„Savo valstybę giname ne tik Lietuvoje. Tarptautinių įsipareigojimų vykdymas yra neatsiejama kolektyvinės gynybos dalis. Prisidėdami prie NATO misijų už Aljanso ribų, mes grėsmės atveju galime tikėtis tokio pačio palaikymo iš savo sąjungininkų“, – sveikindamas sugrįžusius karius sakė gen. V. Rupšys.

Kaip pranešė kariuomenė, Lietuvos kariai Danijos mobilios apsaugos kuopos sudėtyje vykdė nekovinę operaciją, kurios tikslas – sustiprinti Irako kariuomenę ir saugumo institucijas, įgalinti jas kovoti su terorizmu, užkirsti kelią grupuotės „Islamo valstybė“ veiklai Irake ir stabilizuoti šalį.

Lietuvos kariai grįžo iš misijos Irake, Kariuomenės nuotr.

Lietuvos karių būrys vykdė Irako karius rengiančio NATO personalo apsaugą nuo pavienių „Islamo valstybės“ būrių išpuolių. Iš misijos grįžusiems apsaugos būrio kariams įteikti medaliai už pavyzdingą tarnybą, pasiaukojimą ir asmeninį indėlį vykdant tarptautinių operacijų užduotis.

„Esame įsipareigoję stiprinti Irako pajėgas ir užtikrinti, kad „Islamo valstybė“ negalėtų sugrįžti. Dalyvaudami tarptautinėse operacijose siekiame prisidėti prie saugumo ir stabilumo regione stiprinimo“, – išplatintame pranešime cituojamas krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Specialų pasirengimą į 7-ąją pajėgų apsaugos operaciją Irake išvykę 29 Lietuvos kariai pasiruošimą pradėjo praėjusių metų kovą Lietuvoje, o vėliau šešias savaites dalyvavo pratybose Danijoje.

Lietuva šioje NATO karinės mokymo operacijoje Irake pradėjo dalyvauti 2019 metų pradžioje. Tarptautinėje misijoje Bagdade būrys tarnavo tarptautinio bataliono sudėtyje kartu su Danijos, Lenkijos ir Nyderlandų kariais.

Danija yra sustabdžiusi dalyvavimą šioje misijoje, todėl naujų karių rotacijų Lietuva kol kas neplanuoja, nurodė Lietuvos kariuomenė.

Lietuvos kariai grįžo iš misijos Irake, Kariuomenės nuotr.