Lietuvos krašto apsaugos viceministras Marijus Velička susitikime su Lenkijos generolu padėkojo už pratyboms į Lietuvą atsiųstas Lenkijos rotacines pajėgas, taip pat aptarė šalių bendradarbiavimą gynybos srityje ir NATO viršūnių susitikime Varšuvoje priimtus sprendimus.

"Džiaugiamės Lenkijos sprendimu atsiųsti šalies rotacinių pajėgų karius bendroms pratyboms į Lietuvą. Kartu su Lietuvos kariais besitreniruojančioms rotacinėms pajėgoms tai puiki galimybė gerinti tarpusavio sąveiką ir karių pasirengimą", - Lenkijos atstovui dėkojo viceministras M. Velička, pabrėždamas Baltijos šalių ir Lenkijos glaudaus bendradarbiavimo svarbą.

Pasak generolo M. Rožanskio, Lenkijos ir Lietuvos karinis bendradarbiavimas šiuo metu yra kaip niekad stiprus ir ateityje jį reikia išlaikyti intensyvų.

Vizito metu - rugpjūčio 10-11 dienomis - Lenkijos generolas taip pat susitiko su Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininku brigados generolu Vilmantu Tamošaičiu, Sausumos pajėgų vadovybe ir NATO pajėgų integravimo vieneto vadu pulkininku Jakobu S. Larsenu.

Pasak Krašto apsaugos ministerijos pranešimo, Jungtiniame štabe Lietuvos ir Lenkijos generolai sutarė stiprinti bendrų pratybų mastą ir dalyvavimą jose, daug dėmesio skirta ateinančių metų bendradarbiavimui.

Lenkijos generolas M. Rožanskis taip pat aplankys Lietuvoje pratybose dalyvaujančius Lenkijos rotacinių pajėgų karius. Šiuo metu Lietuvoje yra kuopos dydžio vienetas, kuris su Lietuvos kariais treniruosis visą rugpjūtį.

Lietuva ir Lenkija, stiprindamos saugumą regione karinėje srityje, glaudžiai bendradarbiauja nuo 1993 metų. Abiejų šalių kariai plėtoja nuolatinį įvairaus lygmens štabų, karinio mokymo įstaigų ir karinių vienetų bendradarbiavimą. Nuo 2003 m. Lietuva dalyvauja Lenkijoje esančio NATO Šiaurės-Rytų korpuso veikloje. Lenkijos karinės oro pajėgos reguliariai pagal rotacijos principą užtikrina Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvės apsaugą, siųsdama savo pilotus ir naikintuvus NATO Oro policijos misijai Baltijos šalyse. Lietuva, Lenkija ir Ukraina yra įsteigusi bendrą karinį vienetą - brigadą LITPOLUKRBRIG, kuri buvo įsteigta šalių gynybos ministrams 2014 metų rugsėjo 19 d. Varšuvoje pasirašius brigados steigimo sutartį. Brigadą sudaro tarptautinis štabas, trys batalionai ir specializuoti padaliniai.