Vakarų teisininkams vis dažniau tenka susidurti su situacijomis, kai sutuoktinio paklydimas į kairę prasideda ar paaiškėja per socialinius tinklus. Ši nauja banga ateina ir į Lietuvą: žmonės pas advokatus vis dažniau ateina su perimta sutuoktinio virtualaus gyvenimo istorija.

Užsienyje dėl socialinių tinklų skiriasi net trečdalis porų

Žurnalo „Veidas“ užsakymu rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovės „Prime consulting“ 2013 m. rugsėjo 3-4 d. atliktos didžiųjų miestų gyventojų apklausos duomenimis, 74,4 proc. respondentų ištikimybę laiko vertybe, 24 proc. mano, kad tai nėra vertybė, o 1,6 proc. neturi nuomonės šiuo klausimu. Kita vertus, tik 57,2 proc. respondentų įsitikinę, kad sutuoktinių neištikimybė Lietuvos visuomenėje nėra paplitęs reiškinys, o 41 proc. apklaustųjų visgi įžvelgia Lietuvoje didelį neištikimybės paplitimą.

Amerikiečių tyrimai rodo, kad bent vieno neištikimybės atvejo paženklinta maždaug 20 proc. visų santuokų, o tarp nesusituokusių porų neištikimybės rodiklis siekia 30-40 proc. Pasak mokslininkų, neištikimybės mastai kur kas didesni nei rodo apklausos, kadangi žmonės ne visada atvirai prisipažįsta tai padarę. JAV jau maždaug trečdalyje, o Jungtinėje Karalystėje – maždaug penktadalyje skyrybų bylų figūruoja „Facebook“ ir kiti socialiniai tinklai bei pokalbių svetainės, teigia žurnalas „Veidas“.

Taip yra todėl, kad šiandien žmonės vis daugiau bendrauja virtualiai, internete viešina savo gyvenimą, slapta nuo antrosios pusės susirašinėja, todėl socialiniai tinklai tampa vienu pagrindinių porų nesantaikos priežasčių. Jei žmogui ir pavyksta nuslėpti nuo sutuoktinio neištikimybės epizodą, visiškai netyčia socialiniame tinkle informaciją apie jį paviešina kuris nors iš „Facebook“ draugų.

Ne veltui psichologai perspėja, kad prieš ką nors skelbiant socialiniame tinkle reikėtų gerai pagalvoti, kadangi ši informacija gali būti panaudota kaip įkaltis skyrybų byloje. Pasak advokatų, neištikimybė – pagrindinė skyrybų priežastis ir Lietuvoje. Skirtingų advokatų duomenimis, dėl neištikimybės skiriasi maždaug 50-80 proc. šeimų. Nors socialiniai tinklai lietuviams koją kiša rečiau nei vakariečiams, su šiuo reiškiniu vis dažniau susiduria ir Lietuvos advokatai.

Klientai ateina su „Skype“ susirašinėjimais ar net visu sutuoktinio elektroniniu paštu

„Neištikimybė – šiandien tikrai dažna skyrybų priežastis, o internetas iš tiesų prie to prisideda. Kai žmonės naršo po internetą, jie palieka savo pėdsakus. Todėl klientai labai dažnai atsineša susirašinėjimą per programą „Skype“, kažkokius duomenis iš „Facebook“ ir pan. Kažkokiu būdu sutuoktinis vis dėlto sugeba atsekti slaptus antrosios pusės santykius. Tačiau tokie įrodymai, aišku, ginčytini. Teisme galioja taisyklė, kad visi įrodymai turi būti gauti leistinomis priemonėmis. Taigi teismas turėtų vertinti tik tuos įrodymus, kurie gauti leistinomis priemonės. Tačiau kai tokia medžiaga pateikiama teismui, be abejo, ji turi tam tikros įtakos. Tik neretai žmonės neša labai beverčius susirašinėjimus. Pavyzdžiui, yra pažinčių svetainė www.draugas.lt. Joje boružėlė susirašinėja su drugeliu. Kaip man tą boružėlę ar drugelį susieti su Jonu ar Maryte? Žinoma, kai žmogus prišoka prie sutuoktinio kompiuterio ir pamato šį susirašinėjimo langą, jam abejonių nekyla. Tačiau įrodyti tai sudėtingiau“, - pasakojo advokatė Viktorija Čivilytė.

Visgi pašnekovė teigė, kad šiais IT technologijų laikais yra būdų, kaip visa tai įrodyti, tačiau plačiau savo darbo paslapčių neatskleidė.

Paklausta, kas dažniau skundžiasi dėl sutuoktinio neištikimybės – vyrai ar moterys, advokatė pabrėžė, kad skyrybų bylose tokius kaltinimus ji nuolat girdinti iš abiejų pusių.

„Galima būtų pagalvoti, kad visi vaikšto į kairę. Susiduriu su šiuo teiginiu vos ne kiekvienoje byloje. Tačiau norint taip teigti, vis dėlto reikia svarių įrodymų, o jų dažnai nebūna. Kita vertus, reikia pripažinti, kad žmonės yra pakankamai išlaisvėję ir pas mus ima vyrauti laisvas sekso kultas. Būna, kad žmonės netgi susitaria taip gyventi, bet ateina laikas, kai vienam iš jų tai nusibosta. Ir tuomet sutuoktinis atvirai tarsi toleruoja antrosios pusės neištikimybę, neprieštarauja, o už nugaros renka neištikimybės įrodymus ir ateina labai pasiruošęs. Dar viena tendencija, kuri pastaruoju metu ima vyrauti ir kuri mane glumina, kad neretai yra perimamas sutuoktinio elektroninis paštas. Būna atvejų, kai man atneša visą priešingos pusės elektroninį susirašinėjimą. Plintant internetui, privatumo sąvoka vis labiau nunyksta ir tai kelia nerimą“, - teigė advokatė.

Pasak V. Čivilytės, pasitaiko ir tokių atvejų, kai vyras kokiame nors pažinčių tinkle susikuria anketą su nuotrauka, o ją užtinka, tarkime, jo žmonos geriausia draugė. Kitas ne retas variantas, kai vedęs vyras nusprendžia palikti meilužę, o ši supykusi apie jų santykius su visais virtualiais įrodymais praneša jo žmonai. Kartais meilužė arba meilužis per socialinį tinklą specialiai apsireiškia. Taip jie tikisi, kad šeimoje kils konfliktas ir jų mylimasis liks tik jiems.

Vis dėlto bandymas įrodyti sutuoktinio neištikimybę teisme, pašnekovės teigimu, kainuoja labai daug pastangų ir pinigų, o naudos duoda mažai. „Ką duoda įrašas, kad santuoka nutraukta dėl neištikimybės? Nebent suteikia moralinį pasitenkinimą ieškovui. Tiesa, įstatyme yra numatyta išimtis, kad įrodžius sutuoktinio kaltę galima nukrypti nuo turto dalybų į lygias dalis. Būna, kad ši nuostata taikoma, bet, tiesą pasakius, įrodyti kaltę labai sudėtinga. Vis dėlto dažniausiai teismas nustato, kad santuoka iširo dėl abiejų sutuoktinių kaltės.

Man susidaro įspūdis, kad žmonės tokiu būdu tiesiog išreiškia savo pyktį ir keršija. Tačiau skyrybos dėl vieno iš sutuoktinio kaltės iš visų skyrybų procesų užtrunka ilgiausiai. Pavyzdžiui, bendru sutarimu – kai vienas kažkur nusileidžia, kitas kažkur nusileidžia – išsiskirti galima per mėnesį, o draskantis procesas užtrunka ir trejus metus. Nemanau, kad visos šios pastangos vertos rezultato“, - svarstė V. Čivilytė.

Pasak jos, tik amerikietiškuose filmuose galime prisižiūrėti, kaip turtingo vyro žmona, skirdamasi dėl neištikimybės, prisiteisia didžiulius turtus. Kasdienybė kur kas pilkesnė.