„Jauniausiam susirgusiajam 8 m., vyriausiam – 64 m. 48 proc. atvejų yra įvežtiniai, likusieji susiję su įvežtiniais atvejais arba su protrūkiais, dalis jų negalėjo įvardyti, kur galėjo užsikrėsti, tačiau užsienyje nesilankė“, – „Delfi“ teigė NVSC gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Pasak gydytojos epidemiologės, pagrindinės šalys, iš kurių atvyko užsikrėtę asmenys – Didžioji Britanija, Čekija, Danija.

„Didžioji dalis (91 proc.) užsikrėtusiųjų jautė simptomus, tačiau ligoninėse šiuo nėra gydomas nė vienas asmuo, kuriam patvirtinta omikron atmaina“, – teigė D. Razmuvienė.

Užfiksuota ir Šiauliuose

Dėl užfiksuotos naujos omikron atmainos feisbuke perspėjo ir Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

„Mieste užfiksuota omikron. Šventės yra smagu, tačiau saugotis yra privalu. Ypač atsargiai turėtų elgtis galimynių paso (GP) turėtojai. Mat dažnas GP yra klaidinantis, o Jūsų skiepo apsauga jau yra minimali. Todėl Jums kyla didelis pavojus užsikrėsti. Todėl tie žmonės, kurie pasirinko skiepus (tokių yra dauguma ir todėl tas GP šarvas iš popieriaus tampa Achilo kulnu) turi savo skiepą skubiai suaktyvinti. Iki to meto Jums reikia būti ypač atsargiems. Dažnu atveju Jūsų GP nieko nebereiškia. Pavyzdys Belgija, Danija ir kitos šalys, kur skiepo apimtys siekė 90 proc. Todėl jie uždaro teatrus ir kitas bendro buvimo vietas.

Labai noriu remtis logika ir tikiu, jog miesto gyventojai susiims, mat šiuo metu mūsų sergamumas vėl didėja. Tą didėjimą reikia pristabdyti. Tai galite tik Jūs. Tam reikia vos vos pagalvoti savo galva. Prašau taip ir padaryti! Galvojimas vyksta lengviau, jeigu einama pasivaikščioti į parką , ar su rogutėmis nuo kalnelio“, – sakė A. Visockas.

Simptomai

Kaip jau skelbta, koronaviruso omikron atmainos simptomai skiriasi nuo ankstesnių atmainų simptomų, vis tik tai – COVID-19 infekcija, kuri gali sukelti sunkią ligą. Amerikoje omikron plinta žaibišku greičiu, o dabar, artėjant švenčių ir su jomis susijusių kelionių laikotarpiui, ypač aktualus klausimas, ką reikia žinoti apie naują koronaviruso atmainą.

Pirminiais duomenimis, daugumai žmonių, bent jau pasiskiepijusių, omikron sukelia nestiprius negalavimus, kurie panašūs į elementarų peršalimą.

Infekcinių ligų specialistė, vakcinologė, daktarė Katherine Poehling
išvardino ryškiausius omikron simptomus: kosulys, nuovargis ar silpnumas, gerklės skausmas ar sloga. Uoslė ir skonis, užsikrėtus omikron atmaina, praktiškai nedingsta, teigė ekspertė. Tiesa K. Poehling ir kiti ekspertai pabrėžia – duomenys apie simptomus remiasi tik pranešimais apie omikron infekciją, o ne moksliniais duomenimis.

Kaip pabrėžė visuomenės sveikatos mokslų dėstytojas iš Niujorko daktaras Bruce Lee, visus atsiliepimus patartina vertinti kiek rezervuotai, nes tai – žmonių atsiliepimai, be to, jie greičiausiai atspindi tam tikrą populiacijos segmentą – jaunus, sveikus žmones ir tuos, kurie galutinai pasiskiepiję.

„Akivaizdu – jei žmogus vakcinuotas, ypač jau gavęs ir pastiprinamąją dozę, omikron sukelia ne tokią stiprią infekciją, – teigė Nešvilio Vanderbilto universiteto Medicinos centro infekcinių ligų ekspertas daktaras Williamas Schaffneris. – Kol kas mums trūksta daugiau duomenų apie tai, kaip omikron paveiks nepasiskiepijusius žmones.“

COVID-19 statistika: 639 nauji atvejai, 13 mirčių

Kaip jau skelbta, praėjusią parą nustatyti 639 nauji COVID-19 atvejai, mirė 13 žmonių, rodo pirmadienį paskelbti Statistikos departamento duomenys.

Dešimt mirusiųjų buvo neskiepyti arba paskiepyti nepilnai.

Ligoninėse šiuo metu gydomas 1161 COVID-19 sergantis pacientas – keliomis dešimtimis daugiau, nei buvo praėjusią parą, 110 iš jų – reanimacijoje.

Šalyje praėjusią parą atlikta apie 3,9 tūkst. molekulinių (PGR) ir 1,1 tūkst. antigeno tyrimų dėl įtariamo koronaviruso.

14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų sumažėjo ir siekia 724 atvejus. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis išlieka nepakitęs ir siekia 10,5 procento.

Nuo pandemijos pradžios šia infekcine liga Lietuvoje susirgo 512,2 tūkst. gyventojų, o nuo jos mirė 7,3 tūkst. žmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)