra nedetalizuoja. Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vadovė Elena Martinonienė DELFI teigė, jog tokios informacijos atskleisti prokurorai šiuo metu negali.

Anot E. Martinonienės, informacija apie šalį, kuriai galimai buvo teikiama įslaptinta informacija, galės būti paviešinta nebent vėlesnėje tyrimo stadijoje.

Neoficialiais DELFI duomenimis, įtariamas šnipinėjimas Rusijos naudai. Ankstesniais įtariamo šnipinėjimo atvejais skelbta, kad įtariamieji galimai dirbo Baltarusijos žvalgybai, tačiau jų surinkta informacija galėjo pasiekti ir Maskvą.

Domino NATO bazė?

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, antradienį paskelbęs apie įtariamų šnipų sulaikymą, į detales nesileidžia.

„Man buvo pranešta, kad sulaikyti du asmenys ir tą tyrimą vykdo prokuratūra. Negaliu komentuoti daugiau nieko“, - DELFI trečiadienį teigė J. Olekas.

Valstybės saugumo departamento atstovas Vytautas Makauskas DELFI teigė, jog saugumiečiai taip pat kol kas susilaiko nuo komentarų dėl šios operacijos.

Vis dėlto faktas, jog įtariami šnipai sulaikyti Šiauliuose, o vienas iš jų yra Lietuvos karinių oro pajėgų karininkas, rodo pirštu į vieną objektą – Šiauliuose įsikūrusią NATO aviacijos bazę. Paklaustas, ar priešiška žvalgyba galimai siekė gauti įslaptintą informaciją apie NATO bazę, J. Olekas to nei patvirtino, nei paneigė.

„Tai yra prokuratūros tyrimo objektas, ir aš negaliu komentuoti“, - sakė ministras.

Tuo tarpu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas DELFI teigė, jog NATO bazė – labai tikėtinas šnipų taikinys.

„Esu seniai sakęs, kad užsienio žvalgybai yra įdomu ir turbūt didžiausias jų tikslas yra rinkti informaciją apie mūsų karines pajėgas, apie mūsų sąjungininkus. Manau, kad jie tai ir stengiasi daryti“, - kalbėjo A. Paulauskas.

Buvęs generalinis prokuroras ragina sulaukti ikiteisminio tyrimo pabaigos, tačiau pripažįsta, jog įtarimai šnipinėjimu Lietuvos karininkui – labai negeras ženklas.

„Reikėtų gal sulaukti ikiteisminio tyrimo pabaigos. Bet sutinku, kad signalas tai rimtas“, - sakė „darbietis“.

Incidentas Estijoje – tarsi signalas

Beje, Estijoje neseniai užfiksuotas nerimą keliantis incidentas, susijęs su NATO oro policijos misija.

„Die Welt“ pranešė, kad buvo įsilaužta į Estijos oro erdvę saugančių Vokietijos pilotų kambarius Talino viešbutyje.

Neatmetama, kad incidentas susijęs su šnipinėjimu. Vokietijos specialistai aiškinasi, ar buvo mėginama įsilaužti į pilotų kompiuterius.