O. Arestovyčiaus teigimu, Ukrainai dabar labiausiai reikia oro gynybos sistemų, ilgojo nuotolio raketų, tankų.

„Mums reikia ginklų. Jei Vakarai kolektyviai padvigubintų artilerijos sistemos HIMARS, skiriamos Ukrainai, mums to užtektų, mes laimėtume. Gali būti lėktuvai, raketos, dronai ir kita, bet to mums reikia ypač. Šis karas dar kartą įrodo, kad svarbiausia yra sunkioji ginkluotė“, – sakė jis.

Jis prisiminė pirmąsias karo valandas.

„Supratau, kad turiu penkias valandas gyventi, nes kita ataka turėjo būti į Kyjivo centrą, kur yra vyriausybinis kompleksas. (…) Mes buvome pasiruošę kautis. Mūsų kariai aplink prezidentūrą šaudė. (…) Penkios minutės po šaudymų prezidentas išėjo į gatvę ir ten dar matėsi dūmai po šaudymų. Prezidentas patikino, kad esame čia ir nepasiduodame, bet iš tiesų mes buvome pasirengę mirti“, – akcentavo O. Arestovyčius.

Jis teigė, kad jau tada suprato, jog jėgų persvara yra milžiniška.

„Jei rusai nebūtų padarę kelių kvailų klaidų, mes būtume kritę, bet apie tas klaidas galėsiu pasakyti po karo“, – sakė O. Arestovyčius.

Ukrainos prezidentūros atstovo teigimu, šiuo metu šalies kariuomenė kontratakuoja dviem kryptimis: Chersono ir Charkyvo.

„Per vieną dieną mes pasistūmėjome maždaug 50 kilometrų į plotį ir 40 kilometrų į priekį – paėmėme daug belaisvių, amunicijos, karinės įrangos bei ginklų. Tikimės per mėnesį ar du atsiimti Chersoną ir keletas įdomių veiksmų bus Ukrainos Rytuose“, – užsiminė O. Arestovyčius.

Kalbėdamas apie Baltijos šalių ir Lenkijos sprendimą neįsileisti Šengeno vizas turinčių rusų, jis atkreipė dėmesį, kad Rusija dėl to pradėjo informacinę ataką.

„Jie sako, kad tai rusofobijos pavyzdys, bet taip nėra. Mano nuomone, apie tai turime galvoti, kai kalbame apie Europos saugumą, nes Putinas sako, jog pradeda karą prieš kolektyvinius Vakarus. Jei jie pradeda karą prieš kolektyvius Vakarus, ką dešimtys tūkstančių Rusijos piliečių ten daro?“, – kalbėjo O. Arestovyčius.

Į klausimą, kada, jo nuomone, kare įvyks lūžis, O. Arestovyčius atsakė paprastai – tada, kai atsiimsime Chersoną.

„Rusijos modelis kariams yra toks, kad turi būti girtas ir kaip indėnas eiti kovoti. Jei jie gauna per veidą, jie nutyla. Jie nesupranta, ką jų propaganda turėtų pasakyti kariams ir civiliams, jei jie pradėtų pralaimėti, nes jų propaganda sukurta tik okupavimui. Jei jie ims pralaimėti, visi naratyvai, visa propaganda, visos jų valdžios pastangos pralaimės. Rusija pradės byrėti po to, kai atgausime Chersoną, kitą didelį regioną arba paimsime itin daug belaisvių“, – tvirtino Ukrainos prezidentūros atstovas.

„Ateityje mes susigrąžinsime ir Krymą“, – akcentavo O. Arestovyčius.

Jis teigė neabejojantis, kad Ukraina karą laimės.

„Blogiausiu scenarijumi, laimėsime kitą vasarą, bet tai visiškai priklauso nuo ginkluotės, kuri mums duodama, kiekių. Jei kolektyviai Vakarai duos mums daugiau ginklų, laimėsime šią žiemą. Jei ne, tai gali būti kitą vasarą, tai neabejotina. Net rusai tai aiškiai supranta“, – pabrėžė O. Arestovyčius.

Ukrainos prezidento administracijos atstovas pakomentavo ir Lietuvos paramą kariaujančiai šaliai.

„Jei jūs nebūtumėte mūsų rėmę, aš jau būčiau miręs, nes Lietuvos prezidentas ir krašto apsaugos ministras atvyko į Kyjivą kovo viduryje, kai aplink jį buvo rusai. Tai buvo didžiulė parama“, – priminė O. Arestovyčius.

Jis juokavo, kad, vertindamas Lietuvos paramą, jis kartais pagalvoja, jog Lietuva atiduoda du trečdalius savo gynybos biudžeto vertės paramos Ukrainai.

„Rusijos laukia griūtis. Mes susigrąžinsime Krymą, Donbasą ir kitas okupuotas teritorijas“, – sakė O. Arestovyčius.

Oleksijus Arestovičius

Jo teigimu, rusai bus nugalėti tik karo lauke.

„Vakar buvo ta diena, kai pradėjome rusus nugalėti“, – akcentavo jis.

O. Arestovyčiaus teigimu, Vakarai turi tik vienintelę, ateinančią žiemą, kada gali nutraukti visus energetinius saitus su Rusija galutinai.

„Aš manau, kad Europa ras kantrybės vienai žiemai, kad nutrauktų bet kokią priklausomybę nuo Rusijos. Tai puiki galimybė“, – tvirtino Ukrainos valdžios atstovas.

O. Arestovyčius taip pat pasakojo, kad rusų kariai iš nukautų ukrainiečių karių vagia batus, nes jų avalynė – itin prasta.

„Tai kvaila. Pagal karo tradicijas, tu negali paimti mirusio kario batų. Tai labai blogas ženklas. Jie tai žino, bet daro“, – sakė jis.

Spaudos konferencijos pabaigoje O. Arestovyčius patikino, kad lietuvių dovanotas „Bayraktar“ šiuo metu yra efektyviai naudojamas kovose prie Chersono.

„Ačiū jums labai už tai“, – pridūrė O. Arestovyčius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją