Apie incidentus Delfi informavo KAM Visuomenės informavimo skyrius Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamentas.

Vienas incidentas, pasak KAM, įvyko regioninėje radijo stotyje, kitas – mieste veikiančiame prekybos centre.

Skelbiama, kad dėl įvykio pradėtas tyrimas.

„Abu atvejai buvo greitai pastebėti, o nelegalios transliacijos – nutrauktos. NKSC atlieka išsamų kibernetinių incidentų tyrimą, siekiant išsiaiškinti, kokiu būdu buvo įsilaužta ir pakeistas transliacijų turinys. Apie įvykius informuota Lietuvos policija ir kitos atsakingos institucijos“, – nurodė KAM.

Gyventojai raginami išlikti budriais ir pranešti apie įtartiną informaciją.

„Hibridinės atakos, kai kibernetinis incidentas yra naudojamas dezinformacijos sklaidai, Lietuvoje fiksuojamos jau ne pirmą kartą. Institucijos yra įgudusios į tokias atakas reaguoti, tačiau didžiausią efektą užkardant šių atakų plitimą duoda bendri veiksmai su visuomene. Svarbu, kad gyventojai ir toliau išliktų budrūs, kritiškai priimtų informaciją ir praneštų atsakingoms institucijoms apie įtarimą sukėlusią informaciją viešoje erdvėje“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas NKSC direktorius Liudas Ališauskas.

Kol tyrimas nėra baigtas, NKSC prevenciškai rekomenduoja visoms organizacijoms, kurios viešose erdvėse naudojasi internetu teikiama trečiųjų šalių muzikos transliacijos paslauga, imtis papildomų kibernetinio saugumo priemonių: pakeisti naudojamų įrenginių gamyklinius slaptažodžius ir apriboti viešą įrenginių matomumą.

Taip pat raginama atidžiau stebėti transliuojamą turinį ir būti pasirengusiems nedelsiant stabdyti transliacijas, jeigu įvyktų neteisėti turinio pakeitimai.

Apie pastebėtus incidentus organizacijų atstovai ir pavieniai piliečiai turėtų nedelsiant pranešti Lietuvos policijai ir NKSC.

Daugiau NKSC rekomendacijų, kaip užtikrinti prie interneto prijungtų įrenginių saugumą – čia.

Ališauskas: vyksta tikslinės DDoS atakos prieš Lietuvą

Kiek vėliau pirmadienį NKSC vadovas L. Ališauskas pranešė, jog šiuo metu Lietuva susiduria su DDoS atakomis. Vilniaus gyventojai ir svečiai gali susidurti su trikdžiais naudojantis „m.Ticket“ ir „m.Parking“ programėlėmis.

„Šiuo metu eilinį kartą vyksta tikslinės DDoS atakos prieš mūsų šalį. Su šiomis atakomis komandos irgi tvarkosi“, – pirmadienį žurnalistams pranešė L. Ališauskas.

Anot jo, šiuo metu DDoS atakomis trikdomos „m.Ticket“, „m.Parking“ teikiamos paslaugos bei govilnius.lt svetainė.

„Šiuo metu tai yra pagrindinės ryškios paslaugos, kurios reikalingos ir mūsų svečiams. Kalbame apie šias paslaugas – šiuo metu jos yra trikdomos“, – patvirtino NKSC vadovas.

Jau anksčiau skelbta, kad Vilniuje vykstančio NATO viršūnių susitikimo metu gali padaugėti dezinformacijos ir propagandos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)