Strateginės transportinės aviacijos lėktuvai keliais reisais į Afganistaną bus išskraidinti 65 kariai, kurie Goro provincijos sostinėje Čagčarane įkurdins stovyklą. Kitą savaitę laukiama Seimo sprendimo, kuriuo bus leista padidinti karių skaičių misiją Afganistane, todėl planuojama, kad per pirmąsias savaites karių skaičius padidės iki maždaug šimto, o iki metų pabaigos - iki 130. Iš viso, kartu su sąjungininkų kariais, Lietuvos vadovaujamoje provincijos atkūrimo misijoje tarnaus maždaug 190 karių.

Prie Lietuvos vadovaujamos misijos prisideda Jungtinės Valstijos, užtikrinančios kontingento perskraidinimą ir logistinę paramą, Didžioji Britanija, parengusi misijai Lietuvos karius, Danija, kuri atsiunčia savo žvalgų dalinį, ir Islandija, į misiją delegavusi savo civilius specialistus.

Gretimose Herato ir Badgio provincijose atkūrimo komandoms vadovauja Italija ir Ispanija. Nuo šių šalių valdomos priešakinės paramos bazės Herate ir Ispanijos aviatorių veiklos smarkiai priklausys Lietuvos stovyklos Čagčarane aprūpinimas.

Krašto apsaugos ministro Gedimino Kirkilo teigimu, savo išminuotojų komandą į Lietuvos misiją vėliau ketina atsiųsti ir Kroatija.

Vilniuje, aikštėje prie Krašto apsaugos ministerijos, penktadienį įvyko iškilmingos kariškių palydėtuvės į Afganistaną. Skambant krašto apsaugos vadovybės palinkėjimams, aikštėje būriavosi ir karių artimieji, palydintys savuosius į pusmečio trukmės misiją.

"Ši misija svarbi ir tuo, jog jūs vykstate padėti atkurti Afganistano tautai valstybę, demokratiją ir teisingumą. Aš tikiu, kad taip ir bus. Kai taip atsitiks, Europa, pasaulis ir šis regionas taps saugesni. Tokia globalaus pasaulio saugumo logika - jūs vykstate į Afganistaną ginti Lietuvos interesų, ginti Lietuvos saugumo", - į karių rikiuotę kreipėsi G.Kirkilas.

"Šiandien mes išlydime į misiją, kurios Lietuva dar niekada neturėjo, į misiją, už kurią atsakomybė prisiėmė Lietuvos valstybė. Vykstame ne atskirti kariaujančių pusių, ne kariauti, o padėti ilgamečio karo išvargintai tautai atstatyti valstybę", - sakė kariuomenės vadas generolas majoras Valdas Tutkus.

"Stengsimės visus uždavinius įvykdyti kuo geriau, sukurti kuo geresnį Lietuvos įvaizdį, pereiti per visus mūsų laukiančius įsikūrimo sunkumus. Kaip vadas, pasižadu padaryti viską, kad visi šiandien išvykstantys ir visi, kurie vėliau prisijungs, gyvi ir sveiki grįžtu čia ir stovėtų", - sakė provincijos atkūrimo grupės vadas pulkininkas Gintautas Zenkevičius.

Tarp išvykstančiųjų į Afganistaną - trys moterys karės. Pasak G.Zenkevičiaus, jų darbas "labai proziškas - virėjos, tačiau svarbiausias darbas teks joms".

Pulkininko G.Zenkevičiaus teigimu, pirmasis veiksmas išlipus iš lėktuvo bus "susipažinti su situacija ir kitą dieną pradėti aklimatizaciją ir pasiruošimus savo veiksmams".

G.Zenkevičius mato du pagrindinius iššūkius - gamtines ir gyvenimo sąlygas bei saugumo situaciją prieš rudenį įvyksiančius pirmuosius Afganistano parlamento rinkimus.

"Manau, kad saugumo situacija bus tokia pati, kaip yra dabar, ir neturėtų blogėti, ypač įvertinant pernai rudenį įvykusių prezidento rinkimų patirtį", - sakė G.Zenkevičius.

Goro provincijos atkūrimo grupė yra NATO vadovaujamų tarptautinių paramos saugumui pajėgų (ISAF - angl. International Security Assistance Force) operacijos dalis.

Atkūrimo grupės uždaviniai - stiprinti Afganistano centrinės valdžios įtaką provincijoje, padėti vietos saugumo struktūroms kurti saugią aplinką ir stabilumą, sudaryti tinkamas sąlygas provincijai ir valstybei atkurti, tarpininkaujant ir skatinant įvairių valstybinių ir nevyriausybinių organizacijų veiklą provincijoje.

Iš pradžių kariai įsirengs stovyklą, sukurs jos infrastruktūrą. Iki spalio mėnesio grupė jau turėtų veikti visu pajėgumu.

Misijos dalyviai keisis kas pusę metų.