I. Marčiulionytė tikino, kad kol kas situacijos Pekine negalima lyginti su pirmąja koronaviruso banga Kinijoje.

„Todėl, kad tai yra ne visas miestas, kuris yra uždarytas, ar apimtas nerimo. Yra daugiau teorinio nerimo, nes kol kas viskas koncentruojasi vienoje Pekino dalyje – prie Sinfadži turgaus. Kur ir išplito tas virusas“, – aiškino diplomatė.

Jos teigimu, uždarius keletą vietų mieste, pradėti taikyti ir kiti reikalavimai.

„Kitose miesto dalyse tam tikrų apribojimų taip pat atsirado, nes parduotuvės prašo, kad mažiau žmonių į jas eitų, vėl visi apsaugines veido kaukes užsidėtų, temperatūros matavimas vėl grįžta, o jau buvo šiek tiek sumažėjęs. Tai tokių ženklų yra. Bet tikrai negalime palyginti su tomis tuščiomis gatvėmis Pekine sausio mėnesį“, – Delfi pasakojo Lietuvos ambasadorė Kinijoje I. Marčiulionytė.

Ji teigė, kad kas bus toliau – lieka neaišku. Valdžia teigia, kad ateinančios trys dienos bus kritinės, po jų ir bus sprendžiama, kokių saugumo priemonių privalu imtis.

„Įtampos yra, nes Pekinas buvo labai saugomas. Žinome, kad pirmosios bangos metu į miestą nebuvo įleidžiami tarptautiniai lėktuvai, visi leidosi aplinkiniuose miestuose. Ir tik patikrinti atskrisdavo į Pekiną. Ir atrodo, kad miestas taip buvo saugojamas, kad yra tam tikros nuostabos, jog taip atsitiko, yra ir įtampos. Pekine pirmosios bangos metu net nebuvo tūkstančio atvejų“, – nuostaba su Delfi dalijosi I. Marčiulionytė.

Ji priminė, kad Pekine gyvena per 20 milijonų gyventojų, tad nerimo – nemažai.

„Suprantama, kad nerimo yra. Bet, kita vertus, Kinija jau turi patirties, kaip su viskuo tvarkytis, sausio mėnesį to nebuvo. Tai galbūt yra nerimas, nes žinai, ko gali sulaukti. Pekinas atsidarė karščiavimo klinikas prie ligoninių, ko nebuvo jau kurį laiką. Net 50 dienų nebuvo nė vieno atvejo naujo“, – pasakojo ambasadorė.

„Visos pastangos dabar yra dedamos į testuojamus žmones, kurie lankėsi turguje ir tie, kurie turėjo santykį su turguje buvusiais. Dabar testuota yra virš 100 tūkst. žmonių“, – Delfi antradienį sakė I. Marčiulionytė.

Diplomatė pabrėžė, kad ir šis židinys Pekine susijęs su turgumi.

„Tai yra labai keista, bet vėl tas židinys yra turgus. Prisimename, kad Uhane viskas taip pat prasidėjo nuo turgaus. Teorija yra tokia, kad rastas virusas ant importinės lašišos pjaustymo lentelės, bet kalbama ir apie tai, kad pačios lašišos tikrai negalėjo apsikrėsti. Vadinasi, kad yra žmogiškas faktorius, vienaip ar kitaip – ar pakuojant, ar nešant, vežant produktus išliko tas virusas. Dabar niekas negali patvirtinti, kas yra pirminis šaltinis“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji pasakojo, kad šiuo metu visa žalia lašiša yra išimta iš apyvartos.

„Žmonės yra įspėjami nevalgyti žalios lašišos ir importinių jūros gėrybių iš neaiškių šaltinių. Kol kas yra sakoma taip, suprantama, kad nerimo yra dar dėl to, kad būtent šis turgus, iš kurio yra paplitęs virusas, labai svarbus Pekinui, nes jame apsiperka ne tik daug žmonių, bet ir restoranų bei parduotuvių tiekimas dalimi yra lemiamas nuo to turgaus“, – Delfi pasakojo I. Marčiulionytė.

Kol kas nėra aišku, kokie apsaugos žingsniai bus žengti Pekine. Tačiau neatmetamas ir griežtas Uhane metų pradžių taikytas karantinas.

„Spekuliuojama yra įvairiai. Yra manoma, kad jei viskas susitvarkys, tai turbūt ir išliks ta miesto dalis uždaryta ir to pakaks. Po keletą atvejų atsirado ir turguje buvusių asmenų iš kitų provincijų. Tai dabar tos provincijos deda karantiną tiems, kurie atvyksta iš Pekino, kas visiškai susikeitė vietomis. Nes Pekinas taikė karantiną žmonėms, atvykstantiems į šį miestą. Jei jis išplistų, karantinas plėstųsi.

Neatmetama galimybė, kad visas Pekinas karantinuotųsi, kaip buvo Uhane“, – antradienį Delfi pasakojo Lietuvos ambasadorė Kinijoje I. Maričulionytė.

Delfi primena, kad Kinijoje jau kurį laiką buvo fiksuojama labai mažai užsikrėtimų koronavirusu, tačiau praėjusią savaitę kilo protrūkis dideliame Pekino turguje – tai pakurstė baimę dėl naujos viruso bangos.

Vien tik sekmadienį Pekinas pranešė apie 100 infekcijų.