Vakar vakare pajūryje siautėjusi audra buvo viena stipriausių audrų per pastarąjį dešimtmetį. Didžiausias fiksuotas vėjo greitis – 37,9 m/s. Uoste esanti įranga užfiksavo, kad bangų aukštis buvo 5–6 metrai. Įsismarkavęs vėjas gerokai pakėlė ir vandens lygį – uosto akvatorijoje jis siekė maždaug 130 cm, rašoma Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos pranešime.

„Audrai uostas atsakingai ruošėsi. Kaip ir įprasta, apie stiprų vėją buvo įspėti visi uosto naudotojai, kad pasirūpintų krovos įranga ir kitu turtu, įspėjimus gavo ir kapitonai, kurie privalėjo pasirūpinti, kad laivai saugiai stovėtų prie krantinių. Laimei, nors vėjas buvo itin stiprus, rimtų incidentų išvengta. Vieno laivo kapitonas paprašė vilkikų pagalbos, kad jie padėtų saugiai stovėti prie krantinės, kito laivo, laukusio įplaukti į uostą, kapitonas priėmė sprendimą audrą pralaukti jūroje, išmetus inkarus ties Karkle“, – pasakojo Adomas Alekna, Klaipėdos uosto kapitonas.

Šį rytą, 9 val., laivyba Klaipėdos uoste atnaujinta, vėjo greitis siekia 14-17 m/s. 9 val. į uostą įplaukti laukė 3, o išplaukti – 5 laivai.

Papildyta 08.07 val.: Dėl stipraus vėjo visoje Lietuvoje penktadienio rytą be elektros dar yra iki 100 tūkst. namų ūkių, pranešė bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

„Daugiausia Klaipėdos regione ir šiaurės Lietuvoje“, – BNS komentavo ESO atstovas Tomas Kavaliauskas.

Bendrovės duomenimis, Klaipėdos regionui priskiriamiems Plungės, Telšių, Mažeikių, Tauragės, Kelmės, Raseinių ir kitiems rajonams tenka beveik du trečdaliai visų gedimų. Kita zona, kuriai didelę žalą padarė uraganinis vėjas, yra Šiaurės Lietuva – Kupiškis, Pasvalys, Rokiškis, Biržai, Anykščiai, Zarasai ir kiti rajonai..

Pagrindiniai gedimai fiksuojami dėl masiškai lūžusių elektros oro linijų atramų, nutrauktų laidų, tiek žemosios, tiek vidutinės, tiek aukštos įtampos tinkle. Skaičiuojami tūkstančiai išsijungusių transformatorinių.

Visą naktį dirbo maksimalus ESO ir rangovų organizacijų darbuotojų skaičius. Ne visur įmanoma buvo privažiuoti, tad realus uraganinio vėjo padarytos žalos mastas matomas ir vertinamas tik dabar, prisijungus naujoms darbuotojų pajėgoms.

ESO teigimu, elektros tiekimo atkūrimas visiems tikrai užtruks. Bendrovė atsiprašome vartotojų dėl galimai patiriamų nepatogumų.

Užliejo gatves, vartė medžius

Socialiniame tinkle „Facebook“ pradėjo plisti nuotraukos, kuriose matomi vėjo nulaužti medžiai, užtvėrę važiuojamąją kelio dalį. Žmonės rašo, kad Šilo, A. Kojelavičiaus bei B. Krivicko gatves užvertė medžiai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyrius teigia, kad šiuo metu Vilniaus apskrityje yra daug nulaužtų medžių, kurie užtvėrę kelius (Ukmergėje, Trakuose, Grigiškėse bei Širvintose). Anot ugniagesių, apie Vilniaus mieste užtvertus kelius pranešimų nelabai gaunama.

Teigiama, kad teko medžius šalinti Sausupio g., Galvės g., Dūmų g., A. Kojelavičiaus g. Anot ugniagesių, medžiai šiuo metu kelių nėra užvertę.


Klaipėdoje siaunčiantis vėjai pridarė dar daugiau nemalonumų - dėl audros užtvindytas Klaipėdos senamiestis.

Išsiliejusi Danės upė tvindė ir kitas miestų gatves, audra laužė medžius. Žmonės socialiniame tinkle dalijosi vaizdas iš pajūrio.

Anot meteo.lt, Danėje ties Klaipėda buvo pasiektas stichinis vandens lygis. Apie 19 valandą buvo užlieta Žvejų gatvė.

Puslapio „Klaipėda, aš su tavim“ administratorių pasidalintame Andriaus Petraičio filmuotoje medžiagoje vaizdas Klaipėdoje iš tiesų labiau primena Veneciją.

Vanduo užliejo ir Drevernos kaimelyje esantį poilsiautojų pamėgtą kempingą, kuris įsikūręs palei Kuršių marias.

Klaipėdos jūrų uoste naktį rimtų incidentų neįvyko

Klaipėdos jūrų uoste dėl ypač stipraus vėjo penktadienio naktį rimtų incidentų neįvyko, nors vėjas buvo itin stiprus.

„Šiuo metu į uostą įplaukti laukia trys, o išplaukti – penki laivai“, – penktadienį BNS pranešė uosto atstovė Dovilė Ringis.

Pasak jos, dabar vėjas rimsta, jo greitis 14-18 metrų per sekundę.

Ketvirtadienį vandens lygis uoste buvo pakilęs 1,32 metro.

Laivyba uoste apribota trečiadienio popietę.

Be elektros liko tūkstančiai

Pasak ESO, dėl stichijos ypač nukentėjo pajūrio regionai, kur vėjo gūsiai viršija 30 m/s. Čia be elektros ESO priskaičiuoja virš 100 tūkst. namų ūkių, dar apie 30 tūkst. – įvairiuose kituose Lietuvos regionuose.

„Situacija labai sudėtinga, vietomis fiksuojami pakartotiniai gedimai. Iki vidurnakčio ir po vidurnakčio pajūrį talžantis vėjas turėtų atkeliauti ir į kitus Lietuvos rajonus. Darytina prielaida, kad naktį nerimstantis vėjas gedimų skaičius išaugins dar ne viena dešimtimi tūkstančių namų ūkių“, – teigiama pranešime.

Prie jau dirbančių operatyvinių brigadų jungiasi papildomos pajėgos. 22 val. duomenimis dirba virš 120 brigadų visoje Lietuvoje

„Tačiau virstantys medžiai, šakos, laidus trauko nepaliaujamai, atskiruose ruožuose elektros oro linijos pažeistos ir ne vienoje vietoje. Atsijungusias transformatorines skaičiuojame šimtais“, – nurodo ESO.

Bendrovė žada, kad paryčiais ir rytą bus pasitelktos papildomos pajėgos elektros gedimams šalinti. ESO atsiprašo vartotojų dėl patiriamų nepatogumų ir žada padaryti viską, kad elektros tiekimas būtų atkurtas kiek įmanoma greičiau.

Naujausius duomenis žadama pateikti penktadienį, iki 8 val. ryto.

„Per Lietuvą keliauja stipriai įsismarkavęs vėjas, mūsų specialistai vos spėja fiksuoti gedimus. Jau esame užregistravę apie 20 tūkst. namų ūkių per visą Lietuvą, kuriems sutrikęs elektros tiekimas. Pranešimų srautas neslūgsta, todėl labai prašome į klientų aptarnavimo centrą skambinti tik iš nutolusių kaimų ar gyvenviečių.

Miestų ir miestelių gyventojų prašome nepranešinėti apie gedimus, nes ESO galbūt jau žino apie gedimą, tą lengvai galima pasitikrinti ESO gedimų žemėlapyje www.eso.lt/zemelapis. Prašome skambinti tik tuos, kurie patys pamatė nutrūkusius laidus ar pavojingai atrodančius kitus elektros įrenginius“, – rašoma pranešime.

Vėjas gali siekti ir 30 m/s

Delfi primena, kad sinoptikai ketvirtadienį įspėjo apie link Lietuvos artėjančią stiprią audrą. Dėl smarkaus vėjo įspėjimus į mobiliuosius gyventojams išplatino Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Pasak sinoptikų, audra Lietuvą turėtų pasiekti antroje dienos pusėje ir nuo pajūrio vakare bei naktį slinkti per likusią Lietuvą.

„Antroje dienos pusėje link vakaro, pradedant vakariniais rajonais, pradės stiprėti pietvakarių ir vakarų vėjas, ir vakare, naktį, vėjo gūsiai sustiprės iki 32 metrų per sekundę, toks vėjas laikysis pirmoje nakties pusėje“, – BNS sakė Hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Simona Dalinkevičiūtė.

Prognozuojama, kad vėjo gūsiai sieks 20–25 m/s, vakariniuose rajonuose – 28–30, pajūryje – iki 32 m/s.

„Antroje nakties pusėje vėjas po truputį rims, bet vis tiek bus smarkus, gūsiai sieks 18–23 m/s ir vietomis, vakariniuose rajonuose, – iki 27 m/s. Iki ryto laikysis smarkus vėjas, ryte jis ims silpnėti, bet vis dėlto visoje šalyje gūsiai dar bus pavojingi – 15–20 m/s“, – sakė sinoptikė.

Su stipriu vėju į šalį atslinks ir kritulių – lietus bei šlapdriba. Smarkaus lietaus kilti neturėtų, tačiau, pasak sinoptikės, jis bus intensyvus.

„Šlapdriba kris šiaurinėje šalies pusėje, ties pajūriu, centriniais, rytiniais rajonais daugiau kris lietaus pavidalo kritulių. Dieną kritulių kiekis nebus smarkus, bet irgi protarpiais palis, gali įsimaišyti šlapdribos“, – apie penktadienio orus sakė S. Dalinkevičiūtė.

Ribojama laivyba

Klaipėdos jūrų uoste dėl ypač stipraus vėjo ketvirtadienio vakarą toliau ribojama laivyba, įplaukti ir išplaukti laukia po vieną laivą.

„Laivyba ribojama. Vėjas – iki 30 metrų per sekundę, vidutiniškai – apie 25–27 metrai per sekundę. Bangų aukštis – 5 metrai“, – BNS komentavo uosto atstovė Dovilė Ringis.

Laivyba apribota trečiadienio popietę.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) ketvirtadienį iki 22 valandos vakaro sulaukė per 200 iškvietimų dėl audros padarinių.

Kaip BNS informavo PAGD Situacijų koordinavimo skyriaus atstovai, nuo 6 ryto iki 22 val. ugniagesiai iš viso buvo kviesti 254 kartus, daugiau nei 200 kartų jie vyko šalinti medžių, nutrauktų elektros laidų.

Daugiausia iškvietimų dėl medžių sulaukta Vilniaus rajone ir mieste – 18, Tauragėje, Ukmergėje, Rokiškyje, Trakuose, Panevėžyje ir šių miestų apylinkėse – po 9-11, Klaipėdoje ir rajone – 8 kartus, Kaune ir Šakiuose – po 7 iškvietimus.

PAGD Situacijų koordinavimo skyriaus (SKS) atstovas BNS sakė, kad daugiausiai skambučių sulaukiama dėl ant kelio ar ant elektros linijų nuvirtusių medžių, dėl nutrauktų elektros laidų.

Įsismarkavusi vėtra pajūrio regione ėmė versti medžius, Klaipėdoje griuvo betoninė kolona, Danės upė ėmė semti Žvejų gatvę, nors nė nebuvo lietaus.

Klaipėdiečiai ir uostamiesčio apylinkių gyventojai pranešė, kad vis stipriau siautėjanti vėtra ėmė kelti pavojų – vienas vyras dalijosi, kad netoli Karklės medžiai griuvo ant važiuojančio automobilio. Laimei, žmogus nebuvo sužalotas, tačiau automobilio stiklas dužo.

Kiti ragino mieste patraukti automobilius kuo toliau nuo tvorų, medžių ir net šiukšlių dėžių. Bene keisčiausias pranešimas pasirodė apie Žvejų gatvėje besikaupiantį vandenį, mat uostamiestyje stipresnio lietaus nė nebuvo.