„Nėra čia kažkoks netikėtas dalykas, ir toliau tas skaičius, panašu, augs, nes mes susitinkame, bendraujame, linksminamės. Žmonės komunikuoja, liga plinta. To turbūt ir reikėjo tikėtis. Galiu tik dar kartą pasikartoti: oras vėsta, žmonės iš atvirų erdvių persikelia į uždaras, ir, jeigu jie nesilaiko saugos priemonių (atstumų, nedėvi kaukių), liga plinta“, – sakė A. Veryga ketvirtadienį, prieš Seimo posėdį.

Dar vienas žmogus mirė

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) spalio 15 d., 9 val., duomenimis:

Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms – 6760.

Sergančių žmonių skaičius – 3635.

Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius – 255.

Mirusių nuo koronaviruso žmonių skaičius – 110.

Užsikrėtusieji koronavirusu, mirę dėl kitų priežasčių – 32.

Pasveikusių žmonių skaičius – 2983.

Izoliacijoje esančių asmenų skaičius (sergančių, sąlytį turėjusių, iš paveiktų teritorijų atvykusių, kuriems išduoti sprendimai aktualiu 14 dienų laikotarpiu) – 34505.

Nuo birželio 1 d. įvežtinių atvejų – 333.

Ligoninės kol kas neperkrautos

Ministras atkreipė dėmesį, kad šiuo metu laikomasi strategijos užčiuopus siūlo galą (plitimą kurioje nors vietoje) labai daug testuoti. Tokiu atveju randama daug atvejų.

„Tada mums vėl didėja tas skaičius, nes labai daug randame. Jis taip ir rutuliojasi, po truputį kyla į viršų. Bet šiaip infekcija tikrai gyvena visuomenėje. Galiu šimtąjį kartą pasikartoti, kad turime saugotis visi, nes mes nežinome, kas užsikrėtęs. Dalis atvejų yra neatsekamų. Akivaizdu, kad žmonės negirdi šitos žinios ir nesisaugo. Dėl to ji plinta“, – sakė A. Veryga.

Pasak ministro, ligoninės kol kas nėra perkrautos, išskyrus atskirus atvejus, kai ne dėl perkrovimo, o labiau dėl užsikrėtusio personalo kyla problemų.

„Tik Kaune infekcinė ligoninė beveik pilna. Įstaiga, kiek žinau, kalbasi su aplinkinėmis ligoninėmis ir organizuoja procesus, kad būtų galima daugiau pacientų padėti; Lietuvos masteliu, jeigu neklystu, mes apie 40 proc. COVID rezervo lovų turime užimtų. Tai dar nėra sistemos perkrovimas“, – sakė A. Veryga.

Vien Vilniuje – daugiau kaip 100 atvejų

Ministro teigimu, 110 atvejų yra nustatyta Vilniuje.

Sveikatos apsaugos ministras viliasi, kad sostinė vis dėlto įsiklausys į rekomendacijas, kurios buvo išsakytos šio miesto sprendimų priėmėjams.

„Aš tikiuosi, kad įsiklausys, manau, visi suinteresuoti, taip pat ir Vilnius, ir miesto valdžia nėra priešai savo gyventojų, turi suprasti, kad, nesiimant jokių priemonių, nevaldant situacijos, gydymo įstaigos bus perkrautos, ir miestas turės kitų bėdų, kokių turėjo, pavyzdžiui, Raseiniai.

Tada reikės galvoti, ką daryti su pacientais. Iš Raseinių nuvežti keliasdešimt pacientų į Vilnių yra variantas, bet iš Vilniaus nuvežti kelis tūkstančius pacientų į Raseinius nebus variantas. Miestas tą turi suprasti, reikia valdyti“, – sakė A. Veryga.

Ministras miestui pirmiausia rekomenduoja aktyvinti testavimą, pasižiūrėti į tam tikras specifines vietas, jų darbuotojus.

„Tada, jeigu jau nesinori plačiai visuomenę apimančių priemonių, tai bent jau reikėtų taikytis į pačias sudėtingiausias vietas. Miestas jau dabar turi įsivertinti, kas vyksta gydymo įstaigose, slaugos, globos įstaigose, ar tikrai gerai ten vykdoma infekcijų kontrolė, kad nebūtų tokių situacijų, kaip buvo Blinstrubiškiuose arba kitose vietose, kur dabar jau ir mirčių turime, nes ten žmonės patys pažeidžiamiausi“, – kalbėjo A. Veryga.

NVSC Vilniui siūlė įvesti infekcijos plitimą ribojančių priemonių

Kaip jau skelbta, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), atsižvelgdamas į nepalankią epidemiologinę situaciją dėl koronaviruso infekcijos (COVID-19) plitimo Vilniaus mieste, paragino savivaldybę imtis priemonių, skirtų šios infekcijos valdymui gerinti.

NVSC Vilniaus mieste rekomenduoja laikinai riboti aktyvaus laisvalaikio veiklas uždarose patalpose, kai negali būti užtikrintas kvėpavimo takus apsaugančių priemonių dėvėjimas, pavyzdžiui, grupines sporto treniruotes, šokių, dainavimo studijų veiklą, taip pat – trumpinti barų darbo laiką, teigiama pranešime spaudai.

Pasak NVSC Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės, pastarųjų dienų tendencijos verčia imtis priemonių infekcijai stabdyti. Dėl to siūloma laikinai atsisakyti tų veiklų, kurios šiuo metu epidemiologiškai rizikingiausios.

„Siūlomos priemonės tikrai minkštos, jas, mūsų vertinimu, jau reikia taikyti čia ir dabar, kad vėliau neprireiktų didesnių ribojimų. Ir jos siūlomos atsižvelgus į turimą statistiką ir skaičius bei epidemiologines nustatytų atvejų sąsajas. Registruojame protrūkius, susijusius su sporto klubais, šokių studijomis, ledo rituliu, jie išplito į įstaigas, įmones, organizacijas, mokyklas. Turime atvejų, siejamų su apsilankymais baruose, kur tie atvejai – tarsi kibirkštis, įžiebianti protrūkius darbo ar ugdymosi aplinkoje. Mūsų nuomone, tokios „prabangos“ šiuo metu sau leisti tiesiog negalime“, – sako R. Lingienė.

NVSC buvo pateikusi bendrų rekomendacijų tokių paslaugų teikėjams jas teikti tik pasitarus su visuomenės sveikatos specialistais ir ėmusis maksimalių infekcijos kontrolės prevencijos priemonių. Jei to negalima užtikrinti – laikinai paslaugas stabdyti. Tačiau norimų rezultatų tai nedavė – susiję atvejai ir toliau registruojami. Be to, pavyzdžiui, buvo kreiptasi į vieną iš šokio studijų su raginimu laikinai sustabdyti veiklą, bet į tokias rekomendacijas ji taip ir neatsižvelgė.

Vilniaus miesto savivaldybė atsakė, kad ribojimų įvesti neskubės.