Per paradą pristatytas Algirdo batalionas - pirmasis Lietuvos kariuomenės dalinys, pasiruošęs vykdyti plataus spektro karines operacijas su NATO pajėgomis už Lietuvos ribų. Karinės technikos kolona pravažiavo Gedimino prospektu nuo Seimo iki pat Katedros aikštės.

Parade važiavo šarvuočiai M113, minosvaidžiai, padidinto pravažumo kariniai sunkvežimiai UNIMOG, artilerijos baterija iš Artilerijos bataliono bei Oro gynybos batalionui priklausanti zenitinė patranką L-70, ugnies valdymo ir apžvalgos radarai.

"Galime didžiuotis pirmiausia ne gausia technika, o gerai pasirengusiais kariais ir karininkais", - kalbėdamas iškilmingame posėdyje Seime teigė premjeras Algirdas Brazauskas, pažymėjęs, jog daugiau kaip 1000 Lietuvos kairų jau dalyvavo tarptautinėse operacijose.

Parade žygiavo dykumų uniformomis vilkintys Algirdo bataliono būrio kariai, pusmetį tarnavę Irake, taip pat 4 nuolatinės parengties brigados "Geležinis vilkas" būriai, 3 būriai iš Lietuvos karo akademijos, Garbės sargybos kuopa - iš viso daugiau kaip 400 karių.

Anksčiau buvo planuota, jog parado metu virš Vilniaus praskris Zokniuose dislokuoti Aljanso naikintuvai "F-16", tačiau skrydžiams nebuvo gautas NATO leidimas. Vietoje jų per paradą skrido Lietuvos karinių oro pajėgų lengvieji naikintuvai "L-39".

Prieš paradą prie Seimo buvo pakeltos Lietuvos ir NATO vėliavos. Tai padaryta iš karto po to, kai Lietuvos ir dar šešių naujų NATO narių valstybių vėliavos buvo pakeltos prie Aljanso būstinės Briuselyje.

Lietuvos narystė NATO taip pat buvo pažymėta trimis senovinės patrankos salvėmis.

Vėliavos pakėlimo ceremoniją ir paradą Nepriklausomybės aikštėje stebėjo keli tūkstančiai žmonių, tarp jų valstybės vadovai prezidentas Rolandas Paksas, premjeras A.Brazauskas, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, taip pat kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

Iškilmes sutrikdė Konstituciją pažeidusio R.Pakso šalininkų šūkaliojimai. Grupelė R.Pakso rėmėjų laikė jo portretus, šaukė "mes už prezidentą", "Brazauską lauk".

Vienoje prezidento šalininkų laikytoje karikatūroje pavaizduotas į NATO einantis R.Paksas, kuriam duobę kasa Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris, kitame - prezidento oponentai taikosi numušti laidynėmis jo pilotuojamą lėktuvą.

Konstitucinis Teismui paskelbus, jog prezidentas savo veiksmais šiurkščiai pažeidė Konstituciją, Seimas rengiasi jau kitą savaitę balsuoti dėl jo nušalinimo.

"Viso šio politinio skandalo aš nenorėčiau sieti su naryste NATO. Manau, jog tarptautiniu požiūriu, mes savo pozicijos nė kiek nesusilpninome", - žurnalistams sakė karinį paradą stebėjęs kadenciją baigęs prezidentas V.Adamkus.

Penktadienį interviu Lietuvos radijui jis neatmetė galimybės, jog sutiktų vėl siekti prezidento posto, jeigu jį galimuose pirmalaikiuose rinkimuose iškeltų kuri nors politinė partija.