„Global Age Watch“ indekse Lietuvai skirta 50-oji vieta iš 91 įvertintos šalies. Lietuva įvertinta gana gerai dėl išsilavinimo ir darbo rinkos, bet šalies vertinimą numušė senolių jaučiamas nesaugumo jausmas ir nepasitenkinimas pilietinėmis laisvėmis, skelbia tyrimo autoriai.

Tyrimo duomenimis, geriausios šalys pagyvenusiems žmonėms Švedija, Norvegija ir Vokietija. Sąrašo apačioje atsidūrė Afganistanas, Tanzanija ir Pakistanas.

Estijai skirta 29-oji vieta, Latvijai- 45-oji. Kaimyninė Baltarusija liko 60-a, Lenkija - 62-a, Rusija-78. Prastai iš ES šalių įvertintos Kipras ir Graikija (57 ir 58 vietos).

Britanijoje įsikūrusi organizacija „Help Age International“ ir Jungtinės Tautos tyrimą paskelbė spalio 1 dieną minimos Pasaulinės pagyvenusių žmonių dienos proga.

Valstybės surikiuotos atsižvelgiant į pajamas, sveikatą, išsilavinimą, darbo rinką ir aplinką, sukurtą pagyvenusiems žmonėms.

Šalies vadovė pasveikino senjorus

Antradienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino šalies senjorus su Tarptautine pagyvenusių žmonių diena. Savo sveikinime šalies vadovė pabrėžė, kad senjorai yra labai reikalingi Lietuvai.

"Esate Lietuvos atmintis ir sąžinė. Būdami aktyviais visuomenės nariais padedate kurti gražesnę Lietuvą. Jūsų širdys saugo mūsų papročius ir vertybes, perduoda šį turtą vaikams ir anūkams. Per Jus jaunajai kartai tampa sava mūsų tradicinė kultūra. Iš Jūsų galime pasimokyti nuoširdaus pilietiškumo", - savo sveikinime rašo šalies vadovė.

Prezidentė taip pat pabrėžia, kad senjorai savo kantrybe, perduodama gyvenimiška patirtimi, gebėjimu paremti vieni kitus ir įveikti negandas įkvepia aplinkinius, verčia pasitempti ir gyventi prasmingai.

1990-aisiais Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja spalio 1-ąją paskelbė Tarptautine pagyvenusių žmonių diena, primena ELTA.

Lietuvos senolių skaičius nuo 2003 metų pradžios išaugo nuo 512,2 tūkst. iki 542,2 tūkst., ir pagyvenę žmonės šiuo metu sudaro 18,2 proc. Lietuvos gyventojų.