Tyrimą užsakiusios vidaus reikalų ministerijos nuomone, rezultatai – tai karo Ukrainoje pasekmė. Tyrimas atskleidžia ir tai, kad prieš daugiau nei dešimtmetį lietuviai šalyje nesaugiai jautėsi dėl visai kitokių dalykų. Situaciją LNK vidurdienio žiniose komentuoja Vidaus reikalų ministerijos projektų ir kokybės valdymo skyriaus vyresnioji patarėja – Eglė Vileikienė.

Atliekant tyrimą buvo peržvelgtas beveik dvidešimties metų laikotarpis, nuo 2006-ųjų iki 2023-ųjų metų. Anot VRM atstovės E. Vileikienės, tai yra pakankamai ilgas laikotarpis, per kurį galima įžvelgti tam tikras tendencijas. Anksčiau žmonėms nerimą kėlė prastas teisėsaugų darbas, korupcijos reiškiniai, o kaip didžiausią viešojo saugumo problemą žmonės matė eismo saugumą. Tokia situacija buvo dėl to, kad būtent 2006-2008 metų laikotarpiu buvo fiksuojamas vienas didžiausių žuvusių eismo įvykiuose skaičius, tarp jų ir atvejai, kuomet eismo įvykius sukėlė neblaivūs asmenys.

Dabar daugeliui rūpi globalūs dalykai. Tam pritaria ir tyrimo užsakovai. Vidaus reikalų ministerijos nuomone, dabartiniai rezultatai – tai karo Ukrainoje pasekmė. Žmonėms baimę kelia neprognozuojamų šalies kaimynų elgesys, nelegalios migracijos problemos.

„Jeigu anksčiau Lietuvos gyventojai nelegalios migracijos problemas suvokė kaip kažką tolimo, tai pastarųjų metų įvykiai įrodė, kad mes taip pat esame globalios Europos situacijos kontekste ir tos problemos, kurios anksčiau buvo aktualios Vakarų Europai, Pietų Europai – pasiekė ir mus“, – teigia E. Vileikienė. Ši problema į pagrindinių problemų penketuką buvo patekusi jau ir 2016 metais, migracijos krizei pasiekus Europą. Nors tuo metu Lietuvos tai tiesiogiai nepalietė, tačiau gyventojų susirūpinimas arba nerimas, kad tai palies ir juos, anot VRM atstovės, buvo.

„Lietuvos gyventojai vis labiau pasitiki pagrindinėmis institucijomis, kurios yra pavaldžios vidaus reikalų ministerijai“, – džiuginantį rezultatą praneša E. Vileikienė. Nors pasitikėjimas ugniagesiais gelbėtojais visada buvo pakankamai aukštas, tačiau dabar jis siekia net 93 procentus, o pasitikėjimas policija yra pats didžiausias per visą dvidešimties metų laikotarpį. Jų darbu pasitiki net 82 procentai Lietuvos gyventojų.

Pastebima ir tai, kad vis daugiau žmonių rūpinasi savo, savo artimųjų bei savo turto saugumu. E. Vileikienės teigimu, 2006 metais žmonių, kurie ėmėsi priemonių dėl savo saugumo, Lietuvoje tebuvo 63 procentai. Dabar skaičius siekia net 95 procentus visos Lietuvos gyventojų. Tai reiškia, kad žmonės patys rūpinasi savo saugumu ir nesitiki, kad tai už juos padarys kiti.