Antradienį Vilniaus rajone, Kyviškių aerodrome, 18 Lietuvos bepiločių orlaivių ir jų sistemų vystytojų pristatė savo įrangą, demonstravo, kaip ji veikia, krašto apsaugos ministrui bei Lietuvos kariuomenės atstovams.

„Mes dabar kalbame apie galimybę papildyti Lietuvos kariuomenės arsenalą, sakyčiau, didesniu dronų skaičiumi“, – per renginį žurnalistams sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Pageidautina gamybą ir gamintojus turėti vietoje, kad būtų galima kompensuoti tikėtinus nuostolius“, – pridūrė jis.

Ministro teigimu, galimybės Lietuvoje gaminti įvairių modifikacijų dronus yra didelės, tačiau tam reikalingos investicijos, gamintojų bendradarbiavimas.

„Dronų dieną surengėme dėl to, kad Lietuvoje esantys dronų, jų komponentų gamintojai pamatytų vieni kitus. Ir aš matau, kad tarpusavyje mezgasi ne tik pažintys, bet ir dalykinis bendradarbiavimas“, – sakė A. Anušauskas.

„Tas galimybes, kurias čia aptarėme, ir dėl finansinių galimybių, manau, kad tiems, kurie yra pažengę gerokai toliau ir vysto savo produkciją, mes ir viceministras ieškosime galimybių, kad būtų galima jiems padėti ir tuo pačiu padėti krašto apsaugai įsigyti iš lietuviškų gamintojų mums reikalingas sistemas“, – renginio uždarymo kalboje teigė jis.

Dalis BNS kalbintų bepiločių orlaivių ir jų sistemų vystytojų tvirtino jau bendradarbiaujantys su kariuomene, kiti užsiminė to siekiantys.

Įmonė „Aviatic MRO“ pristatė SWIFT-VITAL droną. Pasak įmonės atstovo Povilo Padaigos, skirtingos produkto versijos gali būti pritaikytos žvalgybai, kovinėms funkcijoms.

„Esame pakvietę KAM į demonstraciją, nes būtent šiam dronui reikia karinio aerodromo dėl ryšių reguliavimo ir kitų įvairų specifikacijų, rudenį jį pristatysime su viskuo“, – sakė jis.

Įmonė „Unmanned Defence Systems“ parodė tris fiksuoto sparno orlaivių modifikacijas, vienas iš jų – dronas kamikadzė.

Šios bendrovės atstovo Aleksandro Lapušinkino teigimu, tokius dronus jau naudoja ukrainiečiai, planuojama, kad jie tiks ir Lietuvos kariams.

„Sėkmingai buvo išbandytas skrydyje į Gyvačių salą, paskui sėkmingai išbandytas Zaporižios srityje. Į mūsų droną šovė rusiškas raketinis zenitinis kompleksas TOR, mūsų dronas skrido stebint „Bayraktar“, jis užfiksavo šūvio vietą ir sunaikino rusišką priešlėktuvinę sistemą“, – BNS pasakojo atstovas.

Pasak jo, mėnesio bėgyje įmonė kartu su Lietuvos kariuomene planuoja pirmus bandymus, jų metu kariai šaudys į orlaivio, drono skrydžius imituojantį kamikadzę.

Bendrovė „AeroDiagnostika“ pristatė skirtingų paskirčių bepiločius orlaivius. Kaip BNS pasakojo jos atstovas Robertas Urbanavičius, įmonė su Lietuvos kariuomene bendradarbiauja nuo 2013 metų.

„Esame kol kas bene vieninteliai, kurie sunkiasvorį, greitaeigį, bepilotį orlaivį pakėlė iš Lietuvos kariuomenės laivo Baltijos jūroje“, – teigė jis.

Tai pirmas tokio pobūdžio renginys, skirtas susipažinti su lietuviškos pramonės gamintojų potencialu žvelgiant iš gynybos perspektyvos. Įrangą ir prototipus vertins įvairių sričių krašto apsaugos sistemos specialistai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją