Jos duomenimis, šią savaitę taip pat aptiktas 621 britiškasis arba vadinamasis Alfa varianto atvejis, taip pat 21 Anykščiuose aptiktos viruso linijos (B.1.620) atvejis bei vienas braziliškasis arba Gama varianto atvejis.

Epidemiologas Gytis Dudas sako Delta variantas variantas pasižymi tiek ženkliai padidėjusiu perdavimo efektyvumu (apie 60 proc. didesnis lyginant su Alfa variantu), tiek stipriai (apie 6,8 karto) sumažėjusiu neutralizuojančių antikūnų efektyvumu pasiskiepijus arba persirgus kita atmaina.

Pasak jo, nors šis variantas pasižymi padidėjusia tikimybe užsikrėsti pasiskiepijus ar persirgus kita atmaina, tyrimai rodo, kad skiepijimas viena vakcinos doze („Pfizer“ arba „AstraZeneca“) nuo simptomų užsikrėtus Delta atmaina apsaugo 33,5 proc., o pasiskiepijus abiejomis dozėmis – 80,9 procento. Asmenys, paskiepyti abiejomis vakcinos dozėmis, taip pat yra 92–96 proc. apsaugoti nuo gydymo ligoninėse užsikrėtus šia atmaina.

Be kita ko, G. Dudas sako, kad naujausias Gama varianto atvejis yra ketvirtasis šios atmainos įvežimas į Lietuvą.

„Iki šiol gama variantas Lietuvoje valdytas ganėtinai sėkmingai ir nėra duomenų, kad jis cirkuliuotų nuolat. Priminsiu, kad pirmasis Lietuvoje aptiktas Gama varianto atvejis buvo aptiktas pas keliautoją. Iki šiol nėra įrodymų, jog asmuo perdavė infekciją kam nors kitam. Kiti du Gama varianto įvežimai įvyko Bezdonyse ir Pasvalyje, abiem atvejais sekoskaita patvirtino po du atvejus abiejose gyvenvietėse“, – teigė jis.

Epidemiologo teigimu, Šios savaitės sekoskaitos duomenyse taip pat buvo aptikti keturi galimai epidemiologiškai susiję Alfa varianto atvejai, kuriuose sekoskaita taip pat nustatė S baltymo E484K mutaciją.

„Ši mutacija yra siejama su sumažėjusiu antikūnų efektyvumu persirgus atmainomis be šių mutacijų ar pasiskiepijus ir yra viena iš raktinių mutacijų kitose rūpestį keliančiose ir stebimose atmainose – Beta (B.1.351) ir Gama variantuose (P.1)“, – nurodė jis.

Epidemiologo teigimu, Jungtinė Karalystė vasario gale stebėjo ribotą Alfa varianto, įgijusio E484K mutaciją, cirkuliavimą. JAV Oregono valstijoje kovo pradžioje taip pat stebėta Alfa varianto, įgijusio E484K mutaciją, infekcijos grandinė.

„Tas pats atsitiko Lietuvoje – viena iš daugelio Lietuvoje cirkuliuojančių Alfa varianto linijų įgijo E484K mutaciją ir sukėlė mažiausiai keturis sekoskaita aptiktus ir greičiausiai susijusius atvejus. Panašus atvejis Lietuvoje stebėtas ir gegužės viduryje, kuomet buvo rastas alfa varianto atvejis su nepriklausomai nuo visų kitų atvejų įgyta E484K mutacija, tačiau nebuvo aptiktas tolimesnis šios linijos plitimas“, – aiškino G. Dudas.

Jo teigimu, Lietuvoje papildomos mutacijos neįgijęs Alfa variantai sukelia virš 90 proc. visų koronaviruso infekcijų, tad skiepai prieš šią atmainą veikia beveik vienodai efektyviai.

„Tačiau iš kitų tyrimų žinome, kad būtent E484K mutacija gali reikšmingai sumažinti natūralios infekcijos metu arba po skiepo susidariusį antikūnų atsaką, todėl į šiuos „B.1.1.7+E484K” atvejus bus reaguojama intensyviau“ – sako G. Dudas.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro laboratorijoje ištirta 550 ėminių, iš kurių 536 atvejai priklauso Alfa variantui, taip pat šioje laboratorijoje nustatyti šeši nauji Anykščiuose aptiktos viruso linijos atvejai. Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų laboratorijoje ištirta 60 ėminių, iš kurių 52 atvejai priklauso Alfa variantui, taip pat šioje laboratorijoje nustatyti du nauji B.1.620 atvejai.

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro laboratorijoje ištirti 48 ėminiai, iš kurių 33 atvejai irgi priklauso Alfa variantui, taip pat šioje laboratorijoje nustatyta 13 naujų Anykščiuose aptiktos viruso linijos atvejų, po vieną Gama bei Delta variantą.

Pastaroji viruso atmaina Lietuvoje aptikta pirmą kartą.

Iš viso iki šiol Lietuvoje, pagal NVSPL koordinuojamą sekoskaitos projektą, atlikta 12 tūkst. 220 ėminių sekoskaita, aptikti 8268 britiškosios atmainos atvejai, 13 Pietų Afrikos (Beta) atvejų, 211 Anykščiuose aptiktos, šeši Gama ir vienas Delta viruso atmainos atvejai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)