Pasak VARDŲ koordinatorės, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus (VVGŽM) muziejininkės Mildos Jakulytės-Vasil, žmogus nėra skaičius. Šis vardų skaitymas - tai asmeninė atminimo ir empatijos išraiška. Einant pro šalį, pakanka stabtelėti 5 minutėms. Laukiami visi, norintys prisiminti.

Dalyvavusių renginiuose teigimu, būtent toks Holokausto aukų prisiminimas padeda labai asmeniškai pajusti tragedijos mastą. Kai ištari žmogaus vardą, nebegali apsimesti, kad tas žmogus negyveno, ir statistika, kad Antrojo pasaulinio karo metais sunaikinti 90 procentų iš 220 tūkstančių Lietuvoje gyvenusių žydų, pradeda reikšti ne tik skaičius.

VARDŲ skaitymai viešose Lietuvos miestų ir miestelių vietose vyksta jau šeštus metus ir prie jos prisijungia vis daugiau bendruomenių. Šiais metais Holokausto aukų vardus skaityti planuojama beveik keliose dešimtyse Lietuvos miestų ir miestelių - Vilniuje, Kaune, Marijampolėje, Ukmergėje, Merkinėje, Molėtuose, Jonavoje, Kėdainiuose, Švėkšnoje, Dieveniškėse, Eišiškėse, Kretingoje, Jurbarke, Žemaičių Naumiestyje ir kitur. Taip pat daugelyje šių vietų rengiami ir papildomi renginiai - tvarkomos žudynių vietos, lankomos senosios žydų kapinės, organizuojami susitikimai su išsigelbėjusiaisiais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)