Tokia procedūra buvo reikalinga, kad klaipėdietis galėtų susitvarkyti dokumentus gauti leidimą nuolat gyventi Lietuvoje.

„Ji ne kartą yra baustas administracine tvarka, kad Lietvoje gyvena, nors neturi jokio teisinio pagrindo, kad neturi asmens tapatybės dokumentų. Gal tai ir paskatino jį kreiptis į teismą, kad galėtų pradėti įteisinimo savo gyvenimo Lietuvoje procedūrą, nes atsibodo baudas mokėti“, – komentavo Klaipėdos miesto apylinkės teismo teisėjas Darius Kurpavičius.

M. Korčagino mama, kuri turi Lietuvos pilietybę, pripažino, kad ji yra kalta, jog sūnus, nors ir gimė, augo, gyvena Klaipėdoje, vis dar laikomas užsieniečiu.

„Nepasirūpinau, jog sūnus, kai jam sukako 16 metų, gautų pasą. Tuo metu dirbau, studijavau, todėl tuos reikalus vis atidėliojau, viskas užsitempė“, – teisinosi moteris.

Kai sūnui sukako 18 metų, jis pats privalėjo pasirūpinti reikiamais dokumentais, kad galėtų teisėtai gyventi Lietuvoje, tačiau to nepadarė. 1988 metų spalį gimęs M. Korčaginas iki šiol laikomas užsieniečiu ir formaliai Lietuvoje gyvena neteisėtai.

M. Korčaginas teisme tikino, kad jam reikalingas leidimas nuolat gyventi Lietuvoje, nes jis nori legaliai įsidarbinti, ateityje sukurti šeimą. Jis gimtojoje šalyje nenori jaustis jokių teisių neturinčiu žmogumi.

Teismui pateikta įrodymų, kad M. Korčaginas visą laiką gyveno Lietuvoje, iš jos nebuvo išvykęs, su užsienio valstybėmis neturi jokių ryšių. Jis gerai kalba lietuviškai.

Sykį jam buvo pavykę ir įsidarbinti, tačiau dirbo neilgai.

Klaipėdos miesto apylinkės teismo teisėjas D. Kurpavičius ketvirtadienį paskelbė nutartį, kuria visiškai patenkino M. Korčagino pareiškimą.

Teismas nustatė juridinį faktą, kad pareiškėjo gyvenamoji vieta yra Lietuva. Be to, teismas atnaujino terminą, per kurį M. Korčaginas galės pateikti dokumentus gauti leidimą nuolat gyventi Lietuvoje.

Norint jį gauti, asmuo privalo turėti nuolatinę gyvenamąją vietą ir 300 eurų pajamų per mėnesį.

Teisme vienas uostamiesčio individualios įmonės savininkas paliudijo, jog pasirūpins, kad M. Korčaginas turėtų nuolatinę gyvenamąją vietą ir atitinkamas pajamas.

Pats M. Korčaginas išklausyti teismo sprendimo, turinčio įtakos jo tolimesnio gyvenimo kokybei, neatvyko.